Wi-Fi 6 Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar Hızlı?

Wi-Fi 6 nedir? Ne işe yarar? Ne kadar hızlı? Bu rehberimizde merak ettiğiniz tüm detaylara daha yakından göz atacağız.

Wi-Fi 6 Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar Hızlı?

Wi-Fi 6 Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar Hızlı? - Geçtiğimiz yılın sonundan bu yana hayatımıza dahil olmaya devam eden Wi-Fi 6, artık pek çok modemde, akıllı telefonda ve dizüstü bilgisayarda yer almaya başladı. Peki ama bu yeni teknoloji kullanıcılara neler sunacak?

Wi-Fi 6 Nedir? Ne İşe Yarar?

Kısa bir şekilde Wi-Fi 6, Wi-Fi standartının en yeni nesil teknolojisidir.

İnternete göz atarken Wi-Fi 4'ün 802.11n ve Wi-Fi 5'in 802.11ac olarak adlandırıldığını görebilirsiniz. Bu noktada Wi-Fi 6 802.11ax olarak da tanınıyor. Yine de sürüm numaralarından yola çıkmak, hangisinin daha yeni olduğunu anlamayı daha kolay hale getirdiği için, bunları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Akıllı Telefonu Webcam Olarak Kullanma

Wi-Fi 6 Ne Kadar Hızlı?

Bir yönlendirici üzerinde yalnızca tek bir cihazın bağlı olduğunu düşünürsek Wi-Fi 6 yüzde 40 oranında daha hızlıdır. Ancak asıl olay, kalabalık ortamlardan geçiyor. Wi-Fi 6, yayın dalgalarının yoğun olduğu kalabalık alanlarda gerçekten öne çıkmayı hedefliyor. Intel, Wi-Fi 6'nın bu tip ortamlarda her kullanıcının ortalama hızını en az dört kat artıracağını ifade ediyor.

Bu senaryoyu kalabalık bir kafe ya da yoğun bir apartmanda kendi evinizdeki kablosuz bağlantı olarak ele alabilirsiniz. Bu da oldukça iddialı bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor.

Wi-Fi 6 Modemler Hangi Cihazlarla Uyumlu?

Sonuç olarak daha yeni ve daha hızlı kablosuz ağ her zaman harikadır. Her zaman olduğu gibi Wi-Fi 6 modemler ve cihazlar, önceki nesil Wi-Fi standartları ile geriye dönük olarak uyumludur. 

Örneğin Wi-Fi 6 ile kutudan çıkan bir akıllı telefon alıp onu Wi-Fi 5 ya da Wi-Fi 4 modeme bağlayabilirsiniz. Ya da Wi-Fi 6 modem alıp onu eski standartları destekleyen akıllı telefonlarda, tabletlerde ya da dizüstü bilgisayarlarda kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak Wi-Fi 6'nın gerçek gücünden yararlanmak istiyorsanız, hem yönlendiricinizin hem de cihazınızın Wi-Fi 6 ile uyumlu bileşenlere sahip olması gerekir. Eğer değillerse, yukarıda bahsettiğimiz hızların herhangi bir anlamı kalmayacak.

Hangi Cihazlar Wi-Fi 6 ile Uyumlu?

Açık bir şekilde söylemek gerekirse piyasadaki pek çok cihaz halen Wi-Fi 6'yı desteklemiyor. Eğer 2019 yılından önce satışa sunulan bir akıllı telefona ya da bilgisayara sahipseniz, muhtemelen Wi-Fi 6 ile destekli bir cihaza sahip değilsiniz. Kullandığınız cihazın, Wi-Fi 6 ile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için teknik detaylar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu noktada Kablosuz Ağ bilgilerinin altında Wi-Fi 6 ya da 802.11ax şeklinde bir tanım görmeniz gerekiyor. Eğer yoksa, muhtemelen cihazınız yeni nesil standart ile uyumlu değildir.

Wi-Fi 6 Yükseltmeye Değer mi?

Wi-Fi 6 iyi mi? Elbette!

Wi-Fi 6 tıpkı 802.11ac ve 802.11n gibi önümüzdeki dönemlerde tüm cihazlarda standart hale gelecek bir teknoloji. Ancak bugün, hemen şimdi yükseltmeye değer mi? Açıkçası şart değil.

Eğer halihazırda yeni bir modem alacaksanız Wi-Fi 6 destekli modemlere ya da yönlendiricilere bakabilirsiniz ancak mevcut yönlendiricinizden memnunsanız acele etmenize pek de gerek yok. Yine de halihazırda Wi-Fi 6 destekli cihazlarınız varsa ve en yeni teknolojiden faydalanmak istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz.

Wi-Fi 6E Nedir?

İşleri tümü ile daha karmaşık hale getirmeye çalışan Wi-Fi 6E yolda. 

Wi-Fi 6'nın mevcutta kullandığı 2.4 GHz ve 5 GHz bant genişlikleri, Wi-Fi 6E ile birlikte 6 GHz ile güncellenecek. Yani üç farklı bantta yayın yapmak mümkün hale gelecek.

Bu yeni teknoloji tıkanıklığı önleyebilmek adına güzel ancak bundan yararlanmak için, tıpkı üstte anlattığımız gibi, Wi-Fi 6E destekli cihazlara sahip olmanız gerekecek. Sonuç olarak teknoloji büyük bir hızla ilerliyor ve ufukta her zaman yeni bir şeyler var. Wi-Fi 6E geldiğinde muhtemelen hepimiz Wi-Fi 7'den bahsediyor olacağız.

YORUMLAR