Windows 10 ve Kişisel Güvenliğinizi Artırmanın Yolları

Güvenlik ayarlarınızın sürdürülebilir olması için önemli Windows 10 ayarlarının nasıl yapılabileceğini sizin için özetledik.

Windows 10 ve Kişisel Güvenliğinizi Artırmanın Yolları

29 Temmuz’da tüm Windows 7 ve 8.1 sürümleri Windows 10’a yükselecek artık bu haber eskidi. Ancak eskimeyecek olan tek şey var, o da güvenlik ayarlarınızın sürdürülebilir olması.

Windows 10 masaüstünden kolaylıkla ulaşabileceğiniz Hızlı İşlem Merkezi, tüm güvenlik ayarlarını bir araya toplayarak işletim sisteminizin tüm kontrolünü size bırakıyor. Benim kullandığım "Windows 10 - 10240" sürümünde görev çubuğu yukarıda duruyor ama Hızlı İşlem Merkezinin yeri fabrika ayarları olarak geldiğinde sağ alt köşede saat ikonunun yanında bir konuşma balonu şeklinde görüntüleniyor. 

Aşağıdaki resimde Hızlı İşlem Menüsüne (1) nasıl ulaşacağınızı bir ok ile işaretledim. Bu menüyü açtığınızda günlük bildirimlerin altında sağ alt köşede Tüm Ayarlar (2) karosunu tıkladığınızda “Ayarlar” (3) penceresi ile karşılaşıyorsunuz.

“Ayarlar” penceresinde bulunan “Güncelleştirme ve Güvenlik” ikonu Windows 10 için gereken tüm güvenlik önlemlerini teker teker kendinize göre ayarlayabileceğiniz seçenekleri önünüze getirecek.

Windows Defender

Burada ilk yapmanız gereken Windows Defender ayarlarınızın açık olduğundan emin olmanız. Windows sürümleriyle gelen Windows Defender, Windows 10 sürümleri için özel olarak yeniden güncellendi ve tüm PC’nin ve işletim sisteminin güvenliği için son derece yeterli bir yazılım olarak yenilendi. 

Kişisel Hesaplar

Ayarlar yine menüsünden ilk seçenek olan Hesaplar ikonunu tıklayarak microsoft hesabınızdan çıkmanız ve kendinize yeni bir hesap yaratmanız da çok önemli. Böylelikle işletim sisteminizin güvenliğini tamamen kendi elinize almış olacaksınız. Yine bu pencerede "Yerel bir hesap açın" seçeneğinden bunu yapabilirsiniz. 

Gizlilik Ayarları

Ayarlar menüsündeki Gizlilik ikonu sizin PC'nizde bulunan kamera, mikrofon ve benzer paylaşılması muhtemel cihazların kontrolünü sağlıyor. Bu menüde kameranızın ve mikrofonunuzun kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Unutmayan pek çok siber saldırı bu cihazlar kullanılarak yapılıyor. 

Mesajlaşma seçenekleri

Windows 10 çoklu platforma uygun bir işletim sistemi olduğundan dolayı, mobil cihazlarınızı da kontrol edebiliyor. PC üzerinden SMS alıp göndermek gibi bir amaç taşıyorsanız Ayarlar kısmından mesajlaşma seçeneklerini de kapatmanızı öneririz. Böylelikle hem sistem kaynaklarını boşa harcamış olmaz, hem de güvenlik açısından bir riski de ortadan kaldırmış olursunuz. 

Takvim Bilgilerinizi Paylaşmayın

Bazı programlar Takvim uygulamanıza ulaşmak ister. Bu uygulamalardan gerekli olanları elemeniz, olmayanları ise engellemeniz gerekebilir. Takvime ulaşabilecek olan uygulamaları seçebilir ya da takvime ulaşımı tamamen kapatabilirsiniz.

Bu basit önlemler, Windows 10 için yeterli güvenlik önlemlerinin hepsini aldığınız anlamına gelmesin. Mutlaka güvenli ve güncel uygulamalar kullanmayı da unutmayın. Windows Defender güncellemelerini de engellemeyin. Windows 10 Hızlı İşlem Merkezi'nde bulunan "Ayarlar" menüsü gerekli her önlemi almanızı sağlayacaktır. 

Microsoft Uyarıyor, Artık Zombi İşletim Sistemi XP'den Vazgeçin

Yenilikler Bitmiyor, İşte Son Windows 10 Teknik Önizleme Sürümü 10240

YORUMLAR