Tuz Tanesi Büyüklüğünde Kompakt Kamera Geliştirildi

Tuz tanesi büyüklüğünde kompakt kamera yapıldı. Geliştirilen kompakt fotoğraf makinesi, boyutuna rağmen ultra kaliteli fotoğraf elde edilmesine olanak tanıyor.

Tuz tanesi büyüklüğünde kompakt kamera, bilimsel yaratıcılığın son örneği oldu. İçinde bulunulan çağ gereği kameralar gittikçe küçülürken her geçen gün yeni bir ilerleme kaydediliyor. Buna rağmen geliştirilen yeni fotoğraf makineleri her seferinde insanları şaşırtmayı başarıyor.

Yeni geliştirilen bu kamera, bir tuz tanesi ile aynı boyutta. Bununla birlikte diğer pek çok ultra kompakt fotoğraf makinesinden çok daha iyi kalitede görüntüler sağlayabiliyor.

Yeni Holografik Kamera ile Neredeyse Her Şeyi Görmek Mümkün
Bilim

Yeni Holografik Kamera ile Neredeyse Her Şeyi Görmek Mümkün

Yeni holografik kamera katı ve opak her şeyi gösteriyor. Northwestern Üniversitesinde tasarlanan cihaz, ışık saçan nesnelerin tamamını görüntüleyebiliyor.

Tuz Tanesi Büyüklüğünde Kompakt Kamera Neler Sunuyor?

Metasurface teknolojisini kullanan kamera, kendinden yaklaşık yarım milyon kat daha büyük olan geleneksel lensler ile çekilen görüntülerin kalitesinde görüntüler sunabiliyor.

New Jersey'de yer alan Princeton Üniversitesinden bilgisayar bilimcisi Ethan Tseng, bu küçük mikro kamerayı insanlara istediğini elde ettirecek şekilde tasarlamanın oldukça zor olduğunu söyledi.

Tseng, geniş görüş alanının RGB görüntülerini yakalamaya yönelik bu özel görev için daha önce milyonlarca yapının işlem sonrası algoritmalar ile nasıl birlikte tasarlanacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Kameranın kaliteli görüntüler sunmak için başvurduğu bazı hileler bulunuyor. Bu hileler arasında yakalanan herhangi bir görüntüyü iyileştirmek için donanımı hesaplamalı işleme ile birleştirme yöntemi yer alıyor.

Sinyal işleme algoritmaları, bu boyuttaki bir kamerada meydana gelmesi kaçınılmaz olan bulanıklık ve diğer sorunları en az rahatsız edici seviyede tutmak için makine öğreniminden yararlanır. Kamera, daha iyi görüş sunmak için makine öğreniminden etkin bir şekilde faydalanır. Bu algoritmaların ilerleyen zamanlarda bir görüntüyü iyileştirmeden çok daha fazlası için kullanılabilir hale gelmesi öngörülüyor.

1,6 milyon silindir biçimindeki direğin her biri, optimum yapılandırmayı bulmak için kullanılan hesaplamalı modelleme ile kameranın önündekileri en iyi şekilde yakalamak için ayrı ayrı tasarlandı.

Metasurface'in yapıldığı cam benzeri silikon nitrür de geleneksel elektronik üretim sürecine uyan bir malzeme olduğu için bu süper küçük kameraların üretimini zaten var olan prosedür ve ekipmanları kullanarak büyütmenin çok daha zor olmayabilir.

Bu küçük kameraların başka amaçlarla da kullanılması olası. Örneğin bu kameralar, dizüstü bilgisayarlarda ya da akıllı telefonlardaki kameraya olan ihtiyacı kaldırmak için kullanılma potansiyeli taşıyor olabilir.

Tuz tanesi boyutundaki kompakt kamera ile ilgili açıklamada bulunan Princeton Üniversitesinden bilgisayar bilimcisi Felix Heide, bunların tek tek yüzeyleri ultra yüksek çözünürlüğe sahip kameralara dönüştürülebileceğini, böylece artık telefonların arkasında üç kameraya ihtiyacın olmayacağını belirtti ancak telefonların arkasının tabiri caizse dev bir kamera işlevini görebileceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR