Uzayın 60 Yıldır Çözülemeyen Gizemi Çözüldü!

60 yıldır gizemi çözülemeyen kuasarların gizemi yeni bir araştırmayla çözüldü. İşte son derece parlak olan kuasarların parlaklıklarının temel nedeni!

Uzayın 60 Yıldır Çözülemeyen Gizemi Çözüldü!

Kuasarlar 60 yıl önce keşfedildiklerinden beri uzaydaki en parlak, en güçlü nesneler olarak kabul edilmekte. Onlarca yıldır üzerinde çalışılmasına rağmen, araştırmacılar bu parlak olaylara neyin sebep olduğunu hiçbir zaman anlayamadılar. Yeni bir çalışma nihayet kuasarların gizemli kökenlerine ve nasıl oluştuklarına ışık tutabilir.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar galaksiler çarpıştığında kuasarların nasıl oluştuğunu detaylandırıyor. Bir kuasarın parlak ve ikonik enerji salınımını neyin tetiklediğine dair bu gizem, uzayın en büyük bilinmezliklerinden biri konumunda.

Peki araştırmacılar kuasarların kökenini nasıl keşfetti? Son makaleye göre araştırmacılar, kuasarların bulunduğu galaksilerin en dış bölgelerindeki çarpık yapıları gözlemlemek için La Palma'daki Isaac Newton Teleskobu'nun derin görüntüleme gözlemlerini kullandılar.

Kuasarların Bu Kadar Parlak Olmalarını Sağlayan Ne?

Uzayın 60 Yıldır Çözülemeyen Gizemi Çözüldü!

Bu yeni araştırmaya dayanan inanç, kuasarların galaksiler birbirleriyle çarpıştığında oluştuğu yönünde. Bu olaylar, galaksilerin merkezlerine yakın süper kütleli kara delikler çarpıştığında meydana gelirken, çoğu zaman bu gaz kara deliğin ötesinde ulaşılamayacak bir yörüngede dolanıyor. Ancak bu çarpışmaların bazıları gazı kara deliklere doğru itiyor ve kara delik gazı tüketmeden hemen önce, bilim insanlarını onlarca yıldır şaşırtan kuasarların kökeni olan büyük bir enerji ve radyasyon patlaması yayılıyor.

Araştırma, 48 kuasarın gözlemlerinin yanı sıra ev sahibi galaksilerin ve 100'den fazla kuasar olmayan galaksinin gözlemleri üzerine inşa edildi. Araştırmacılar, kuasarlı galaksilerin diğer galaksilerle etkileşime girme ya da çarpışma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Gelecekte kuasarların daha fazla araştırmaya konu olması bekleniyor.

Hackerlar Bir Devletin Uydularını Ele Geçirdi!
İNTERNET

Hackerlar Bir Devletin Uydularını Ele Geçirdi!

Avrupa Uzay Ajansı kısa bir süre önce uyduların potansiyel hackerlara karşı güvenliğini test etmek amacıyla benzersiz bir siber güvenlik tatbikatı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin İlk Uzay Yolcuları Belli Oldu!
Bilim

Türkiye'nin İlk Uzay Yolcuları Belli Oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST etkinliğinde yapılan açıklamayla beraber Türkiye'nin ilk uzay yolcuları belli oldu.