Rekabet Kurumu, Soruşturma Sonucunda Meta'ya Rekor Oranda Para Cezası Verdi!

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz aylarda web sitesi üzerinden Meta'ya soruşturma açıldığını duyurmuştu. Soruşturma bugün sonuca bağlandı. İşte detaylar!

Instagram, Facebook, WhatsApp ve Threads'in çatı şirketi olan Meta hakkında Rekabet Kurumu tarafından soruşturma başlatılmıştı. Açılan soruşturma, şirketin Threads'i Instagram uygulaması ile bağlamasında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal etmesini kapsıyor.

Meta'nın Threads uygulamasında hesap oluşturmak için giriş yaptıklarında herhangi bir şekilde kullanıcılardan Instagram verilerini almak için onay talep etmemesi bu soruşturmada kararın verilmesine neden oldu. Alınan kararla soruşturma kapsamında geçici tedbir kararı verildi.

Soruşturma Başlatıldığında Rekabet Kurumunun Açıklamaları

Rekabet Kurumu web sitesi üzerinden soruşturmayla ilgili geçtiğimiz aylarda şu açıklamaları yapmıştı:

Meta Platforms, Inc.in, kullanıma yeni sunmuş olduğu Threads isimli uygulamayı, Instagram uygulaması ile bağlamak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddiasına yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 23.11.2023 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Meta Platforms Inc. hakkında soruşturma açılmasına, 23-54/1031-M sayı ile karar vermiştir.

Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.

Soruşturma Sonucunda Meta'ya Verilen Ceza

Meta'nın bu soruşturma kapsamındaki durumu tam olarak sunduğu hizmetler arasında verilerin birleştirilmesi konusunda kullanıcılarını yeterli bir şekilde bilgilendirmemesi oldu. Bu da şirketin yüklü miktarda bir ceza ödemek zorunda kalmasına sebep oldu.

Rekabet Kurumu, şirkete günlük 4 milyon 769 bin 152 TL idari para cezası verdi. Bu da soruşturmada geçen tarih aralığına bakıldığı zaman toplamda 456 milyon 226 bin 744 TL'ye karşılık geliyor.

Threads Hesap Silme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Threads Hesap Silme Nasıl Yapılır?

Threads, hesap silme işleminin çok kolay bir şekilde yapılabilmesine imkân tanıyor. Bu sayede sosyal medya uygulamasını kullanmaya devam etmek istemeyen kişiler profilini hızlıca silebiliyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR