Pixlr ile Fotoğraf Kesme, Döndürme ve Yeniden Boyutlandırma

Yazımızda Pixlr ile yapabileceğiniz pratik fotoğraf düzenleme işlemlerinden bahsettik

Pixlr ile Fotoğraf Kesme, Döndürme ve Yeniden Boyutlandırma

Merhaba Tamindir takipçileri. Günümüzde cep telefonlarımızı ve dijital fotoğraf makinalarımızı kullanarak birçok farklı fotoğraf çekmekteyiz. Bunun yanında arkadaşlarımızla çekildiğimiz fotoğraflarımızı da bilgisayarlarımızda saklayabilmekteyiz. Bu fotoğrafların profesyonel çekimler olmaması nedeniyle ufak tefek kusurlara sahip olması oldukça olası bir durum. Ufak tefek kusurlarla çekilen bu fotoğrafları sonradan ikinci bir dokunuş ekleyerek düzeltebilmemiz mümkün. Bu iş için Autodesk firmasının Pixlr adlı ücretsiz olarak kullanabileceğiniz fotoğraf düzenleme yazılımından faydalanabilirsiniz:

Pixlr oldukça zengin özelliklerle donatılmış bir resim düzenleme yazılımı olmasına rağmen bir o kadar da kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Bu yazımızda Pixlr kullanarak fotoğraf kesme, fotoğraf boyutlandırma ve fotoğraf döndürme işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğinizi resimli olarak anlatacağız. Bu yöntemleri kullanarak gereğinden fazla büyük fotoğrafları küçültebilir veya küçük fotoğrafları büyütebilir, doğru bir açıyla çekilmemiş olan fotoğrafları düzeltebilir veya fotoğraflardaki istenmeyen bölümlerden kurtulabilirsiniz.

Pixlr ile Fotoğraf Boyutlandırma:

Bir fotoğrafın boyutunun ihtiyaçlarınızı karşılamaması oldukça sık karşılaşılan bir durum. CV'lerinize yerleştireceğiniz fotoğrafların büyük olması, benzer şekilde profil fotoğrafınız için kullanacağınız fotoğrafın büyük olması, web sitenizi hazırlarken kullanacağınız görsellerin dilediğiniz boyutlarda olmaması gibi durumları aşmak için Pixlr kullanabilirsiniz. Pixlr programını yukarıdaki bağlantıyı kullanarak indirip yükledikten sonra programı çalıştırın. Pixlr açıldıktan sonra pencerenin sol üst köşesindeki "File" menüsüne tıklayın ve "Open" seçeneğinin üzerine tıklayarak üzerinde çalışmak istediğiniz fotoğrafı dosya gezgini üzerinden seçin:

Kullanacağınız fotoğrafı belirledikten sonra Sol tarafta yer alan kenar çubuğu üzerinden "fast" başlığının üzerine tıklayın ve sonrasında açılan menü üzerinden "resize" seçeneğinin üzerine tıklayın:

Resize seçeneğini seçtikten sonra küçük bir pencere açılacak. Bu pencerede fotoğrafınızın genişlik ve yüksekliği sayısal rakamlarla belirtilmekte:

Bu penceredeki "width" bölümü fotoğrafınızın genişliğini, "height" bölümü fotoğrafınızın yüksekliğini belirtiyor. Buradaki rakamları küçülterek veya büyüterek resiminizin boyutunu ayarlayabilirsiniz. Alt kısımdaki kırmızı ile işaretli alanın içerisinde yer alan "lock aspect ratio" seçeneği fotoğrafınızın en ve boyunun aynı oranda değişmesini sağlamakta. Eğer bu bölümün üzerine tıklarsanız bu kilidi kaldırabilirsiniz ve fotoğrafınızın en ve boyunun birbirinden bağımsız olarak değişmesini sağlayabilirsiniz.

Pixlr ile Fotoğraf Kesme:

Pixlr ile gereğinden falza uzun veya geniş fotoğrafların kenarlarını keserek resimlerinizden çıkarabilirsiniz. Bu iş için sol taraftaki kenar çubuğunun üzerindeki "fast" başlığına tıklayın ve açılan menüden "crop" seçeneğinin üzerine tıklayın:

"Crop" seçeneğini seçtikten sonra resminizin üzerinde bir çerçeve belirecek. Bu çerçevenin kenarlarına fare imlecini getirdiğinizde çerçeve kenarlarını tercihlerinize göre boyutlandırabileceksiniz. Belirlediğiniz çerçeve dışındaki alanlar solda açılan küçük pencere üzerindeki "apply" seçeneğinin üzerine tıkladığınızda kesilerek fotoğrafınızdan çıkartılacaktır: 

Sonuçta fotoğrafınız aşağıdakine benzer bir şekilde görünecektir:

Pixlr ile Fotoğraf Döndürme:

Fotoğraf çekilirken en sık ortaya çıkan kusurlardan biri de fotoğraf ekseninin doğru olmamasıdır. Bu kusurun ortaya çıkması da oldukça doğaldır; çünkü eğer profesyonel bir çekim yapmıyorsak fotoğraflarımızı çekerken herhangi bir tripod kullanmamız mümkün olmamakta. Pixlr içerisinde yer alan akıllı fotoğraf döndürme mekanizması sayesinde yamuk eksene sahip fotoğraflarınızı doğrultabilirsiniz. Bu iş için sol taraftaki kenar çubuğu üzerinden "fast" başlığını seçtikten sonra "straighten" seçeneğiniz üzerine tıklayın:

"Straighten" seçeneğini seçtiğinizde sol tarafta üzerinde bir kaydırma çubuğu yer alan küçük bir pencere açılacak. Bu çubuğun üzerindeki düğmeyi sağa veya sola kaydırarak resminizin belli bir açıyla dönmesini sağlayabilirsiniz. Pixlr'ın güzel yönü size bu döndürme işlemi sırasında kılavuz çizgiler de göstermesi. Bu çizgilerden faydalanarak fotoğrafınızın eksenini doğru bir şekilde ayarlayabilirsiniz:

Fotoğrafınızı döndürdükten sonra yukarıda anlattığımız kesme işlemini uygulayarak kenarlardaki gereksiz bölümlerden kurtulabilirsiniz. Sonuçta fotoğrafınız aşağıdaki gibi daha düzgün bir şekilde görünecektir:

Bütün işlemleri tamamladıktan sonra fotoğrafınızın düzenlenmiş halini kaydetmek için sol üst köşedeki "File" menüsü altındaki "Save As" seçeneğini seçebilirsiniz:

Pixlr ile fotoğraflarınıza farklı efektler eklemeniz de mümkün. Sonraki yazılarımızda Pixlr ile fotoğraflarınıza nasıl çeşitli efektler ekleyebileceğinizi de anlatacağız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Pixlr'da Fotoğraflara Efekt Verme

Pixlr ile Fotoğraflara Yazı Yazma

Pixlr ile Kırmızı Göz Düzeltme

Pixlr-o-matic İncelemesi

YORUMLAR