Obezite Nedenleri Sadece Aşırı Yemekle Sınırlı Değil!

Yeni bir çalışma, obezite nedenleri içinde yalnızca haddinden fazla yemek yemenin olmadığını, başka noktalara da dikkat etmenin önemli olduğunu gösteriyor.

Yeni yapılan bir araştırma, obezite nedenleri arasında en önde gelen aşırı gıda tüketiminin söz konusu hastalığın tek başına bir nedeni olmadığını gösteriyor. Senelerden beri kalori üzerinde beslenme programı öneriliyor fakat buna rağmen obezite seviyesi birçok ülkede artmaya devam ediyor. Bu da insanların sağlığını olumsuz etkiliyor.

Yeni yayımlanan bir çalışmada obezitenin temel nedeninin (ve belki de bu sorunu çözüme kavuşturmak için gerekli olan anahtarın) aşırı yemek kadar basit olmayabileceğine, insanların sıklıkla tükettiği yiyeceklerin de sağlık açısından riskli olabileceğine değinildi.

Kilo Verdiren Diyetlerin Olmazsa Olmaz Besinleri
Bilim

Kilo Verdiren Diyetlerin Olmazsa Olmaz Besinleri

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kilo verdiren diyetler ile ilgilenenlerin besin programında mutlaka yer alması gereken besinleri ortaya çıkardı.

Yeni Araştırmaya Göre Obezite Nedenleri Neler?

Araştırmacılara göre obezite ile mücadele etmek ve uzun vadede kilo vermeyi başarmak için modern beslenme programlarında yaygın olarak görülen yüksek glisemik indeksli, işlenmiş ve hızlı sindirilen karbonhidratların tüketimini ele almak gerekebilir.

Unutulmamalı ki yüksek oranda işlenmiş karbonhidrat tüketimi, vücudun insülin hormonu üretmesini tetikler ve bu da glukagon salgılanmasına yol açar. Bu değişim, vücuda daha fazla yağ depolamasını söyler ve vücudun başka yerlerinde kullanım amaçlı daha az kalori bırakır. Beyin daha sonra enerji eksikliği olduğunu algılar ve açlık duygusunun ortaya çıkmasını sağlar.

American Society for Nutrition'a (Amerikan Beslenme Derneği) göre bu son çalışma, karbonhidrat-insülin ilişkisinin şimdiye kadar en kapsamlı şekilde ele alındığı bir çalışma oldu. İnsanlar, çalışmada enerji dengesini sağlamak yerine karbonhidrat ve insülin ilişkisine odaklanmaya teşvik ediliyor. Araştırmacılara göre bu yol takip edildiğinde toplumun obezite ile daha iyi başa çıkabilmesi mümkün hale gelebilir.

Aşırı Antibiyotik Kullananlar Dikkat!

Uzmandan öneri almadan bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak, Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar tarafından paylaşılan bilgilere göre kansere yakalanma riskini arttırabilir.

Dr. Öğr. Üyesi Hancılar, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ağustos 2019’da Cancers Dergisi’nde yayınlanan bir meta-analizde yaklaşık 8 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmada uzun ve aşırı antibiyotik kullanımının başta akciğer, pankreas ve lenfoma olmak üzere genel olarak kansere yakalanma riskini %18 arttırdığı saptanmıştır. Hastaların kullandığı reçeteler incelendiğinde hiç antibiyotik kullanmayan ve uzun süre kullananlar arasında ciddi kanser riski artışı saptanmıştır."

YORUMLAR