RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki farklar neler? Bu rehberimizde RAM ve ROM hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bir araya getirdik.

RAM nedir ve ROM nedir? İkisi de birbirine benzer iki terim gibi görünüyor olsa da aralarında büyük farklar vardır. RAM ve ROM arasındaki farklar da dahil olmak üzere pek çok bilgiyi öğreneceğiniz bu makalenin sonunda RAM ile ROM'u karıştırma sorununuza son verebileceksiniz.

Bu iki terime daha yakından göz atmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız lafı daha fazla uzatmayalım ve terimleri birer birer ele almaya başlayalım.

Bozuk RAM Nasıl Anlaşılır? RAM Nasıl Test Edilir?
NASIL YAPILIR

Bozuk RAM Nasıl Anlaşılır? RAM Nasıl Test Edilir?

Bilgisayarınızdaki performans sorunlarının altında yatan pek çok sebep olabilir ve bu süreçte şüphelenmeniz gereken bileşenlerden birisi de belleklerdir.

RAM Nedir?

Random Access Memory anlamına gelen RAM, geçici depolama birimi olarak tanımlanabilir. Sıklıkla bellek olarak da anılırlar.

RAM, merkezi işlem birimindeki denetleyiciler üzerinden bilgisayarınızın geri kalanı ile iletişim kurar ve çalışan uygulamaların, servislerin ve hizmetlerin anlık verilerinin tutulması için kullanılır. Başka bir deyişle bilgisayarınızın fişini çektiğiniz andan itibaren RAM'de hiçbir veri kalmayacaktır.

ROM Nedir?

Read Only Memory anlamına gelen ROM, kalıcı depolama birimi olarak tanımlanabilir.

Öte taraftan bu tanımlamanın aksine depolama birimleri ile karıştırılmamalıdırlar. Bazı markalar ROM'u depolama birimi olarak tanımlayabilir ancak bu yanlıştır. ROM veri okuma işlevini desteklese de veri yazma işlevini desteklemez ve bu yönü ile HDD ya da SSD gibi depolama birimlerinden ayrılır. Bilgisayarınızda yer alan BIOS çipi buna örnektir. 

RAM ve ROM Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • RAM veri okuma ve yazma işlevine sahiptir. ROM ise sadece veri okuma işlevi sunar.
  • RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir.
  • Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez.
  • RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır.
  • RAM daha yüksek kapasiteliyken ROM daha düşük bir kapasiteye sahiptir.
  • RAM'de depolanan verilere ulaşmak çok kolayken ROM'daki verilere ulaşmak daha zordur.
  • ROM, RAM'e kıyasla daha az maliyetlidir.
  • Farklı amaçlara ve kullanım alanlarına hitap ederler.

Ne Kadar RAM'e İhtiyacınız Var?
TEKNOLOJİ

Ne Kadar RAM'e İhtiyacınız Var?

Son yıllarda yazılımlar ve oyunlar büyük bir gelişme gösterdi ve bunların her biri, bellek canavarı olarak adlandırdığımız bir yapıya ulaştı.

Basit bir şekilde özetlemek gerekirse RAM ve ROM farklı alanlarda hizmet gösterirler ve kıyaslamaları, elma ile armutu kıyaslamak gibidir. Burada RAM birimlerinin, ROM birimlerine nazaran çok daha pahalı olduklarını vurgulamakta fayda var ancak söylemiş olduğumuz gibi, yapıları itibarıyla tamamen farklı birimlerdir.

RAM ve ROM farkını ayırt etmenizi sağlamak için hazırladığımız bu makalede ROM nedir, RAM nedir, ROM ve RAM arasındaki farklar nelerdir gibi soruları cevapladık.

Peki, siz bu rehberimizde yer verdiğimiz konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Her iki depolama birimi arasındaki farkı anlayabildiniz mi ve aklınıza takılan bir yer oldu mu? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR