WebVR Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

WebVR, kullandığımız web tarayıcılarında her şeye kapsamlı bir şekilde bakmamızı ve harika deneyimler yaşamamıza imkan veriyor.

WebVR Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Günümüzde VR (virtual reality) hakkında yapılan konuşmaların büyük bölümü, Oculus Rift veya Google Daydream gibi cihazlar üzerinden yapılıyor. Adından da anlaşılacağı üzere WebVR, kullandığımız web tarayıcılarında her şeye kapsamlı bir şekilde bakmamızı ve harika deneyimler yaşamamıza imkan veriyor. Keşfetmesi çok eğlenceli olan WebVR için web tarayıcısını aynı zamanda bir VR platformuna çeviren yenilikte diyebiliriz. Bu blogda WebVR hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya getiriyoruz.

WebVR Nedir?

WebVR için bir sanal gerçeklik deneyimini tek bir headset veya platform ile sınırlamak yerine, geliştiricilerin hemen her şey için deneyimler oluşturmasını sağlayan açık bir standart tanımı yapabiliriz. Modern bir tarayıcı kullanıyorsanız, ilerleyen dönemlerde çok daha gelişmiş WebVR deneyimleri yaşayabilirsiniz.

VR Kulaklıklarına İhtiyacımız Var Mı?

Günümüzde WebVR uygulamaları ve oyunları, başınıza taktığınız kulaklıklar ile bu yeni ortamdaki hareketinizi gerçek dünyadaki hareketinizle eşleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sanal dünya, çok daha iyi bir deneyim yaşayabilmeniz için üretilmiştir. Her şey için olmasa bile bir kulaklık seti kullanmanız önerilir. Dolayısıyla sanal dünyanın keşfi için şimdilik şart.

WebVR Telefonda Çalışıyor Mu?

Bazı temel donanım ve yazılım gereksinimleri olsa da cevabımız evet. Çağdaş bir iPhone veya modern bir Android telefona sahipseniz, WebVR güzelliklerine ulaşmanız mümkün. Google'ın Chrome tarayıcısında bulunan uygulama ve oyunların çoğu, Apple'ın Safari tarayıcısında da bulunuyor.

WebVR ile Neler Yapabilirim?

İnanın çok farklı şeyler yapabilirsiniz. WebVR'ın şu zamanda en çok kullanıldığı alanlar 360 derece fotoğraflar ve videolar. Sanatçılar büyük ve güzel fotoğraflar/videolar çekmek için genellikle WebVR kullanıyor ve sizi de bunların tam ortasına yerleştiriyor. Ayrıca, WebVR'ın desteklediği çok sayıda basit oyun da bulabilirsiniz. Google, masa tenisi oynamaktan tutunda Haritalar'ı keşfetmek için harika bir deneme koleksiyonuna sahip.

Bulacağınız oyunlar şimdilik grafik açısından sizi pek tatmin etmeyebilir, ancak bunlar her geçen gün daha fazla gelişiyor ve her tecrübenin arkasındaki şirketler yeni fikirleri hayata geçiriyor.

WebVR Deneyimine Nasıl Başlarım?

Bir Oculus Rift, HTV Vive, Windows Mixed Reality veya Playstation VR ürününüz varsa WebVR deneyimine başlayabilirsiniz. "VR'a Gir" şeklinde büyük bir buton göreceksiniz ve bundan sonrası artık size kalmış olacak. Bu deneyimi akıllı telefonunuzda denemek içinse:

iPhone

Apple hayranları birçok WebVR deneyimine Safari üzerinden erişebilirler. Herhangi bir Google Cardboard VR ürünü işinizi görecektir.

Samsung

Samsung telefonlarınızda tüm WebVR deneyimlerine Chrome tarayıcısı ile ulaşabilirsiniz. Bildiğiniz gibi Samsung'un Gear VR adında bir de ürünü bulunuyor. Burada da Oculus tarayıcı ile istediğiniz WebVR deneyimini yaşayabilirsiniz. Hatta en iyi deneyim için sizlere Gear VR'ı öneririm.

Android (Genel)

Çoğu Android işletim sistemine sahip telefonda Chrome aracılığı ile tüm WebVR deneyimlerine erişebilirsiniz. Google Cardboard VR seti işinizi görecektir.

Sonunda Sanal Gerçekliğe Dokunma Hissi de Geliyor

YORUMLAR