Karekodlu Plaka Nedir? Plaka Değiştirmek Zorunlu mu?

Karekodlu plaka nedir? 2025'te karekodlu plaka zorunlu mu? Mevcut plaka sahipleri değiştirmek zorunda mı? İşte tüm merak edilen sorularınızın cevabı

Nüfus kağıdı, ehliyet ve pasaportlardan sonra şimdi de araç plakalarında yeni bir uygulamaya gidiliyor. Artık plakalar karekod sistemi ile üretiliyor. Yeni çıkarttırılan plakalar kendiliğinden karekodlu olarak üretilmeye başlandı. Peki eskilere ne olacak? Karekodlu plaka dediğimiz nedir? Yaptırmak zorunlu mu?

Karekodlu Plaka Nedir?

Karekodlu plaka, araç plakalarına eklenen 15x15 mm boyutlarındaki QR kod teknolojisi ile donatılmış yeni nesil araç plakaları sistemidir. Bu sistemde yer alan karekod, aracın seri numarası, üretim detayları ve diğer teknik bilgileri dijital olarak içermektedir.

Türkiye'de 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu uygulama, trafik güvenliğini artırmak ve sahte plaka kullanımını önlemek amacıyla hayata geçirilmiştir.

Kimler İçin Karekodlu Plaka Zorunlu?

Mevcut plakasını kullanan araç sahipleri için herhangi bir değiştirme zorunluluğu yoktur. Karekodlu plaka zorunluluğu yalnızca şu durumlar için geçerlidir:

  • 1 Ocak 2024 ve sonrasında ilk kez tescil edilen araçlar
  • Yeniden tescil plakası bastıran araçlar
  • Yeni plaka çıkaran araç sahipleri

Karekod (QR Kod) Okutma Nasıl Yapılır?
MOBİL

Karekod (QR Kod) Okutma Nasıl Yapılır?

Bu yazıda uygulama indirmeden karekod okutma işleminin nasıl gerçekleştirileceğini açıkladık ve mobil cihazlar için en iyi 10 QR kod okuyucu listesi hazırladık.

Karekodlu Plaka Nasıl Alınır?

Kişisel başvurularda noterden basım belgesi aldıktan sonra standart plaka çıkarma işlemlerini tamamlamanız yeterli oluyor. Şöförler Odası’ndan da yapabileceğiniz bu işlemler ile yeni plakanız basılırken karekod eklemesi yapılıyor.

Turizm amaçlı alınacak karekodlu plakalar için başvurucu süreci ise acenta tarafından internet üzerinden yürütülebiliyor. Seyahat acentalarının ‘tursab.org.tr’ adresine giderek TÜRSAB ONLINE sistemine giriş yapması gerekiyor.

Şifre sahibi olmayan acentalar yine çevrimiçi bir şekilde yeni şifrelerini oluşturup giriş yapabiliyor. Gereken ücret ödemesi yapılıp istenen kriterler karşılandıktan sonra başvurular işleme alınıyor.