Epic Games'e Rekor Ceza

Fortnite ile büyük çıkış yakalayan Çinli oyun yapımcısı ve dağıtımcısı Epic Games, yaklaşık yarım milyar dolarlık ceza aldı. İşte detaylar!

Epic Games'e Rekor Ceza

Son 5 yılda Fornite sayesinde adından sıkça söz ettirmeyi başaran Epic Games, her geçen gün oyunun sınırlarını genişletmeye devam ediyordu. Ancak yakın zamanda kullanıcıların haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava, firmanın başına bela oldu.

Bugün ABD'deki Ulusal Ticaret Komisyonu(FTC) ile dava için anlaşan Epic Games, toplamda 520 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti.

Epic Games'e Rekor Ceza

Epic Games'in Çocukları Manipüle Ettiği İddia Edildi

FTC'nin açtığı davada çocuk haklarının ihlal edildiğine dair yer alan madde dikkat çekti. Manipülasyon iddiaları, Epic Games'e pahalıya patladı. Alınan karar neticesinde 520 milyon dolar ödemeyi kabul eden Epic Games'ten gelen paranın 275 milyon doları Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'na sermaye olarak kullanılacak. Kalan 245 milyon dolar ile oyunculara geri ödeme yapılacak.

FTC'nin kararı 15 Mart itibarıyla kesinleşmiş oldu. Buna göre kullanıcıların kafasını karıştırarak yanlışlıkla satın alım yapmalarını sağlayan karanlık temaya sahip buton tasarımı, Epic Games'e pahalıya patladı. Mahkeme, bu tasarımın özellikle çocukları kandırmaya yönelik olduğuna hükmetti. Dava kapsamında Epic Games, 245 milyon dolarlık geri ödeme yapacak. Ayrıca bundan sonra Fortnite'ta ebeveyn izni olmadan satın alım gerçekleştirilemeyecek.

Epic Games'ten geri ödeme alabilecek kişiler mahkeme tarafından şu şekilde belirlendi:

  • Ocak 2017 ile Kasım 2018 arasında çocukları Epic Games Store'da yetkisiz bir kredi kartıyla satın alma işlemi gerçekleştiren ebeveynler.
  • Ocak 2017 ile Eylül 2022 arasında istenmeyen oyun içi öğeler (kozmetik ürünler, lamalar veya savaş biletleri gibi) için oyun içi para birimi (V-Papel) alan Fortnite oyuncuları.
  • Ocak 2017 ile Eylül 2022 arasında kredi kartı şirketleriyle yetkisiz ödemelere itiraz ettikten sonra hesapları kilitlenen Fortnite oyuncuları. 

Karardan itibaren FTC'nin belirlediği kurallar çerçevesinde kullanıcılarını kandırmayı bırakma sözü veren Epic Games, FTC tarihindeki rekor cezaya rağmen sarsılmadı. Epic Games'in yalnızca Fortnite'tan 9 milyar dolar civarında gelir elde ettiği düşünülüyor.

Riot Games, Kripto Sponsorluk Anlaşmasından Kurtulmaya Çalışıyor
İNTERNET

Riot Games, Kripto Sponsorluk Anlaşmasından Kurtulmaya Çalışıyor

Ağustos 2021'de, League of Legends'ın geliştiricileri olan Riot Games, kripto para borsası FTX ile on milyonlarca dolar değerinde bir sponsorluk anlaşması imzaladı.

YORUMLAR