En İyi 6 Ubuntu Linux Alternatifi

Bu yazıda, Ubuntu haricinde sizin için en iyi işletim sistemini bulmanıza yardımcı olacak en iyi 6 Ubuntu Linux alternatifini listeledik.

Ubuntu, en popüler Linux işletim sistemi diye bilinir. Bu yüzden birçok Linux kullanıcısı işletim sistemi olarak Ubuntu tercih eder. Ne yazık ki, en popüler olan her zaman en iyisi olmuyor. Ubuntu haricinde bir Linux işletim sistemi kullanmayı daha önce düşündünüz mü? Peki, sizin için en iyi seçenek hangisi olabilir?

Bu yazıda, Ubuntu haricinde sizin için en iyi işletim sistemini bulmanıza yardımcı olacak en iyi 6 Ubuntu Linux alternatifini listeledik.

Daha Kararlı Bir Şey Arayanlara Göre: Debian

Linux’un Windows ve macOS’a nazaran daha çok alternatif desteklediğini biliyorsunuzdur. Linux bildiğiniz üzere birçok sürümle beraber geliyor, bazıları diğerlerinden daha kararlı. Ubuntu, Ubuntu’ya yüklenen yazılımların birçoğunu paketleyen daha büyük bir proje olan Debian’a dayanıyor.

Ubuntu aslında uygulamaların kararsız Debian hâlini kullanıyor, bunun üzerine kendi güncellemelerini ekliyor. Daha kararlı bir şey istiyorsanız, yolunuza Debian ile devam edin.

Yeni Uygulamalar Arayanlara Göre: elementary OS

Windows dünyasından gelenler ya da akıllı telefonlardaki yeni sürümlere alışanlar için bir Linux uygulama mağazasını ziyaret etmek zor bir süreç olabilir çünkü uygulama mağazası diğer platformlara nazaran çok durağandır. Birçok insan 5, 10 ya da 15 yıl önce âşık oldukları aynı uygulamaları kullanıyor.

Elbette, çeşitlilik isteyenler için bir alternatif var. Her hafta iki yeni uygulamanın yayımlandığı bir Linux deneyimi yaşamak mı istiyorsunuz? elementary OS’a bakın.

Daha Fazla Görsellik İsteyenlere Göre: elementary OS ve Pop!_OS

elementary OS işletim sisteminden bahsetmişken, yukarıdaki ekran görüntüsünü daha önce gördünüz mü? elementary OS işletim sistemi şu anda Linux’un en stilize ve anında dikkat çeken sürümlerinden biridir. İlk bakışta macOS gibi göründüğünü söyleyebilirsiniz lakin bu benzerlikler sadece yüzeyseldir.

Ubuntu’nun görünümünü seviyor ancak daha gelişmiş bir tema istiyorsanız, “Pop!_OS”a göz atabilirsiniz.

Daha Çok Performans Arayanlara Göre: Puppy Linux

Ubuntu, cihazınızdan mümkün olabildiğince çok performans almak istiyorsanız ya da eski bir bilgisayar üzerinde işlem yapmaya çalışıyorsanız sizi büyük bir hüsrana maruz bırakabilir. Seçilebilecek çok sayıda Linux işletim sistemi mevcut. Hatırlaması kolay bir isim istiyorsanız, Puppy Linux’u seçin.

Daha Fazla Kontrol İsteyenlere Göre: Arch LinuxGentooLinux from Scratch

Ubuntu’dan bileşen ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz ama bunun bir sınırı vardır. Canonical’in belirli paketleri bir araya getirme yöntemini seçmesi, belirli parçaları çıkarmanızı önler.

Belki de her yeni yazılım güncellemeleri geldiğinde bir diğer güncellemeye kadar altı ay beklemekten hoşlanmıyorsunuzdur. Bunlar sizin için çok mu önemli? O hâlde yola yeni bir Ubuntu alternatifi ile devam etmenin vakti gelmiştir. Kendinizi yeteri kadar kontrol sahibi hissetmiyorsanız, Gentoo’yu kullanabilirsiniz. Eğer hâlâ kısıtlamaya uğradığınızı hissediyorsanız Linux from Scratch’ı kurun.

Yükseltmelerden Sıkılanlara Göre: Arch Linux ve openSUSE Tumbleweed

Ubuntu’nun yeni sürümleri altı ayda bir çıkıyor. Sisteminizi bu sıklıkta yükseltmek istemeyenler, iki yıl süren uzun süreli destek sürümlerine yönelebilir. Bir kez işletim sistemi kurar, bir daha asla yeni bir sürüme geçmek zorunda kalmazsınız.

YORUMLAR