Android İçin En İyi 10 Retro Oyun

Hangi yaşta olursak olalım, her zaman geçmişe biz özlem duymuşuzdur. Lisedeyken çocukluk anılarımızı özler, üniversitedeyken lise anılarımızı, iş hayatına atılınca üniversite yıllarını, yaşlandıkça ise gençlik anılarını özler dururuz.

Android İçin En İyi 10 Retro Oyun

Hangi yaşta olursak olalım, her zaman geçmişe biz özlem duymuşuzdur. Lisedeyken çocukluk anılarımızı özler, üniversitedeyken lise anılarımızı, iş hayatına atılınca üniversite yıllarını, yaşlandıkça ise gençlik anılarını özler dururuz.

İnsan olmanın temel niteliklerinden birisidir sanırım geçmişe özlem duymak. Bunun için de sürekli geçmişe döner bakarız, fotoğraflara bakar, videoları izler ve arkadaşlarımızla geçmişi yad etmek için bir araya geliriz. Geçmişi yad etmenin en güzel yollarından birisi de, gençlik yıllarınızda oynadığınız oyunları şimdi yeniden oynayabilmektir. Retro oyunlar da size nostalji yaptıran, geçmişe götüren oyunlardır. Hatta o oyunu geçmişte hiç oynamamış olsanız bile size o dönemi anımsattığı için o anılarınızı geri getirirler.

Üstelik bu tarz oyunlar, bir oyunun eğlenceli olmak için yüksek kalite grafiklere, kapsamlı hikayelere ve zengin içeriklere sahip olması gerekmediğini bizlere kanıtlar gibidir. Artık bu tarz retro oyunları Android cihazlarınızda da oynayabiliyorsunuz. Biz de bugün sizler için bu retro oyunları derledik.

Boulder Dash 30th Anniversary

Tam 30 yıllık bir tarihe sahip olan bir oyun olan Boulder Dash, atari salonlarının vazgeçilmez oyunlarından biriydi. Daha sonra 4. jenerasyon konsollarda da oynanmaya devam etmiş olan oyun artık Android cihazlarınızda.

Oyunda yer altını kazarak altınları toplamaya çalışıyor ve daha sonra da çıkışa ulaşarak bir sonraki bölüme geçmeye çalışıyorsunuz. Oyunun grafiklerinde ise eski ile yeniyi birleştirme yoluna gidilmiş diyebilirim.

Oyunda eskisine oranla daha farklı bölümler, değişik düşmanlar ve engeller de bulunuyor. Bu açıdan da yine klasik oyun korunurken biraz daha modernleştirilerek daha oynanabilir bir hale getirilmiş diyebilirim.

Commander Genius

Bir diğer nostaljik oyun olan Commander Genius, eski adıyla Commander Keen de Android cihazlarınızda oynanabilir bir hale geldi. Bu oyunu da bilgisayar oyunlarının öncülerinden sayabiliriz.

Bilgisayarlarda oynayabildiğimiz ilk oyunlardan olan Commander Keen de 8 yaşındaki bir çocuğun uzay maceralarına tanıklık ediyorsunuz. Böylece çocukluğunuza dönebileceğiniz oyunu Android cihazlarınızda oynayabiliyorsunuz.

Tam bir retro oyun olan Commander Genius'un hem grafikleri, hem kontrolleri hem de oyun tarzı neredeyse eskisiyle olduğu gibi bırakılmış diyebilirim.

Duck Hunter

Bir diğer nostaljik oyun olan Duck Hunter'ı ise bilmeyen yoktur. Bir ördek avlama oyunu olan Duck Hunter özellikle atarilerde kendine özel oyuncak silahı ile oynanan oyunlardan birisiydi hatırlarsanız.

Hatta ördekleri ıskaladığınızda size kıs kıs gülen köpeğe de eminim hepiniz gıcık oluyordunuz. Artık Duck Hunter'ın da bir Android versiyonu var. Tamamen aynısı olmasa da size o nostaljiyi yaşatacaktır.

5 milyondan fazla indirilmiş olan oyunda ördeklerin üzerine dokunarak onları vurmaya çalışıyorsunuz. Oyun kolaymış gibi görünse de giderek zorlaştığını söylemek mümkün.

Frogger

Artık pek çok farklı versiyonu çıkmış olsa da her zaman ilkler aklımızdaki yerlerini korumaya devam ederler. Frogger da bu tarz oyunlardan birisi diyebilirim. Bu oyunda bir kurbağayı yolun karşısına geçirmeye çalışıyorsunuz.

Yine çocukluğunuza dönebileceğiniz bir oyun olan Frogger da arabaların vızır vızır geçtiği bir yolda kurbağayı hızlı ve kazasız bir şekilde karşıya geçirmeniz gerekiyor. Ayrıca nehire de düşmemelisiniz.

2 farklı oyun modunun bulunduğu oyunda her leveli tamamlamak için 5 kurbağayı geçirmeniz gerekiyor. Eski ile yeniyi birleştiren oyun, HD grafiklere sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Pac Man Tournaments

Pac man da yine hepimizin çocukluğuna damga vurmuş oyunlardan birisiydi. Atari salonlarında pek çok para harcadığımız bu oyun da artık pek çok benzer retro oyun gibi Android cihazlarımızda oynanabiliyor.

Oyunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bu oyun da çevrimiçi oynayabiliyor ve diğer oyuncularla yarışabiliyorsunuz. Turnuvalara katılıp kazanabiliyorsunuz.

Ayrıca oyunda kendi labirentlerinizi ekleyebiliyor, 100'den fazla bonus hedefle oyunu çok daha eğlenerek oynayabiliyorsunuz. Klasik Pac-man grafiklerinin bulunduğu oyunu severek oynayacağınızı düşünüyorum.

Ping Pong Free

Ping Pong oyununu da eminim hatırlıyorsunuzdur. Artık ping pong denilince akla ilk olarak masa tenisi gelse de bir zamanlar eğlenceli bir atari salonu oyunuydu. Bir masada oynadığınız oyun ile saatlerce eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz.

Oyunda topu karşılıklı fırlatarak deliğe sokmaya çalışıyorsunuz. Tam bir klasik retro oyunu diyebileceğimiz Ping Pong Free'de dört farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Oyunu da ister dokunmatik kontrol edebiliyor isterseniz de cihazınızı yana yatırarak kontrol edebiliyorsunuz.

Grafikleri çok başarılı değil ve gayet sade görünüyor fakat yine de en eğlenceli oyunlardan birisi diyebilirim.

Snake 97

Snake oyununu hatırlamayan yoktur sanıyorum. Eskiden neredeyse sadece Nokia telefonlar vardı ve Nokia telefonlarda en çok oynanan oyunlardan birisi Snake yani Yılan oyunuydu.

Yıllarca elimizden bırakamadığımız bu klasik artık Android cihazlarınıza da geldi. Hem de aynı şekilde. Nokia telefon simülasyonu ile orijinal telefonda oynuyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.

Orijinal tip eski kontrolleri ile oyunu Nokia tuş takımı ile oynayacaksınız. Ayrıca 9 adet orijinal 2 adet ilave zorluk derecesi de sizleri bekliyor.

Sonic 4 Episode II

Sonic doksanların en popüler oyunlarından birisiydi. Atarilerimizde uzun süre boyunca oynadığımız bu retro oyun da yine artık Android cihazlarınızda oynanabiliyor.

Oyunda Sonic adlı karakteri kontrol ediyor, koşuyor, zıplıyor ve engelleri aşıyorsunuz. Günümüzün koşu oyunlarının atası sayılabilecek nitelikteki oyunlardan birisi diyebilirim. Oyun eski tip grafikleri ile dikkat çekiyor.

Oyunu ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz fakat yalnızca 2 level oynayabiliyorsunuz. Ardından büyün oyunu oynamak için tam versiyonu satın almanız gerekiyor.

Tank 1990

Tank 1990, Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirip oynayabileceğiniz bir diğer retro oyundur. Atarilerimizde arkadaşlarımızla birlikte deli gibi oynadığımız oyunda bir kartalı korumaya çalışıyoruz.

Orijinal oyunun neredeyse olduğu gibi korunduğu oyunda grafik olarak aynı oyunu oynuyorsunuz. Fakat pek çok yeni özellik de eklenmiş diyebilirim.

150 harita ve üç zorluk modunun olduğu oyunu bluetooth ve wi-fi ile bağlanarak arkadaşınızla birlikte de oynayabiliyorsunuz.

TETRIS

Retro oyunlardan bahsedip de Tetris eklemek olmazdı. Electronic Arts tarafından geliştirilen bu tetris oyunu ile Android cihazlarınızda ücretsiz olarak tetris zevkine varabilirsiniz.

Oyunda amacınız elbette ki klasik tetris ile aynı: yukarıdan düşen şekilleri birbirleriyle uyumlu olarak yerleştirerek patlatmak ve puan kazanmak. Oyuna farklı oyun modları da eklenerek zenginleştirilmiş.

İsterseniz klasik maraton moduyla oynayabilir isterseniz de diğer iki modda oynayabilirsiniz. Kazandığınız puanları da Facebook ile paylaşabilir ve liderlik listelerini zorlayabilirsiniz.

BONUS: Emülatörler

Emülatörler, retro oyunları Android cihazlarınızda oynamanızı sağlayan bir tür dönüştürücüler diyebilirim. Seksenli ve doksanlı yılların oyunlarını mobil cihazlarınıza taşıyan bu uygulamalar satıştan kalkmış veya hiç bir zaman ülkemize gelmemiş eski oyunları oynamanızı sağlıyor.

Emülatörler, dünya üzerinde bulunan CoolROM gibi servisler ROM dosyalarına ulaşmanızı sağlıyor. Elbette yasal olarak dijital kopyasına sahip olmadığınız bir oyunu oynamamanızda yarar var diyebilirim.

Şu anda Android cihazlarınızda bulabileceğiniz en iyi emülatör uygulamalarına ulaşmak için ise alttaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Android için En İyi 7 Konsol Emülatörü

YORUMLAR