Siyah Arka Plan Kullanılarak Nasıl Pil Tasarrufu Yapılır?

AMOLED ekranlara sahip telefonlarda siyah arka plan kullanıldığına nasıl pil tasarrufu yapılır?

siyah-arka-plan-kullanilarak-nasil-pil-tasarrufu-yapilir1

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefonların pil kapasiteleri de giderek yükseliyor. Akıllı telefonların daha işlevsel hale gelmesi ise onlara olan ihtiyacımızın daha fazla artmasına neden oluyor. Durum böyle olunca akıllı telefonlarda bizimle beraber her yere geliyorlar. Durum böyleyken doğal olarak güç tüketimi özellikle telefon bağımlısı kullanıcılar için ciddi sorunlar oluşturabiliyor.

Windows 10 Kullanan Dizüstü Bilgisayarlarda Pil Tasarrufu Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Windows 10 Kullanan Dizüstü Bilgisayarlarda Pil Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Windows 10’a yükselttiğiniz dizüstü bilgisayarlarınızın batarya ömrünü Windows 10’un içerisinde bulunan ayarlarla kolayca yapabiliyorsunuz. Bu ayarlar sayesinde Windows 10’un batarya ile çalışırken ne kadar güç harcaması gerektiğine ya da ekran parlaklığını nasıl kontrol etmesi gerektiğine siz karar verebiliyorsunuz.

Akıllı telefonların önemi göz önüne alındığında ise bu tür güç sorunlarına çare olmak için pil ömrünü uzatma yöntemleri uygulanıyor. Bu yöntemler arasında en çok bilinenler arasında ekranların koyu renk arka planlarla kaplanması yer alıyor. Peki ekranların siyah olması pil süresini nasıl etkiliyor dersiniz?

siyah-arka-plan-kullanilarak-nasil-pil-tasarrufu-yapilir3

AMOLED Ekranlarda Enerji Tasarrufu

Eğer AMOLED ekrana sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız ekranın üretim teknolojisi siyah ışıkları geçirirken daha düşük güç tüketir. Durum böyle olunca siyah ağırlıklı temaları tercih etmek telefonunuz için yüzde 8 ila 18 arasında pil tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir. Eğer bu işin arka planına göz atacak olursak şöyle söylenebilir. AMOLED ekranların yapısında ışığı geçiren diyotlar bulunur bu diyotlar gelen ışığın rengine göre güç sarf ederek ışığı ekrana yansıtır ve böylece bütün görüntü oluşur. Bu diyotlar siyah ışıklarda ise minimum derecede güç tüketirler. Bu nedenle ekranın siyah renklerde tercih edilmesi de diyotların yüksek güç harcamasına engel olur ve doğal olarak pilden tasarruf edilir.

İnternetiniz Boşa Gitmesin: Mobil Veriyi Tasarruflu Kullanmanın Yolları
MOBİL

İnternetiniz Boşa Gitmesin: Mobil Veriyi Tasarruflu Kullanmanın Yolları

Mobil veriyi tasarruflu kullanma yolları sayesinde mobil internet tüketiminin azalmasını sağlayabilir ve böylece internetin daha kısa sürede sona ermesini önleyebilirsiniz.

Bu yöntem tıpkı AMOLED ekranlarda işe yaradığı gibi Oled, Super Amoled, Dynamic Amoled gibi panellerde de pil tasarrufu sağlar. AMOLED ekranlardaki mantık bu panellerdeki gibi olduğu için enerji tasarrufu amacıyla siyah arka plan kullanabilirsiniz.

siyah-arka-plan-kullanilarak-nasil-pil-tasarrufu-yapilir4

LCD Ekranlarda Enerji Tasarrufu

Herşey buraya kadar tamam. Peki LCD ekranlarda bu iş nasıl oluyor? LCD ekranların yapısı AMOLED ekranlardan çok daha karmaşıktır fakat sorunun cevabı ise oldukça basit. LCD ekranlar kendine gelen rengi direkt olarak ekrana yansıtır ve arasından seçim yapmaz. Yani LCD ekranlar için rengin bir önemi yoktur. Gelen her renk için eşit güç tüketimi yapılır. Buradan çıkan sonuç ise LCD bir ekrana sahipseniz bu yöntem işinize yaramayacak.

Mobil Cihazların Batarya Ömrü Hakkında İnanmamamız Gereken 8 Hurafe
NASIL YAPILIR

Mobil Cihazların Batarya Ömrü Hakkında İnanmamamız Gereken 8 Hurafe

Mobil cihazlar dediğimizde genellikle akılımıza cep telefonlarımız geliyor. Ancak unutmayalım ki dizüstü bilgisayarlarımız ve tabletlerimiz gibi yanımızda taşıdığımız cihazların da batarya ömürleri en az cep telefonlarımız kadar önemli.

AMOLED ekranlar renk optimizasyonu için en uygun ekranlardır. Uzun lafın kısası siyah ekranların kullanıldığı AMOLED'ler daha az güç harcar. AMOLED ve LCD karşılaştırmasına girersek eğer daha az güç ile daha parlak ekranı AMOLED sağlarken LCD ekranlardan daha fazla verimlidir.

En İyi Batarya Performansına Sahip Telefonlar - 2024
MOBİL

En İyi Batarya Performansına Sahip Telefonlar - 2024

En iyi batarya performansı sunan telefonlar, kullanıcıların uzun süre boyunca şarj konusunda endişe yaşamadan kullanabilmesine imkân tanıyor.

Siyah arka plan kullanmak tıpkı LCD ekranlarda olduğu gibi PLS, IPS ve TFT ekranlarda da pil tasarrufu sağlamaz. Eğer koyu renkli arka planlar ve temalalar ilginizi çekiyorsa tabii ki kullanabilirsiniz ancak bunların enerji tasarrufuna bir katkısı yoktur.

Android Batarya Ömrünü Uzatacak Uygulamalar
MOBİL

Android Batarya Ömrünü Uzatacak Uygulamalar

Merhaba sevgili Tamindir takipçileri. Günümüz Android mobil cihazları söz konusu olduğunda kullanıcıların en çok şikayetçi olduğu konulardan biri batarya ömrü.

Siyah arka plan kullanarak AMOLED ekranlarda nasıl pil tasarrufu sağlanacağını sizler için izah ettik. Umuyoruz ki bu bilgiler telefonlarınızın pil ömürünü uzatmak için bir nebze olsun yardımcı olur. Siz pil tasarrufu yapmak için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? yorumlarda bizimle paylaşın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR