iPhone X Özel Parmak Hareketleri ve Kısayollar

iPhone X hala popülerliğini koruyan Apple akıllı telefon modellerinin başında geliyor. Peki, home tuşu olmadan iPhone X nasıl kullanılır? Tüm yöntemler burada!

iPhone X, 6.099 TL fiyat etiketiyle 24 Kasım 2017'de Türkiye’de satışa çıktı. Apple’ın 10. yılına özel olarak üretilen ve tasarlanan telefonu iPhone X, yepyeni bir görünümle kullanıcılarının karşısına çıkmıştı. Home tuşu olmayan tasarımı ile dikkat çeken cihazdaki özel parmak hareketleri ve kısayol kullanımlarına dair en güncel bilgileri sizler için bir araya getirdik.

iPhone X Nasıl Kullanılır?

3 Kasım’da Amerika’da, 24 Kasım 2017'de de Türkiye’deki kullanıcılarla buluşan Apple iPhone X'i hala kullanmaya devam eden ve satın alan bir kitle bulunuyor. Ürünün kendine has tasarımı ve dayanıklılığı, gündemdeki yerini korumasını sağlıyor. 

Detaylı incelemeye aldığımız iPhone X, bildiğiniz üzere home tuşsuz ve OLED ekranlı, neredeyse çerçevesiz ilk iPhone olma özelliğine sahip. Tabii ki yurt dışında 1.000 doları, Türkiye’de güncel olarak 9.000 TL’yi aşan fiyatıyla raflardaki yerini koruyor. Apple’ın sadece başlangıç olarak öne çıkardığı cihazdaki en büyük sorun; ekrandaki çentik dışında home tuşunun kaldırılmış olması.

Yapısı değiştirilse de senelerdir aynı yerde gördüğümüz; ana ekrana ulaşmaktan son açık uygulamalara erişmeye, ekran görüntüsü almaktan yazılımsal sorunları çözmek için yeniden başlatmaya birçok iş kulandığımız home butonu iPhone X ile tarih olmuştu.

Peki, iPhone’u home tuşu olmadan nasıl kullanacağız? Apple, kutu içerisine cihazın kullanımına ilişkin görseller içeren kağıtları koysa da çoğumuz direkt cihaza yapışıyor, bu kağıtları bir köşeye atıyor. Veya ikinci el satın aldığımızdan bu kağıtlar çıkmayabiliyor. Bu yüzden iPhone X ile birlikte hayatımıza giren yeni kaydırma hareketlerini bir yazıda toplayalım dedik. Yepyeni bir kullanıcı deneyimi sunan iPhone X'e özel ipuçlarını da bu yazıda en sade şekilde paylaşıyoruz.

iPhone X Ana Ekrana Dönme:

Yeni - eski her yaşta iPhone kullanıcısının bildiği üzere ana ekrana dönmenin tek yolu parmak izi sensörünü de içinde barındıran o yuvarlak tuşa veya ekranın istenilen köşesine konumlandırılabilen sanal home tuşuna basmaktı. iPhone X’de home tuşu bulunmadığından ana ekrana dönmek için kaydırma hareketi yapmanız gerekiyor. Ekranın en altında beliren ince çizgiden parmağınızı yukarı kaydırarak ana ekrana dönmüş oluyorsunuz.

iPhone X Uygulamalar Arası Geçiş (Uygulama Değiştirici):

iPhone X’de uygulamalar arasında geçiş yapmak için parmağınızı ekranın en altından orta kısmına doğru kaydırıp, Uygulama Değiştirici’yi görene kadar kaldırmamalısınız. Sonrasında klasik olarak ekranı sola veya sağa kaydırarak (soldan sağa önceki uygulamayı, sağdan sola sonraki uygulamayı getirir) uygulamalar arasında gezinip, dokunarak o uygulamayı açabilirsiniz.

iPhone X Uygulama Kapatma:

iOS 11 ile gelen iPhone X, oldukça seri çalışıyor ve kullanım süresi olarak üzmüyor. Ancak yine de arkada çalışan uygulamaları kapatmak isterseniz; Alttaki ince çizgiden yukarı hafifçe kaydırabilir, son açık uygulamalar ekranında kapatmak istediğiniz uygulama kartına kırmızı çizgi işareti çıkana dek basılı tutabilirsiniz.

iPhone X Erişilebilirlik Modu:

Özellikle iPhone Plus modellerinde ekranın ulaşılamayan köşelerine erişimi mümkün kılan Erişilebilirlik modu, iPhone X’de hareketle yapılmıyor. Ayarlar - Genel - Erişilebilirlik menüsü altından açık konuma getirdiğinizde en alttaki ince çizgide aşağı kaydırma hareketi yaptığınızda ekranın tüm noktalarına ulaşabilirsiniz.

iPhone X Denetim Merkezi Açma:

iPhone X’de Denetim Merkezi’ne üst taraftan erişiliyor. Hücre sinyali ve pil göstergesinin olduğu sağ taraftan aşağı kaydırma hareketi uyguladığınızda iOS 11 ile birlikte yenilenen, kısmen özelleştirilebilir Deneyim Merkezi sizi karşılıyor.

iPhone X Nasıl Açılır?

iPhone hakkında sorulan ilginç sorular arasında “iPhone nasıl açılır?” da yer alıyor. Bu yüzden belirtmekte fayda var. iPhone X’u açmak için yan düğmeye basılı tutuyorsunuz.

iPhone X Uyandırma / Uyku Moduna Geçirme:

iPhone X’u uyandırma ve uyku moduna geçirmek için de yan düğmeyi kullanabilirsiniz.

iPhone X Kapatma:

iPhone X’u kapatma ihtiyacı duyar mısınız bilmiyorum ama kapatmanız gerekirse yan düğmeye ses butonlarıyla birlikte basılı tutup, ''Kapat'' simgesindeki butonu kaydırabilirsiniz.

iPhone X Siri Açma:

En azından Türkiye’de fazla anlaşamadığımız asistan Siri’ye ihtiyacınız olursa yan düğmeye basılı tutmanız yeterli. Her zaman olduğu gibi “Hey Siri” komutuyla eller serbest aktive edebilirsiniz.

iPhone X Acil SOS:

SOS yani acil durum çağrısı göndermeniz gerektiğinde yan düğme ile ses butonuna aynı anda basılı tutabilirsiniz.

iPhone X Face ID Devre Dışı Bırakma:

Touch ID’nin yerine geçen Face ID’yi geçici olarak devre dışı bırakmak isterseniz; iPhone’unuzun ekranının kapalı olduğundan emin olun. Yan düğme ve ses butonlarına basılı tutun.

iPhone X Apple Pay:

Ülkemizde günün birinde kullanılabilir olacak Apple Pay’i aktive etmek için yapmanız gereken tek şey, yan düğmeye iki kere dokunmak.

iPhone X Erişilebilirlik Kısayolları:

iPhone X’un yan düğmesine üç kez basarsanız Erişilebilirlik kısayollarına ulaşmış oluyorsunuz. (Ayarlar - Genel - Erişilebilirlik içinden özelleştirme şansınız elbette var)

iPhone X Ekran Görüntüsü Alma:

iPhone X’da ekran görüntüsü almak için yan düğme ve ses açma butonuna aynı anda basabilirsiniz.

iPhone X Yeniden Başlatma ve Sıfırlama:

iPhone X’i yeniden başlatmak veya sıfırlamak için üç adım izlemeniz gerekiyor. Önce ses açma, sonra ses kısma butonuna, ardından da yan düğmeye basılı tutabilirsiniz.

iPhone X Ekranını Uyandırmanın 4 Yolu (Home Tuşu Yok, Sorun Yok!)
MOBİL

iPhone X Ekranını Uyandırmanın 4 Yolu (Home Tuşu Yok, Sorun Yok!)

“iPhone Home tuşu bozuldu, çalışmıyor.” , “iPhone Touch ID unuttum, hata veriyor.” gibi sorunlar 

iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Özelliği Nasıl Kullanılır?
MOBİL

iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Özelliği Nasıl Kullanılır?

iPhone X’in can alıcı özelliği Face ID (yüz tanıma), Touch ID'nin yerini alan yepyeni bir biyometrik kimlik doğrulama sistemi.

YORUMLAR