USB Sürücü ile Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?

Bilgisayarınızı anahtarla açmak istediğiniz oldu mu? Şifreler kırılabiliyor ve kolay tahmin edilemeyecek örnekleri aklınızda tutamayacağınız gerçeği söz konusu. Fiziksel bir anahtar sadece sizin girişinize izin verse durumlar değişebilirdi diyorsanız bu

USB Sürücü ile Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?

Bilgisayarınızı anahtarla açmak istediğiniz oldu mu? Şifreler kırılabiliyor ve kolay tahmin edilemeyecek örnekleri aklınızda tutamayacağınız gerçeği söz konusu. Fiziksel bir anahtar sadece sizin girişinize izin verse durumlar değişebilirdi diyorsanız bu blog yazısı tam size göre.

Belki de günümüzde en güvenli örneklerden biri gerçekten fiziksel bir müdahale ile bilgisayarını etkin bir hale sokmak. Cihazınızda bulunan USB girişini bu iş için kullanabildiğinizi söylesek şaşırır mısınız? Aslında temel kullanım amacı dosya aktarımı olan ve yardımcı cihazları bağlayan bu bağlantının böyle bir fonksiyonu da olduğunu dile getirelim. Ve bu işlem sadece birkaç dakikanızı alacak.


USB Kilit Sisteminin İyi ve Kötü Tarafları

Sadece şifrelerinize güvenerek oluşturacağınız güvenlik sistemi yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri olabilir. İstediğiniz kadar iyi bir şifre oluşturun ve güvenliğiniz konusunda titiz davranın; yapacağınız en ufak bir hata eski şifrenizi tamamen işe yaramaz bir duruma sokacaktır. Bu açıdan fiziksel bir anahtarı güvenlik unsuru olarak kullanmak sizi daha emniyetli tutacaktır. Elle tutulur bir nesnenin dijital bir kod çalmaktan zor olabileceği faktörü de sizi bir aşama daha güvende tutuyor.

Bir başka avantaj da şifreleri hatırlama zorunluluğunuzun ortadan kalkması. LastPass gibi bir şifre yönetim sistemi kullanıyorsanız bu durumu kurtarmanız mümkün ama tüm ısrarlara rağmen bu güzel uygulamayı kullananların sayısı oldukça az. Hazır aklımıza gelmişken önermiş olduğumuz bu uygulamayı indirmeniz için bir bağlantı butonu ekleyelim.


Yine de USB aracılığıyla kilitlemiş olduğunuz bilgisayarın her yönden daha avantajlı olduğunu iddia etmek beyhude bir çaba olacaktır. Bu nedenle anlattığımız fonksiyonu bir de olumsuz taraflarıyla değerlendirmek lazım gelir.

USB belleğinizin arızalanması veya kaybolması durumunda sizi bekleyecek olan sıkıntılı durumlar söz konusu. Anahtar onarma işlemi bir şifre onarma işleminden oldukça daha zorlu bir süreç. Bir başka dezavantaj da bilgisayarınızın çalışabilmesi için bir tane USB girişinin sürekli meşgul tutuluyor olması. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarınız varsa ve sınırlı USB port ile uğraşıyorsanız USB çoklayıcısı almanız şart. Bilgisayarınızı kullanacak olan misafirlere de her daim USB anahtarınızı teslim etmek zorunda olacaksınız.

Tüm bu işlemlere başlamadan önce saymış olduğumuz olumlu ve olumsuz etkenleri birer birer tartıp bir sonraki aşamaya geçmek isteyip istemediğinize kendiniz karar vermelisiniz. Neticede güvenli kullanımın önemli unsurlarından bir tanesi de sizin kullanım alışkanlıklarınızla örtüşen bir yapıya sahip olması.


Predator Free

Bilgisayarını müşterek alanlarda kullanıp başında olmadığı an güvenlik konusunda endişe edenlere yönelik bir yazılım olan Predator Free, 32-bit ve 64-bit seçenekleriyle sunuluyor ve ücretsiz olarak indirilebiliyor. Profesyonel paketi almanız durumunda bilgisayar başına 30 dolar kadar bir bedel ödemeniz istenirken kişisel kullanıma yönelik olan versiyondan ücretsiz olarak faydalanmanız mümkün.

Basit ve hızlı bir çözüm yolu arıyorsanız Predator Free mevcut en iyi seçeneklerden biri olarak dikkat çekiyor. Olur da profesyonel paketi satın almaya karar verirseniz uygulama sizin için bilgisayarınızı açmaya yeltenen kişilerin fotoğraflarını da webcam üzerinden çekiyor. Size e-posta ile anında bilgi ulaşmasını istiyorsanız yine profesyonel pakete geçmeniz gerekecektir.

Predator Free kullanabilmek için yapmanız gerekenler öncelikle yazılımı indirmek. Aşağıdaki butondan bunu yapmanız mümkün.


Kurmuş olduğunuz yazılımı çalıştırdıktan sonra sizden bir USB bellek talebinde bulunan Predor Free'nin bu isteğini yerine getirin. Kullanıcı profiliniz için bir şifre oluşturun ve anahtar rolünü üstlenecek olan USB belleği yazılımın arayüzünden seçin. Sonrasında anahtarı kaydetme (Register Key) butonuna basın ve işlem başarıyla gerçekleşecektir.


Rohos Logon Key Free

Multi-platform bir alternatif olan Rohos Logon Key Mac kullanıcılarının da bu hizmetten faydalanmasını sağlıyor. Ücretsiz sürümünde 15 günlük bir deneme sürümünde yazılımın ne derece etkili olduğunu ölçümleme fırsatı size veriliyor, ancak ücretsiz olan Predator Free tam da bu yüzden bir adım daha başarılı bir uygulama oluyor.

Sizin bağlanmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri ve verileri şifreleyen ve girişi sadece USB ile mümkün kılan Rohos Logon Key, USB belleği bağladığınız an bilgisayarınızın otomatik olarak açılmasını sağlıyor. İki aşamalı güvenlik sistemi kurmanızı sağlayan yazılım USB bellek ile birlikte pin kodu da sorgulayarak biraz daha güvenli bir seçeneğe de dönüşüyor.

USB bellek içerisinde muhafaza olan şifreler AES-256 standartlarına göre şifrelenip klon USB belleklere karşı korunmanızı sağlıyor. Rohos'un yazılımı kurulum açısından çok daha yalın ve hızlı, ancak 15 günlük deneme sürümünün olması biraz düşündürücü.

Rohos Logon Key indirmek için aşağıda yer alan butonlardan size uygun platformu seçiniz.

Sizce bu tarz bir güvenlik iyi bir seçenek mi yoksa dezavantajları sizleri korkutuyor mu? Bu tarz bir yazılımla daha önce bir deneyiminiz oldu mu? Yorum kutusundan sohbetimize katılabilirsiniz.

YORUMLAR