Sputnik V Aşısının Türkiye'de Ne Zaman Kullanılacağı Açıklandı

Sputnik V aşısı Türkiye'de ne zaman uygulanacak? Bu soru, uzun süredir çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyordu. Merak edilen sorunun yanıtı belli oldu.

Sputnik V aşısı Türkiye'de ne zaman kullanılmaya başlanacak? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, merak edilen sorunun yanıtını verdi. Doç. Dr. Savaşçı ayrıca Rusya tarafından geliştirilen aşının koruyuculuk oranına ilişkin de önemli bilgiler paylaştı.

Sputnik V Aşısı Türkiye'de Çok Yakında Kullanılacak

Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının ilk sevkiyatını taşıyan uçak, geçtiğimiz günlerde Esenboğa Havaalanı'na inmişti. Rusya'dan getirilen aşılar, bazı analizlerin gerçekleştirilmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Aşı ve İlaç Deposu'na götürülmüştü.

İncelemelerin 10 15 gün civarında sürdüğünü belirten Doç. Dr. Ümit Savaşçı, DHA'ya yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının 2 hafta içerisinde uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının koruyuculuk oranına dair önemli bilgiler paylaşan Doç. Dr. Savaşçı, şu ifadeleri kullandı:

"Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97 oranında. 'Adenovirüs' dediğimiz ayrı bir mekanizma ile bağışıklık oluşturuyor."

Rusya tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 65 ülkede uygulandığını söyleyen Doç Dr. Savaşçı, tüm verilerde antikor oluşturma oranının yüzde 97 olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Savaşçı, bu aşıda farklı mekanizmalar ile vücutta antikor oluşumunu tetikleyen oluşumların kullanıldığını ifade etti.

Aşılamada Yeni Uygulama Başladı: Sağlık Bakanı Duyurdu!
Bilim

Aşılamada Yeni Uygulama Başladı: Sağlık Bakanı Duyurdu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, resmi Twitter hesabı üzerinden konu ile ilgili oldukça önemli bir açıklama yaptı. Bakan Koca tarafından aktarılan bilgilere göre aşılamada yeni uygulamaya geçildi.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Bu teknoloji de önceden uygulanmış ayrı bir teknoloji. İçinde virüs olması sakın halkımızı korkutmasın, sadece bunu taşıyıcı olarak kullanıyor. Bu mekanizmanın kişiyi hastalandırması mümkün değil" diye konuştu.

Etkinliğin yüksek olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Doç. Dr. Savaşçı, "İki dozda da farklı adenovirüs tiplerinin kullanılması ekstradan antikor yoğunluğunun yüksek oranda oluşmasına neden oluyor. Ben de Biontech aşısı gönüllüsü olarak 3'üncü aşımı Sputnik aşısı yönünde kullanmayı talep edeceğim uygun görülürse" dedi.

Penisilin Alerjisi Olanlar Aşı Yaptırabilir mi?

Penisilin alerjisi olanların aşı olup olamayacağına dair önemli bir açıklama yapan Doç. Dr. Savaşçı, "Bu alerjisi olanlar gönül rahatlığı ile aşı yaptırabilir. Gebeler gebeliğin ilk 3 ayından sonra emziren anneler gönül rahatlığı ile yine bu aşılarımızı yaptırabilirler" sözlerine yer verdi ve şu şekilde devam etti:

"Halkımız güvenerek aşısını yaptırsın. Aşı yaptırdıktan sonra banyo yapmalarında bir sakınca yok. Ağrı kesici çok miktarda almadıkları sürece olumsuz bir etkisi olmaz; ama çok abartmamak lazım çünkü antikor oluşumunu olumsuz etkileyebilir. İlk 3 günde ağrı kesici alınmaması önemli."

YORUMLAR