Gaming in Turkey 2023 Oyun Sektörü Raporu Yayınlandı!

Gaming in Turkey Oyun Sektörü Raporu yayınlandı. Kurucumuz Caner Bayraktar'ın da sektöre dair önemli yorumları raporda yer alıyor. İşte detaylar!

Her sene Gaming in Turkey tarafından hazırlanan 2023 Türkiye Oyun Sektörü Raporu dün yayınlanadı. Gönüllülük esasına göre hazırlanan raporda sektöre dair tüm detaylar yer alıyor.

Raporda lokal oyun firmaları, mobil, konsol ve PC platformlarında en çok tercih edilen oyun türleri de yer alıyor. Ayrıca Türk oyuncuların satın alma, tüketim ve genel alışkanlıklarının da önceki yıllara göre karşılaştırmaları bulunuyor.

Espor ekosistemi ve sektördeki yatırımlara dair detaylar da yayınlanan raporda yer alıyor. Ayrıca Türkiye'nin sektör profesyonelleri ve oyun medyasının temsilcileri de raporda yorumlarıyla rol alıyor.

Yayınlanan raporda bu sene tecrübelerini ve sektöre dair yorumlarını paylaşan uzmanlar yer alıyor. Gaming in Turkey tarafından hazırlanan raporda Tamindir ve Turuncu Levye'nin kurucusu Caner Bayraktar'ın da değerli yorumları yer alıyor.

Twitch Rakibi Kick Nedir? Nasıl Kullanılır?
İNTERNET

Twitch Rakibi Kick Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya platformları arasında kullanıcılara para kazandıran popüler uygulamalar her zaman yayıncılar tarafından daha sık tercih ediliyor. Başta Twitch olmak üzere yayıncıların tercih ettiği platformlar arasında Kick de hızlı bir şekilde yerini almaya başladı.

Türkiye Oyun Sektörü Raporu'nda Neler Var?

Raporda ağırlıklı olarak oyun sektörüne dair detaylar ve araştırmalar yer alırken aynı zamanda Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformları ve takip edilen hesapları da yer alıyor.

Twitch gibi oyuncuların ağırlıkta olduğu platformlarda da en çok izlenen yayıncılar açıklandı. Takipçi sayıları, yayın süreleri gibi pek çok detay da listede yer alıyor. Gaming in Turkey'in hazırladığı raporda Türkiye'de en çok indirilen uygulamalar ve en çok harcama yapılan mobil uygulamalar da yer alıyor.

2022-2023 Türkiye Oyun Sektörü Karşılaştırması

2023 raporundaki verilere göre geçtiğimiz sene Türkiye'de 74 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunmuş ve bu 2022 yılındaki %85'lik oranı %87,1'e yükseltmiş.Sosyal medya kullanıcı sayısı ise 70 milyonun üzerindeyken, mecralarda geçirilen süre 3 dakika azalarak 2 saat 44 dakika olarak kaydedildi.

Bununla birlikte aktif oyuncu sayısı 47 milyon bandına yükselirken, oyuncuların %45'ini kadınlar, %55'ini ise erkekler oluşturuyor. PC türünde en çok tercih edilen oyun türü ise Shooter/FPS oluyor. Mobil cihazlarda bu durum yerini casual ve gündelik oyunlara bırakıyor.

2023 Oyun Sektörüne Dair Uzman Yorumları

Gaming in Turkey, MENA, EU Oyun ve Espor Ajansı'nın raporunda sektörün önemli isimlerinin görüşleri de yer alıyor. Alper Afşin Özdemir'den Fatih Melih Kuzgunkaya'ya, Nilay Altan'dan Senem Aksal'a ve Ercan Altuğ'dan Afra Çalık'a kadar pek çok ismin yorumları raporda yer alıyor.

Raporda yorumu bulunan diğer isimler şu şekildedir:

  • Portuma kurucusu Ozan Emrah Ünal 
  • WePlay Ventures CEO’su Burak Yılmaz
  • StartGate CEO’su Mustafa Cihat Durmuş
  • XSolla Türkiye Ülke Müdürü İlayda Bayarı
  • Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Erdinç İyikul
  • Bahçeşehir Üniversitesi Game Lab Yöneticisi Güven Çatak
  • Canlı yayın ve turnuva organizasyon hizmetleri sunan EMBED’in kurucuları Ali Baki Duman ve Tugay Sakaoğlu

Sektördeki önemli isimlerin yorumlarının yer aldığı kısımda kurucumuz Caner Bayraktar da bulunuyor. Caner Bayraktar'ın sektöre dair yorumları şu şekilde:

"Oyun sektöründe medya rolünde olarak yeni gelişmeleri yakından takip etmekteyiz ve yıllardır TuruncuLevye.com ve Tamindir.com bünyesinde oyun dünyası haberlerini ve incelemelerini, oyuncu kitlemiz ile paylaşıyoruz. 2023'ün oyun sektörü açısından en önemli adımları AI ve AR/VR gelişmeleri diyebiliriz.

Mobil oyunculuk, yine domine ederken Türkiye’de PC ve konsola olan ilgi de yeniden artmaya başladı. Mobilde hyper casual sektöründe bir düşüş gözlemlendi ve bu sektördeki birçok geliştirici hybrid ve casual oyunlara yöneldi. Steam ve EA’nın TL'yi desteklemeyi bırakışı da tüketicileri etkiledi. Bazı Türk oyun şirketleri yurt dışında büyük oyun etkinliklerine katıldı, GIST'e yayıncı katılımları yüksekti.

Türk yayıncılarından blockchain ve Web3 alanında gelişmeler yapanlar oldu. Dünya çapında AI generated 3D modeller gelişti, NPCler daha gerçekçi oldu, hyper realistic oyun landscapeleri oluştu. Google, GeForce, Microsoft gibi şirketlerin öncülüğüyle cloud gaming yükselişe geçti. Karakterlerle iletişim için AI chatbot eklentilerini oyunlarına entegre eden Türk yapımı oyunlar oldu.

Meta Quest3 uygun fiyatla, tatmin edici yeniliklerle çıktı, ilgi gördü. 2024’te AI Gaming üzerine teknoloji ve servisler sunan birçok yeni şirket göreceğiz. Oyun üretimindeki gerekli assetler için Generative AI modelleri olacak, micro oyun stüdyolarından AI destekli birçok oyun ortaya çıkacak. Yeni gözlük teknolojileriyle AR/VR oyun ve oyuncu sayısının ve mobilde Hybrid ile Casual oyun oranının artacağını ön görüyorum."

En İyi Oyun İndirme Platformları Hangileri?
OYUN

En İyi Oyun İndirme Platformları Hangileri?

Oyun indirme platformları, bilgisayarına ya da mobil cihazına oyun indirmek isteyen oyuncular tarafından oldukça merak ediliyor. Günümüzde birçok oyun indirme sitesi bulunuyor.