Güvenli Sosyal Medya Kullanımının Püf Noktaları

Daha güvenli bir sosyal medya kullanımı istiyorsanız önerilerimize kulak vermeli, bu önerilerimizi sadece okumakla kalmamalı, uygulamaya da geçirmelisiniz.

Bundan uzun zaman önce ne bilgisayarlar ne tabletler ne telefonlar ne de tüm dünyayı birbirine bağlayan internet vardı. O zamanlar, dünyanın bir ucundan diğer ucuna sinyal göndermek şu zamanki kadar basit değildi. İnternetin doğmasının ardından internet kullanıcılarına zamanla yeni meslekler doğdu ve tahmin edebileceğiniz gibi, bu mesleklerden daha fazla para kazanabilmek için internet kullanıcılarının başvurmadığı yöntem kalmadı.

İlk sosyal medya platformu, doksanların sonlarına doğru ileri sürüldü. Kısa sürede bütün internet kullanıcılarının dikkatini üzerine çekmeyi de başardı. Dahasında Facebook gibi günümüz cevherleri ortaya çıktı. Eskiler unutuldu, yola yenilerle devam edildi.

Sosyal medya kullanımı iyiden iyiye popülerleşmeye başladı. Sosyal medyanın bu kadar fazla kullanılmasından istifade eden dev markalar, kendileri için yeni bir reklam adresi buldu. Markalardan gelen tekliflerin bolluğunun farkına varan sosyal medya platformları, markalara en iyi deneyimi sunmak için kullanıcıların kişisel verilerinden faydalanmaya başladı.

Bu yazıda, sosyal medyanın gücünün etkisinden biraz da olsa sıyrılmanız için sizlere bazı önerilerde bulunacağız. Daha güvenli bir sosyal medya kullanımı istiyorsanız önerilerimize kulak vermeli, bu önerilerimizi sadece okumakla kalmamalı, uygulamaya da geçirmelisiniz.

1. Mümkünse Sosyal Medya Kullanmayın

Sosyal mecraları tarayıcılarda kullandığınızda da uygulamalarda kullandığınızda da taşınılan risk değişmez, her iki türlü de bilgileriniz kayıt altına alınmaya devam eder. Fakat uygulamalara verilen izinler incelendiğinde, özel hayatınıza birilerinin kafasını daldırması daha yüksek bir ihtimal gibi görünüyor. Sosyal mecrada illa bulunmak istiyorsanız en azından uygulamaları indirmeyin, özel hayatınızı suistimal edecek izinleri onlara kendi ellerinizle sağlamayın.

2. Güçlü Şifreler Kullanın

Güçlü şifreler, hesabınıza kötü niyetli insanların sızmasını bir nebze engeller; fakat unutmamalısınız, sadece güçlü şifrelerle hesabınızı koruyamazsınız. Hesabınızın güvenliğini artırmak için varsa iki adımlı doğrulama seçeneğini aktifleştirmeli ve bunun yanında sık sık şifrenizi değiştirmelisiniz. Hesabınızın güvenliğini artırmak için aşağıdaki yazımızı da gözden geçirebilirsiniz.

Kişisel Güvenlik İçin Herkesin Uygulaması Gereken 10 İpucu
GÜVENLİK

Kişisel Güvenlik İçin Herkesin Uygulaması Gereken 10 İpucu

İnternet hayatımıza girdikten sonra birçok tehdit de beraberinde geldi. Bu nedenle kişisel güvenlik önlemleri gitgide artmak zorunda kaldı.

Güçlü bir şifre oluşturmanın altın kriterleri şunlardır:

  • Büyük ve küçük harfler kullanmak.
  • Harflerin arasına, başına ve sonuna sayılar ve özel karakterler girmek.
  • Basit, tahmin edilebilir şifreler olmadığından emin olmak.
  • Doğum tarihi, çocuğunuzun, eşinizin, annenizin ya da babanızın, sizin için özel olan birinin adını ve benzeri bilgileri şifrenizde geçirmemek.
  • Sizi tanıyan insanlardan korunmak için sizden bağımsız şifreler üretmek.

Birçok sosyal medya platformu, her ne kadar kullanıcılarının güvenliği için basit şifre seçimlerinde uyarılarda bulunsa da, bazı kullanıcılar, tüm bu uyarılara rağmen hala “123456” türevi basit şifrelere kaçıyor. Fakat iyi bir sosyal medya deneyimi için önce hesabınızın güvenliğini düşünmelisiniz.

3. Kişisel Bilgilerinizi Paylaşma Alanında Çok Detaya Girmeyin

Her sosyal medya platformunun kullanıcılara ayırdığı bölüm olan hakkında kısmını doldurmak mecburi değildir; ister doldurur ister doldurmazsınız, tamamen size bağlıdır. Bu kısımda fazla detaya girmemelisiniz, ikinci şahısların hakkınızda asgari bilgi bilmesi yeterlidir. Adresinizi tamamen yazmak yerine sadece bulunduğunuz şehri yazarak ikinci şahısların (art niyetli şahısların) hedefi haline gelmekten kurtulabilirsiniz.

4. Hesabınızın Açık Kalmadığından Emin Olun

Bir başkasının cihazında herhangi bir sosyal medya platformunda hesabınıza giriş yaptıysanız, cihazdan ayrılırken hesabınızı kapattığınızdan emin olun. Kişinin kötü niyetli olmadığını bilseniz bile cihaza herhangi ikinci kişinin sızması ile bilgileriniz ele geçirilebilir. Bundan dolayı kendi cihazınızda dahi hemen her tarayıcıda bulunan gizli sekme özelliğini kullanmaya gayret gösterin.

5. Konum Paylaşımlarında Dikkatli Olun

Her an ne olacağını bilemezsiniz. İnternet kullanan her insan, çok az düzeyde de olsa paranoyak olmalıdır. Sosyal medya kullanıcılarının şunu çok iyi bilmesi gerekiyor: İnternette “güven” adına bir şey yoktur.

Tanıdığınız kişileri eklemenin çok ötesine geçen sosyal medya platformları, insanların artık popülerleşmesi için bir araç haline geldi. Eğer Facebook kullanıyorsanız siz bile Facebook’ta onlarca tanımadığınız insan ile arkadaşsınızdır. Bu insanların ne kadar ileriye gidebileceğini düşünemezsiniz. Konum paylaşımı yapmaktan kaçınmalısınız. Her sosyal medya kullanıcısının, her insanın saf, temiz, iyi niyetli olmadığını bilmesi gerekiyor. Paylaştığınız fotoğraflardan bile nerede olduğunuzu öğrenebileceklerini unutmamalısınız.

Ölürseniz Sosyal Medya Hesaplarınıza Ne Olacak?
SOSYAL MEDYA

Ölürseniz Sosyal Medya Hesaplarınıza Ne Olacak?

Biraz da gerçekleri konuşmakta fayda var. Bu dünyada konup göçücüyüz. Allah gecinden versin ama bize bir şey olduğunda bu kadar e-posta, sosyal medya paylaşımı, resimler ve paylaşımlara ne olacak?Öncelikle şunu belirtelim ki sosyal hesaplara sahip olmak, evinizde her hangi bir eşyaya sahip olmak gibi bir şey değil.

Sosyal Medya ve Yasaların Tarihçesi
İNTERNET

Sosyal Medya ve Yasaların Tarihçesi

Her ne kadar sosyal medya son bir kaç yılda bu kadar gündeme oturmuşsa da aslında 80'lere dayanan yasal düzenlemeler sayesinde bugün ayakta durabiliyor ve kullanıcılarına hizmet verebiliyor.

Rakamlarla Sosyal Medya (İnfografik)
İNTERNET

Rakamlarla Sosyal Medya (İnfografik)

Sosyal medya hem arkadaşlarımızla hem de kurumlarla, ünlülerle, politikacılarla, kısacası her alanda herkesle iletişim şeklimizin büyük oranda değişmesine sebep oldu.

YORUMLAR