Binlerce Kişi Sıfır Otomobil Alıp İkinci El Diye Satmaya Başladı

Memur, öğretmen ve polis dahil binlerce vatandaş sıfır otomobili ikinci el diye satmak istiyor. Otomobil fiyatlarındaki zamlar nasıl durdurulacak?

Sıfır otomobili ikinci el diye satmak daha karlı bir iş haline dönüştü. Son birkaç yıldır devam eden pandemi ve çip kriziyle birlikte Türkiye'deki otomobil pazarı çıkmaza girmiş durumda.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce başta olmak üzere Türkiye'deki otomobil pazarını inceleyen uzmanlar, otomobil fiyatlarındaki artışlara karşı vatandaşları uyardı.

Son birkaç yıldır yüksek enflasyon ve artan dolar kuru yüzünden zamlanan otomobil fiyatları, vatandaşların al-sat yapmasına (bir nevi galericilik) yol açtı. Uzmanların analizine göre binlerce vatandaş sıfır otomobil satın alıp ikinci el pazarına koyuyor.

Bayilerde satılacak araç kalmaması yüzünden sipariş listeleri oluşturulmaya başlandı. Türkiye'de üretilen otomobiller 2-3 ay, yabancı otomobiller ise 6 aydan fazla sürede teslim ediliyor.

Bu gelişmelerden sonra da ikinci el pazarında büyük bir rekabet yaşanmaya başlandı.

Mercedes-Benz Instagram Hesabı Hacklendi

Sıfır otomobili ikinci el diye satmak daha karlı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, vatandaşların da bu pazara para kazanmak amacıyla girdiğini dile getirdi.

Hayri Erce, "Pandemiyle birlikte başlayan otomobildeki arz sorunu ise çarpan etkisi yaptı. Yüzde 50 ÖTV bareminde olan bir aracı alan tüketici, ‘Nasıl olsa kur artıyor. Yakında bu araç yüzde 80 ÖTV baremine girer, ben buradan bir rant elde ederim’ mantığı ile hareket ediyor." dedi.

C Segment Sedan Yerli Otomobil İçin Çalışmalar Başladı
Otomobil

C Segment Sedan Yerli Otomobil İçin Çalışmalar Başladı

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, C segment Sedan yerli otomobil için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Beş tane model belirlediklerini belirten Karakaş, bu modeller üzerinde adım adım uygulamaların olacağını söyledi.

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan ise araç alım satımına yönelen çok sayıda bireysel tüketici olduğunu ifade etti. "Şu anda araç alım satımına yönelen çok sayıda bireysel tüketici var. Memurlar, emekliler parasını korumak veya değerlendirmek için bu yolu seçiyor” dedi.

Otomotiv sektörü veri ve analiz şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a göre hem ikinci el hem de sıfır araç pazarında büyük bir çıkmaz yola girilmiş durumda. Artan enflasyon ve dolar kuru yüzünden otomobil fiyatlarını durdurmak pek mümkün görünmüyor.

"Dolar yükseliyor, faiz oranları çok düşük. Dolayısıyla tüketici parasını nasıl koruyacağını hesap etmeye başlıyor. Çünkü bakıyor ki, son bir yılda ikinci el fiyatları yüzde 80, sıfır km araç fiyatları ise yüzde 40’a yakın artmış. Bu nedenle faize yatırmak yerine araç almayı tercih ediyor. Böylece parasını koruyor."

YORUMLAR