Apple M1 Yongalı MacBook'ta Windows 10 Çalıştırdı

Apple M1 yongasında Windows 10 nasıl kullanılır? Twitter'da bir geliştirici Apple M1 yonga setine sahip MacBook'ta Windows 10 açmayı başardı.

Apple M1 yongasında Windows 10 sanallaştırmasının çalışacağı kanıtlandı. 10 yıldan fazla süredir MacOS kullanıcıları, Boot Camp ve Parallels gibi sanallaştırma araçlarıyla Windows'u çalıştırabiliyordu. Apple M1 yongası Windows sonuçları ise şaşırtıcı derecede başarılı.

Geliştirici Alexander Graf, Apple M1 yonga setine sahip Mac'te Windows'un Arm sürümünü başarıyla sanallaştırarak, M1‌ çipinin Windows 10 çalıştırabildiğini kanıtladı. 

Bilmeyenler için şu anda ‌M1‌ yongasına sahip Mac'ler Windows'u desteklememekte ve Intel Mac'lerde olduğu gibi Boot Camp özelliği (Windows sanallaştırması için kullanılıyor) yer almıyor. Ancak hiç şüphesiz Apple M1 yongasında Windows desteği, birçok kullanıcının görmek isteyeceği bir özellik.

Apple M1 yongasında Windows 10 nasıl kullanılır?

Açık kaynaklı QEMU sanallaştırıcısını kullanan Graf, Windows Arm sürümünü Apple ‌M1‌ yongasında hiçbir emülasyon olmadan sanallaştırmayı başardı. ‌Ayrıca M1‌ yongası özel bir Arm seti olduğu için Windows x86 sürümünü veya önceki Windows x86 uygulamalarını yüklemek artık mümkün değildi.

Ancak geliştirici isim paylaştığı tweette ‌M1‌ Mac'te Windows 10'u sanallaştırabildiğini belirtti ve "Apple M1 yongalı MacBook'lar, Windows ARM64 x86 uygulamaları gerçekten çalıştırabilir. Rosetta 2 kadar hızlı değil ama ona yakın performans gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Graf, QEMU sanallaştırıcısında Windows kodlarını doğrudan ana bilgisayar CPU'sunda çalıştırarak Mac performansına yaklaşabildiğini söylüyor. Bu, Windows Arm sürümünün ‌M1‌ Mac'lerde daha da iyi bir performansla sanallaştırılabileceği anlamına geliyor.

Graf'ın Windows 10 testleri hala erken aşamada olsa da, sonuçlar MacBook için umut verici gözüküyor. "Bunun için erken günler. Sonuçlarımı yeniden oluşturmak kesinlikle mümkün, ancak henüz kararlı, tamamen işlevsel bir sistem beklemeyin" dedi. En nihayetinde geliştirici, Windows'un ‌M1‌ Mac'lerde çalışabildiğini gösterdi.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Apple'ın yazılım mühendisliği şefi Craig Federighi Windows'un ‌M1‌ Mac'lere gelmesinin "Microsoft'a bağlı" olduğunu söylemişti. ‌M1‌ yongası, Windows'u çalıştırmak için gereken temel teknolojileri içeriyor, ancak Microsoft'un Windows'un Arm sürümünü Mac kullanıcılarına lisanslayıp lisanslamayacağı henüz bilinmiyor.

Intel Iris Xe'li Microsoft Surface Pro 8 ve Laptop 4 Sızdırıldı
DONANIM

Intel Iris Xe'li Microsoft Surface Pro 8 ve Laptop 4 Sızdırıldı

Microsoft Surface Pro 8 ve Laptop 4 görselleri sızdırıldı. Surface Pro ve Surface Laptopunun yeni sürümlerini 2021 yılında piyasaya sürülecek.

YORUMLAR