Bilgisayara Bulaşan Virüs Nasıl Temizlenir?

Eğer bilgisayarınızda virüslere yönelik işaretler varsa, bunlardan nasıl kurtulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bilgisayara bulaşan virüs nasıl temizlenir?

Bilgisayara Bulaşan Virüs Nasıl Temizlenir?

Sizce bilgisayara bulaşan virüs nasıl temizlenir? Bu işlem zor mudur? Günümüzde hepimizin iç içe yaşadığı internet, bir noktada kötü amaçlı yazılımlar için oldukça geniş bir yuva diyebiliriz. Bilgisayarınızı gözetleyen, verilerinizi bozan, sabit sürücünüzü yok eden ya da cihazınızın kontrolünü binlerce kilometre ötedeki birine veren bu yazılımlar, ne şekilde olursa olsun çeşitli sorunlara sebep olurlar. Nitekim internetin dört bir yanı kötü amaçlı yazılım örnekleri ile dolu olduğu için bir saldırının kurbanı olmanız an meselesi olabilir.

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

Eğer bilgisayarınızın bir virüsün kurbanı olduğundan düşünüyorsanız, ilk tavsiyemiz sakin olmanızdır. Bu gibi durumlarda bilgisayarı temizlemeniz ya da her şeye sıfırdan başlamanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak genellikle verilerinizi koruyarak kötü amaçlı yazılımları kaldırmanız mümkün olacaktır. İşlem sırasında bazı verileri kaybedebilirsiniz ancak muhtemelen her şeyi değil. Öncelikli olarak yapmanız gereken şey, bilgisayarınızda gerçekten bir virüs olup olmadığını anlamaya çalışmaktır.

Bilgisayarınız her zamankinden çok daha yavaş ise, internet tarayıcınız her zamankinden farklı gözüküyorsa veya otomatik olarak farklı internet sitelerini açıyorsa, bu, bazı kötü amaçlı yazılımlarla temasta olduğunuzu işaret ediyor. Bilgisayarınızın performansı düşükse ve sık sık çöküyorsa, çeşitli dosyalara erişmeye çalışırken bozuk olduklarını belirten mesajlar alıyorsanız ve boyutları sürekli değişiyorsa, ciddi sorunlarınız olabilir. Bu, söz konusu cihazınıza kötü amaçlı yazılımların bulaşmış olabileceğinin sinyallerini verir. 

Bilgisayara Bulaşan Virüs Nasıl Temizlenir?

Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarlara ve bilgisayar sistemlerine zarar vermek ve yok etmek için tasarlanmış müdahaleci bir yazılımdır. Yaygın kötü amaçlı yazılım örnekleri arasında virüsler, solucanlar, Truva atı virüsleri, casus yazılımlar, reklam yazılımları ve fidye yazılımları bulunur. Kötü amaçlı yazılımlar kaçınılmaz olarak ağınıza sızacaktır. Önemli görünürlük ve ihlal tespiti sağlayan savunmalarınız olmalıdır. Kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için kötü niyetli yazılımları hızlı bir şekilde tanımlayabilmeniz gerekir.

Bu, sürekli ağ taraması gerektiren bir durumdur. Tehdit belirlendikten sonra, kötü amaçlı yazılımı ağınızdan kaldırmanız gerekir. Günümüzün antivirüs programları, gelişmiş siber tehditlere karşı koruma sağlamak için yeterli değil. Virüsten koruma stratejinizi nasıl güncelleyeceğinizi daha üst düzey programlarla yapmalısınız. Ucuz programlar size tam koruma sağlamaz.

Virüs Nedir?

 

 

Grip virüsüne çok benzeyen bir bilgisayar virüsü, ana bilgisayardan ana bilgisayara yayılmak üzere tasarlanmıştır ve kendini çoğaltma yeteneğine sahiptir. Benzer şekilde grip virüsleri de konak hücre olmadan çoğalamazlar, bilgisayar virüsleri de dosya veya belge gibi programlama olmadan çoğalamaz ve yayılamaz. Daha teknik bir ifadeyle, bilgisayar virüsü, bir bilgisayarın çalışma şeklini değiştirmek için yazılmış ve bir bilgisayardan diğerine yayılmak üzere tasarlanmış bir tür kötü amaçlı kod veya programdır.

Bir virüs, kodunu yürütmek için makroları destekleyen meşru bir programa veya belgeye kendisini ekleyerek veya iliştirerek çalışır. Bu süreçte bir virüs, verileri bozarak veya yok ederek sistem yazılımına zarar vermek gibi beklenmedik veya zarar verici etkilere neden olma potansiyeline sahiptir. Virüs bir programa, dosyaya veya belgeye başarıyla eklendiğinde, koşullar bilgisayarın veya aygıtın kodunu yürütmesine neden olana kadar virüs uykuda kalacaktır. Bilgisayarınıza bir virüsün bulaşması için, virüslü programı çalıştırmanız gerekir, bu da virüs kodunun yürütülmesine neden olur.

