Web Kameranız Hacklenmiş Olabilir!

Web Kameram izleniyor mu? Evet! Web Kameranız Hacklenmiş Olabilir! Birkaç kolay adım ile web kameranızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Web Kameram Hacklendi mi?

Masaüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız veya Laptoplarımızın üzerinde bulunan web kameraları (webcam) görüntülü iletişim ihtiyaçlarımızı karşılayan önemli bilgisayar aksesuarlarıdır. Web kameraları hacklenmesi durumunda mahremiyetimizi gözler önüne serebilecek çok ciddi bir tehdit oluşturur. Web kameranızın bir başkası tarafından sizi gözetlemek amacıyla kullanılıp bir de dinlenebildiğini düşünün. Bilişim dünyasında insanın başına gelebilecek en kötü hacklenme olaylarından birisidir. Birkaç tedbir ve kontrol sayesinde eğer şanslıysak web kameramızın hacklenmesini engelleyebiliriz. İlk olarak en basit kontrol adımıyla başlayalım işe.

1. Adım: Webcam Üzerindeki Işıkları Kontrol Edin

Webcamim Hacklendi mi?

Web kameralarının üzerinde size doğru bakan tarafında ufak bir led ışık bulunur. Bu led ışık kırmızı, sarı, yeşil gibi renkler ile web kamerasının kullanımda olduğu uyarısını vermek amacıyla kullanılır. Laptoplarda üstteki görseldeki gibi genellikle kamera lensinin hemen sağında ya da solunda bulunur. Eğer herhangi bir kamera uygulamasını açmadığınız halde bu ışık sürekli yanıyorsa ya da yanıp sönüyorsa burada ciddi bir sorun olabilir; bu durumla karşılaşırsanız kameranız sizin kontrolünüz dışında bir dış kontrol ile video kaydı yapıyor olabilir. Web kameranızda herhangi bir uyarı ışığı bulunmuyorsa bu daha da tehlikelidir, web kameranızın kullanımda olup olmadığını anlamanız zorlaşır.

2. Adım: Video ve Ses Kayıtlarını Kontrol Edin

Eğer birileri kameranızı kontrol edip video veya ses kaydı yapıyorsa bunların dosyalarını bilgisayarımızda geçici olarak bir yere kaydetmesi gerekir. Bir ihtimal olarak varsayılan video kayıt klasörü ve ses kayıt klasörümüze kaydediyor olabilir, bu klasörleri kontrol etmeliyiz. Windows bilgisayarınızda "Belgelerim" içerisinde bulunan "Videolarım"  ve "Ses Kayıtlarım" klasörlerini kontrol edin. Burada dikkatinizi çeken sizin eklemediğiniz kayıtlar bulunuyorsa, doğal olarak sizin kontrolünüz dışında kayıt yapıldığını gösterir.

3. Adım: Bilinmeyen Uygulamaları Kontrol Etme

Bilgisayarımıza bilinmeyen zararlı uygulamalar yüklenmiş olabilir. İlk olarak görev yöneticisini bir açıp "Ayrıntılar" sekmesine dikkatlice göz atıp açıklama kısmı boş olan veya ismini bilmediğimiz uygulama isimlerini Google aracılığıyla araştırmalıyız. Bu sayede an azından o uygulama hakkında fikir edinmiş oluruz. Eğer zararlı olabileceğini düşündüğünüz bir uygulama olursa kaldırıp kurtulabilirsiniz, bunun üzerine bir virüs taraması yapılması gerekir.

3.1.: Başlangıç Programlarını Kontrol Etme

Bilgisayarı açtığımızda başlatılan yazılımları kontrol etmeliyiz. Windows 10 işletim sistemindeki görev yöneticisinde "Başlangıç" sekmesini kontrol edeceğiz ya da alternatif bir yöntem olarak; Regedit.exe'yi çalıştırıp "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run" dizinini kontrol edelim. Bu dizinde işletim sistemi başlatıldığında çalıştırılacak uygulamaların girdileri bulunur. Aynı şekilde buradaki girdileri de kontrol edip, gerekirse program isimleri için Google araması yapmalıyız. İnternette aradığınız uygulama ismi hakkında hiçbir sonuç bulamazsanız da sitemizdeki soru-cevap bölümünde sormaktan çekinmeyin.

4. Adım: Derin Virüs Taraması Yapma

Bilinmeyen bir uygulama tespit ettiğimizde bu programı kaldırsak da onun diğer parçaları sistemimizde kalmış olabilir, bu yüzden anti-virüs taraması yapmalıyız. Bu işlem için sitemizde kolaylıkla bulabileceğiniz anti-virüs uygulamalarından bir tanesini tavsiye edebilirim. AdwCleaner ile bilgisayarınızdaki malware, adware gibi tehlikeli virüsleri ve diğer casus yazılımları kolayca tarayabilirsiniz:

5. Adım: Web Kameranızı Bantlayın!

Webcamim Hacklendi mi?

Ne! Bantlamak mı? Eğer bütün bunları yaptığınız halde içiniz rahat etmiyorsa Mark Zuckerberg'in yaptığı gibi laptop kameranızı ve mikrofonunuzu bant ile kapatabilirsiniz. Yukarıdaki görsele dikkatli baktığınızda göreceğiniz üzere Mark Zuckerberg böyle bir çare bulmuş!

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
NASIL YAPILIR

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır? - Hepimiz bilgisayar virüslerinin ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin rahatsız ediciden felakete kadar farklı türlerde değişen sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz.

En İyi Anti-Virüs Programları Listesinde Sürpriz İsim
GÜVENLİK

En İyi Anti-Virüs Programları Listesinde Sürpriz İsim

Yeni yayınlanan bir en iyi anti-virüs programları listesi, Windows 10 üzerinde en iyi şekilde çalışan programları bizlere gösterdi.

Avast Virüs Silme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Avast Virüs Silme Nasıl Yapılır?

Avast Antivirüs, ücretsiz olarak sunulması ve içerdiği kapsamlı özellikler sayesinde bilgisayar kullanıcıları arasında haklı bir popülerliğe sahip.

YORUMLAR