Windows 10 Android Uygulamalarını Desteleyecek Mi?

Microsoft'un bu sene içerisinde gelmesi beklenen işletim sistemi Windows 10, PC ve mobil cihazları bir araya getirmeyi planlayan yatırımlar peşinde. Uygulama mağasının ortak olacağının kesinleşmesiyle birlikte iki cihaz arasındaki uyumu azami seviyeye ge

Windows 10 Android Uygulamalarını Desteleyecek Mi?

Microsoft'un bu sene içerisinde gelmesi beklenen işletim sistemi Windows 10, PC ve mobil cihazları bir araya getirmeyi planlayan yatırımlar peşinde. Uygulama mağasının ortak olacağının kesinleşmesiyle birlikte iki cihaz arasındaki uyumu azami seviyeye getirmeye çalışan şirket mobil sektörde hala beklediği noktaya ulaşmadı. Akıllı telefon piyasasında sadece %2.7'lik bir paya sahip olan Windows Phone, bu dengeyi değiştirmek için yeni stratejilere yönelecek olursa, bu büyük bir sürpriz olmayacaktır.

Microsoft için en kritik sorunlardan bir tanesi de müşteri kitlesini alternatif işletim sistemlerine kaptırmak. Android ve iOS kullanıcıları da bu potansyel grup arasında geri kazanılmak isteyen hedef kitle olacaktır. Yılların şirketinin gözden geçirmesi gereken konulardan biri belki de Android uygulamalarının yeni işletim sisteminde pay sahibi olup olamayacakları tartışması.

Buradan kazanılacaklar oldukça açık! Windows 10 işletim sistemini PC ve mobil cihaz üzerinden kullanacak olanlar böyle bir girişimde Windows Phone için çıkmamış olan birçok uygulamaya erişebilecekler. Akla gelen ilk örneklerden bir tanesi de Snapchat. Snapchat, Windows Phone için resmi bir uygulama hazırladı ve son olarak da Rudy Huyn'un hazırladığı 6snap isimli üçüncü parti uygulamanın mağazadan kaldırılmasını istedi. Ama unutulmamalı ki, tam da bu sebepten dolayı geliştiriciler Windows için uygulama üretmekten vazgeçebilirler. Bu sebepten dolayı Microsoft çok ince bir buzun üstünde yürüyor.

Ne var ki, bu varsayımı cepte tutmak çok da gerçek dışı değil. Microsoft, Android ve iOS işletim sistemi kullananlar için Office paketleri sunarak Google Docs gibi potansyel rakiplerin büyümemesi konusunda ciddi temeller atmak istiyor. Google ve Apple'ın zaman içerisinde kazandıkları ekonomik güç mutlaka PC platformu üzerinde de kendini gösterecektir ve Microsoft'tan agresif bir atılımın gelmesini beklemek hayal değil.

Microsoft'un öncelikte tuttuğu büyük kozu elbette ki yazılım. Windows 10 stratejisinde de bunu görmemiz mümkün. Şirket, gelişmiş güvenlik seçenekleri, veri senkronizasyonu ve ofis çözümleriyle günümüzde en çok tercih edilen işletim sistemi platformunu elinde bulunduruyor. Windows 10 tam da bu sebepten ötürü mobil pazarda uygulanacak olan strateji içerisinde kilit bir rol üstlenecektir. Bu gücü elinde tutmak için rakiplerine kapalı olan kapıların açılıp açılmayacağı ise zamanın göstereceği bir olay olacaktır.

YORUMLAR