Bu, bir virüsün önemli belirti veya semptomlar göstermeden bilgisayarınızda hareketsiz kalabileceği anlamına gelir. Ancak virüs bilgisayarınıza bulaştığında, aynı ağdaki diğer bilgisayarlara da bulaşabilir. Parolaları veya verileri çalmak, tuş vuruşlarını kaydetmek, dosyaları bozmak, e-posta kişilerinize spam göndermek ve hatta makinenizi ele geçirmek, bir virüsün yapabileceği yıkıcı ve rahatsız edici şeylerden sadece birkaçıdır.

Peki tüm bu yıkıcı etkilerin yaşanmaması için ne yapabilirsiniz?

Bilgisayardaki Virüsler Nasıl Temizlenir?

Hemen aşağıda yer alan yollarla kolayca bilgisayarınıza bulaşan virüslerden kurtulabilirsiniz. Aşağıda yer alan adımları dikkatlice okumanız yararınıza olacaktır.

Antivirüs Yazılımı ile Virüs Temizleme

Eğer bilgisayarınızda bir virüs olduğundan şüphe ediyorsanız onu ayıklamak için ilk etapta bir antivirüs yazılımından destek almanız gerekecek. Bazı virüsler akıllıdır ve antivirüs yazılımlarını devre dışı bırakır. Bazı virüslerse antivirüs yazılımlarını indirmenizi engelleyebilir. Bu gibi durumlarda başka bir cihazdan indirdiğiniz yazılımı, harici bir disk yardımı ile kendi cihazınıza kurun. Temel düzeyde antivirüs yazılımları, Windows'u kullanan hemen herkes için pratik bir gerekliliktir.

Bilgisayara Bulaşan Virüs Nasıl Temizlenir?

Güvenli alışkanlıklarla desteklendiğinde çoğu zaman sizi korurlar ancak bilgisayar virüsleri her geçen gün daha sinsi olmaya devam ediyor. Yani bunlar tek başına yeterli olmayabilirler. İlk adımda virüsten korunmanıza yardımcı olabilecek programları kullanabildiğinizi varsayalım. Bu mümkün değilse, ilerleyen senaryolarda neler yapmanız gerektiğine değineceğiz. Yapmanız gereken şey bir antivirüs programı indirmek, bunu kurmak ve virüs taraması başlatmak olacaktır. Bunun ardından bulunan tüm kötü amaçlı yazılımları kaldırın. Eğer sorun hala devam ediyorsa arkada bir yerlerde saklanan kötü amaçlı yazılımlar duruyor olabilir.

En İyi Antivirüs Programları
GÜVENLİK

En İyi Antivirüs Programları

En İyi Antivirüs Programları - İnternet gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da, bu devasa ağın içerisinde her zaman iyi niyetli içerikler ile karşılaşmıyoruz.

Güvenli Mod ile Virüs Temizleme

Eğer antivirüs yazılımlarına erişemiyorsanız ya da taramadan sonra hala virüse yönelik işaretler görüyorsanız bilgisayarınızı Güvenli Mod üzerinde çalıştırmak faydalı olacaktır. Çoğu virüs, dosyaları kayıt klasöründe depolar. Bu klasör ise bir talimat veritabanı gibi davranır ve işletim sisteminize bilgisayarınızdaki programlar hakkında önemli bilgiler verir. Ayrıca virüslere yüklenir yüklenmez etkinleşmemelerini söyleyebilir. Bu  yazılımlardan bazılarını Güvenli Mod aracılığı ile silmeniz mümkün olabilir.

Bilgisayarı Sıfırlayarak Virüs Temizleme

Eğer son maddeye geldiyseniz, ne yazık ki verilerinizin önemli bir kısmını silmeniz gerekecek. Bu noktada bilgisayarı sıfırlamak genellikle kendi başına işe yaramaz. Bu nedenle uygun ISO dosyalarını indirip yazılımı en baştan yüklemeniz gerekecek. Eğer işletim sistemini sıfırdan yüklediyseniz bir sonraki durumda güvende kalmanız adına adımlarınıza her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir.

Örneğin garip e-postalardan uzak durmak, bilmediğiniz e-postalardaki bağlantılara tıklamamak, bilmediğiniz sitelere girmemek ya da tanınmayan yerlerden dosya indirmemekle başlayabilirsiniz. Ayrıca cihazınıza bir antivirüs yazılımı yüklemeyive bunu güncel tutmayı da ihmal etmeyin. Çoğu antivirüs yazılımı haftada en az bir kez güncellenir. Bu programları haftada en az bir kere çalıştırın. Virüsten kaçınmak için dikkat etmeniz gerekenler ağır bir yük gibi gözükebilir ancak virüsün çarptığı bir bilgisayarı tamir etmekten çok daha zahmetsizdir. 

En İyi Sistem Temizleme Programları
YAZILIM

En İyi Sistem Temizleme Programları

Sistem temizleme programları, gereksiz dosyaları temizleyerek ve bazı ince ayarlar yaparak bilgisayar performansının artmasına yardımcı olur.

Sizler için hazırladığımız bu rehberin de sonuna geldik. Peki siz bu rehberde yer alan bilgileri kullanarak virüsleri başarılı bir şekilde kaldırmayı ve temizlemeyi başarabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR