Meta'dan Twitter'a Rakip Sosyal Medya Platformu: Bu Yaz Çıkacak

Yeni çıkan iddialara göre Meta, Twitter'ın en büyük alternatifi olacak metin tabanlı bir sosyal medya platformu için kolları sıvamış durumda. İşte detaylar!

Meta'dan Twitter'a Rakip Sosyal Medya Platformu Geliyor!

MoneyControl ve Platformer'a göre Meta gelecekte Mastodon gibi bir Twitter alternatifi sunabilir. Sosyal ağ devinin, kullanıcıların metin tabanlı güncellemeler yayınlamasına izin verecek P92 kod adlı bir uygulama geliştirmenin ilk aşamalarında olduğu ve Mastodon'un ActivityPub adlı sosyal ağ protokolünü destekleyeceği bildiriliyor. Meta, merkezi olmayan bir sosyal ağın şirkette çalışmakta olduğunu doğruladı ve bazı açıklamalarda bulundu.

"Metin güncellemelerini paylaşmak için bağımsız bir merkezi olmayan sosyal ağ araştırıyoruz. İçerik oluşturucuların ve tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz."

Kaynaklara göre P92, Instagram'ın markasını taşıyacak ve kullanıcıların Instagram kimlik bilgilerini kullanarak kaydolmalarına ve giriş yapmalarına izin verecek. Kullanıcılar fotoğraf paylaşım uygulamasında giriş bilgilerini kullanırlarsa profillerini Instagram hesap bilgileriyle dolduracak ancak MoneyControl'ün aktardığı ürün özetine göre ilk kayıttan sonra "Instagram'dan P92'ye veri paylaşımı hiç olmasa da minimum düzeyde olacak".

Meta'nın Twitter Benzeri Sosyal Medya Platformu Nasıl Olacak?

Meta'dan Twitter'a Rakip Sosyal Medya Platformu Geliyor!

Uygulama merkezi olmadığı için bu, kullanıcıların kendi sunucularını kurabilecekleri ve içerik denetimi için kendi kurallarını belirleyebilecekleri anlamına geliyor. MoneyControl'e konuşan bir kaynak, uygulamanın kullanıcıların gönderilerini diğer sunuculardakilere yayınlamasına izin vereceğini söyledi. Uygulamanın bu yaz içerisinde tanıtılması bekleniyor. İddialar, haziran ayı sonu konusunda yoğunlaşıyor.

Meta, uygulamanın kesinlikle sahip olmasını istediği özelliklerin bir listesine sahip; bunlar arasında önizlemeli gönderiler için dokunulabilir bağlantılar, paylaşılabilir resimler ve videolar ile doğrulama rozetleri yer alıyor. Kaynaklar, şirketin rozetleri için de bir ücret talep edip etmeyeceğini söylemedi ancak Meta'nın Şubat ayında Facebook ve Instagram için ayda 12 dolarlık ücretli bir doğrulama hizmeti başlattığını belirtmek gerek. Kullanıcılar yorum bırakma ve özel mesaj gönderme imkânına sahip olacak ancak bunlar uygulamanın ilk sürümünde mevcut olmayabilir.

MoneyControl, şirketin uygulamayı oluşturmaya çoktan başlayıp başlamadığının veya geliştirme sürecinin planlama aşamasında olup olmadığının tam olarak belli olmadığını söylüyor. Elon Musk'ın geçen yıl yönetimi devralmasının ardından Twitter'ın rakipleri kullanıcılara bir alternatif sunmak için ortaya çıkmaya başladığından, piyasaya sürüldüğünde mücadele etmesi gereken birkaç rakibi daha olması kaçınılmaz.

Twitter Ölmedi, Çoğalıyor!

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey Bluesky'nin kuruluşunu destekledi ve beta testi geçen hafta başlatılarak başvuru sahiplerinin isimlerini profil bekleme listesine eklemelerine yol açtı. Kullanıcılar her iki haftada bir davet kodu alıyor. Bluesky için duyulan heyecan o kadar büyük ki, bazı insanlar kodları eBay'de listeledi ve bazı durumlarda 100 dolardan fazla bir fiyata sattı.

Instagram'ın Twitter alternatifi, Bluesky'nin lansmanından bu yana aldığı takipçi sayısını azaltacak bir vızıltı yaratabilirken, Meta'nın TikTok benzeri uygulaması Lasso, Cameo tarzı uygulaması Super ve yaygın olarak popüler olan Nextdoor uygulamasına bir alternatif olan Neighborhoods gibi yeni uygulamaları zorlama konusunda oldukça ısrarcı olabiliyor. Ancak bu konudaki başarıları tartışılabilir.

Twitter'ın "En Etkili Hesapları" Açıklandı: Listede Türkiye'den 8 Hesap Var!
SOSYAL MEDYA

Twitter'ın "En Etkili Hesapları" Açıklandı: Listede Türkiye'den 8 Hesap Var!

Twitter son yıllarda gerek haber konularında gerek farklı sektörlerde doğrudan bilgi kaynağı hâline geldi. Hâl böyle olunca çok sayıda takipçili ve etkileşimi yüksek hesapların kitlelere erişimi de geleneksel medyayı geçmeye başladı.

Meta, Yapay Zeka Dil Modeli LLaMA'yı Tanıttı
TEKNOLOJİ

Meta, Yapay Zeka Dil Modeli LLaMA'yı Tanıttı

2022 yılında ChatGPT ile birlikte büyük sükse yakalayan yapay zeka dil modelleri, artık büyük yazılım şirketlerinin ana gündemi olarak görülüyor.

YORUMLAR