Yemek Kartı Derneği Başkanı İddiaları Yalanladı: Market Alışverişi Yapılacak mı?

Market alışverişleri ve anlaşmalı noktalarda kullanılabilen yemek kartları hakkında ortaya atılan iddia dernek başkanı tarafından yalanlandı. İşte detaylar!

Yemek Kartları Artık Market Alışverişlerinde Kullanılamayacak

Yıllardır market alışverişleri ve anlaşmalı noktalarda kullanılabilen yemek kartları artık yemek harici hizmet veren yerlerde kullanılamayacak. 1 Aralık 2022 itibari ile yürürlüğe giren yeni kararla birlikte yemek kartlarının kullanım alanlarında yeni döneme girildi.

İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ödemelerinin vergiden istisna tutulacağı, yani prime esas kazanca dâhil edilmeyeceğine yönelik bir kanun düzenlemesi gerçekleştirildi. Daha sonrasında yemek kartlarının kullanım alanlarıyla ilgili konular meclise kadar taşındı. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bütçe konuşması esnasında bu duruma değinmişti.

Yeni Düzenlemeyle İşveren, Yemek Ücretinin Vergisini Ödemeyecek

Yemek Kartları Artık Market Alışverişlerinde Kullanılamayacak

Yeni düzenleme ile birlikte işverenlerin, işyerinde yemek sağlayamadığı durumlarda çalışanlarına ödeyeceği günlük yemek ücreti, günlük asgari ücretin %23.65’i kadar tutar, prime esas kazançtan istisna tutulacak. Bu bağlamda haftanın 6 günü çalışan bir işçiye yıl sonuna kadar aylık ödenecek 1.224 liralık yemek parası tutarı, prime esas kazançtan istisna tutabilecek.

Bu uygulamaya geçilmesiyle birlikte yemek kartlarının kullanım alanları da düzenlemeye tabii tutuldu. Milyonlarca çalışanın kullanmış olduğu yemek kartları, yemek kuponları ve yemek çekleri artık yalnızca yemek hizmeti verilen yerlerde kullanılabilecek. 1 Aralık tarihinden itibaren yürürlüğe geçen bu düzenlemeyle birlikte yemek kartlarını market alışverişlerinde kullanmak mümkün olmayacak çünkü işverenin ödediği bedel sigorta priminden istisna tutulamayacak ve vergisini ödemesi gerekecek.

Güncelleme: Konuyla İlgili Yemek Kartları Derneği Başkanından Açıklama Geldi

Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının artık market alışverişlerinde kullanılamayacağı konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu:

"Yemek kartlarında değişen bir durum yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve hâlen yürürlükte olan 382 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir."

Trendyol Yemek'te Kendine Yorum Yazan Restoranlar Ortaya Çıktı!
İNTERNET

Trendyol Yemek'te Kendine Yorum Yazan Restoranlar Ortaya Çıktı!

Özellikle son dönemde giderek popülaritesini artıran ve Türkiye'nin en popüler yemek hizmetlerinden biri hâline gelen Trendyol'un yemek platformu Trendyol Yemek'te bugün çok ilginç bir gelişme yaşandı.

Yemeksepeti Drone'la İlk Yemek Teslimatını Yaptı (Video)
İNTERNET

Yemeksepeti Drone'la İlk Yemek Teslimatını Yaptı (Video)

Alternatif teslimat modellerine insansız hava araçlarını ekleme konusunda oldukça önemli bir adım atan Yemeksepeti, drone'la ilk yemek teslimatını gerçekleştirdi.

YORUMLAR