Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Yatat geçiş nedir, yatay geçiş nasıl yapılır, kimler yatay geçiş yapabilir? Hakkındaki tüm soruları yazımızda detaylı bir şekilde anlattık.

Üniversite hayatının dönüm noktalarından biri olan yatay geçiş, hemen hemen herkesin bir kez olsun aklına gelmiştir. Pek çok kişi yatay geçiş nedir, yatay geçiş nasıl yapılır bilmiyor ve potansiyel fırsatları kaçırabiliyor. Sizler için kimler yatay geçiş yapabilir kimler yapamaz izah edeceğiz. Üniversite öğrencileri için birer nimet olan yatay geçiş nedir? Gelin yakından bakalım.

İçindekiler [Gizle]

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, üniversite öğrencilerinin başka bir üniversitede eğitimini devam ettirmesine denir. Örneğin: Ankara Üniversitesi'ndeki bir öğrencinin bir sonraki dönem eğitim hayatına İstanbul Üniversitesi'nde devam etmesidir. Her öğrenci yatay geçiş hakkında üniversiteye geçtiğinde sahip olur ancak belirli şartları yerine getirmelidir. 

Yatay Geçiş Şartları Neler?

  • AGNO veya GANO yeterliği
  • Disiplin cezası olmaması
  • FF dersinin olmaması
  • YKS puanının yeterliği 
  • Yatay geçiş yapmasına engel olmadığına dair belge
  • Gerekli sınıflarda olunması (2. ve 3. sınıfa geçilen dönem)

Yukarıda bulunan maddeler yatay geçiş şartları için genel kabul edilen maddelerdir. Bu maddelere ek olarak farklı maddeleri üniversiteler kendileri bulundurabilir. Bu nedenle gitmek istediğiniz üniversitenin yatay geçiş kılavuzunuzu okumanızda yarar var. Genel yatay geçiş yönetmenliği.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş yapmak istiyorsanız ilgili üniversite okuduğunuz bölümde yatay geçiş kontenjanı açmış mı kontrol etmelisiniz. Genellikle her üniverversite yatay geçiş kontejanı açar ve belirli sayıda öğrenci alır. Hangi üniversitenin ne kadar kontejyan açacağı belli değildir ve yıldan yıla değişiklik gösterir. Üniversite yatay geçiş kontejanları YÖK tarafından tek bir liste halinde açıklanır. Bu liste her sene belirli tarihlerde güncellemekte ve değişmektedir. Ancak bu liste zaman zaman hata verebildiğinden dolayı Google araması yaparak zamanı gelince güncel listeye ulaşabilirsiniz. 

Gelgelelim yatay geçiş nasıl yapılır konusuna. İlk olarak yatay geçiş yapacağınız üniversitenin sayfasına gidin ya da Google üzerinden arama yapın. Daha sonra şartları yani yatay geçiş kılavuzunu okuyun. İlgili belgeleri web sitesine yükleyin ve son olarak başvurduğunuz üniversitenin öğrenci işlerini arayın. Çünkü zaman zaman bazı yatay geçiş başvurularında hatalar olabilir. 

AGNO ve GANO ile Yatay Geçiş Nedir?

AGNO ya da GANO ile yatay geçiş dönem sonu ya da yıl sonu ortalamanız ile yapılan yatay geçiş türüdür. Bu yatay geçiş türünde FF notunuz ve alttan dersiniz olmaması önemlidir. Alımlar ise üniversiteden üniversiteye değişebilir.

Örneğin: Ankara Üniversitesi hem AGNO hem YKS puanına bakarken İstanbul Üniversitesi sadece AGNO'ya bakabilir. Biraz daha açıklamak gerekirse, Ankara Üniversitesi YKS puanı %70 + AGNO %30 ile öğrencininin yatay geçiş puanını çıkarır ve bir sıralamaya koyar. Burada 4 ortalaması olan bir kişi 3.80 ortalaması olan bir kişinin YKS puanına göre altına düşebilir. Fakat İstanbul Üniversitesi sadece AGNO'ya baktığı için GANO'su en yüksek olan kişi örnekte verdiğimiz gibi 4 ortalaması olan kişi alınacaktır.

Merkezi Puanla (Ek Madde - 1) Yatay Geçiş Nedir?

Öğrenci sınıfta kalmış dahi olsa YKS puanı girdiği yıla yeten kişilere istediği üniversiteye başvurma hakkı veren bir sistemdir. Bu hak ise şöyle özetlenebilir örneğin: X kişisinin YKS puanı 299.999 ve Ankara Üniversitesine yatay geçiş başvurusu yapmak istiyor.

Eğer o yıl Ankara Üniversitesine son giren kişi 300 puan almışssa giremez. Yani öğrencinin puanı o yılın son giren öğrencisinin puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir. FF not GANO'daki gibi bakılmaksızın öğrenci üniversiteye girmeye hak kazanır. 

Kimler Yatay Geçiş Yapabilir? 

Disiplin cezası olmamış ve gerekli şartlara uygun -üniversiteden üniversiteye değişmektedir- herkes yatay geçiş yapabilmektedir. Yatay geçiş yapabilmeniz için hazırlık sınıfında olmamanız (GANO için geçerli) ön lisans öğrencisiyseniz 1. dönemin bitmiş, lisans öğrencisiyseniz senenin bitmiş olması gerekmektedir. Ayrıca lisans öğrencisi sadece 2. ve 3. sınıfta yatay geçiş yapabilmektedir. 

Yatay Geçiş Tarihleri Ne Zaman? (AGNO)

İstanbul Üniversitesi 09-01-2023/13-01-2023
OMÜ  01-02-2023/07-02-2023
Marmara Üniversitesi 17-01-2023/19-01-2023
Ege Üniversitesi 23-01-2023/27-01-2023
Akdeniz Üniversitesi 23-01-2023/03-02-2023
Ankara Üniversitesi 18-01-2023/20-01-2023
Anadolu Üniversitesi 16-01-2023/27-01-2023
Sakarya Üniversitesi 23-01-2023/25-01-2023
Atatürk Üniversitesi 30-01-2023/03-02-2023
Hacettepe Üniversitesi 06-02-2023/10-02-2023

Yukarıda bulunan tarihler üniversitelerin yatay geçiş tarihlerini belirlemektedir. Fakat üniversiteler bu tarihleri öne veya ileri çekebilir. Bu nedenle resmi web sitelerinden bakmakta yarar var.

Üniversite Tercih Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
İNTERNET

Üniversite Tercih Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Üniversite tercih etmek isteyenler, birçok üniversite arasında kalmakta ve tercih sırasında nasıl bir sıralama yapabileceğini bilememektedir.

Bu içeriğimizde yatay geçiş nedir, nasıl yapılır? Gibi sorulara cevap verdik. Peki, sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında buluşalım. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR