Opera, Brave ve Vivaldi Tarayıcıları Karşı Karşıya!

Alternatif bir internet tarayıcısı arıyorsanız, bu rehberimizde Opera, Brave ve Vivaldi tarayıcılarını karşı karşıya getiriyoruz.

Opera, Brave ve Vivaldi Tarayıcıları Karşı Karşıya!

İnternet tarayıcısı pazarı, sayısız masaüstü ve mobil tarayıcı uygulamaları ile oldukça hareketli. Opera, Brave ve Vivaldi uygulamaları Firefox ya da Chrome kadar popüler değil, fakat hepsi belirli kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş durumda.

W3C özellikleri söz konusu olduğunda tarayıcıların aynı özelliklere bağlı kalmaları gerekmiyor. Tarayıcı geliştiricileri, söz konusu tarayıcıya özgü ve giderek daha fazla benzersiz özellikler sunarak öne çıkarmaya çalışıyorlar. Bizler de bu makalemizde Opera, Brave ve Vivaldi uygulamalarının özel yanlarını ve destek, hız, özelleştirme, güvenlik, benzersiz özellikler ve geliştirici araçlarla karşılaştırıldığında nasıl performans gösterdiklerini anlatacağız. İşte Opera, Brave ve Vivaldi tarayıcıları karşı karşıya gelirse neler olacak bir bakalım.

Destek

Opera

Çapraz platform desteği söz konusu olduğunda Opera’nın geniş bir dizi bilgisayar ve mobil tarayıcıyla hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz.

Brave

Yalnızca Windows Phone desteği eksik olan Brave, çoklu bilgisayar ve mobil tarayıcıların bulunduğu en üst noktaya oldukça yakın diyebiliriz.

Vivaldi

Vivaldi, mobil tarayıcılar arasına kendini dahil etmemiş. Windows, Linux ve Mac işletim sistemlerinde desteğini sürdüren Vivaldi’yi mobil platformda da görmek iyi olurdu düşüncesindeyim.

Hız

Opera

Opera, dahili bir reklam engelleme aracına sahip hızlı bir tarayıcı. Adblock uzantısı olsun olmasın, Chrome veya Firefox’tan belirgin bir şekilde daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, yine dahili olarak VPN’e sahip olmasıyla da internette gezinme hızınızı daha da hızlandırabilirsiniz.

Brave

Aradaki fark çok belirgin olmasa da Brave tarayıcısı, Opera’dan daha hızlı. Ayrıca, sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlayan dahili bir reklam engelleme aracına da sahip durumda.

Vivaldi

Diğerleriyle kıyaslandığında en yavaş olarak nitelendirebileceğimiz Vivaldi, yerleşik olarak bir engelleme aracına sahip değil. Ayrıca, yükleme süresini yavaşlatan çok sayıda kaynak da indiriyor.

Kişiselleştirme

Opera

Yeni sekmeler için arka plan resmi, fare hareketleri, gelişmiş klavye kısayolları, sekme önizlemeleri ve hızlı arama gibi kişiselleştirme özellikleri sunuyor. Opera’nın özelleştirme seçeneklerine, adres çubuğuna opera://settings yazarak ya da Menü’den ulaşabilirsiniz.

Brave

Brave tarayıcısında sekme ayarları, web sayfasının tema renginde renklendirilmiş sekmelere ve sekme önizlemelerine sahip olabilirsiniz. Brave’de izin verilen pek çok tarayıcı özelleştirmesi yer almıyor.

Vivaldi

Kişiselleştirme konusunda en fazla seçeneğe sahip olan Vivaldi, diğerlerine göre oldukça iyi durumda. Sekme ayarlarında yüksek derecede özelleştirilebilir sekme konumlandırma seçenekleri sunuluyor ve birden çok sekme kullanımını kolaylaştıran seçenekler de yer alıyor.

Güvenlik

Opera

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Opera’nın hızlı olmasında etkili olan bir yerleşik reklam engelleyicisi bulunuyor. Sizi reklam yazılımlarından, açılır pencerelerden ve izleyicilerden koruyan bu özelliğin dışında güvenilir bir VPN hizmetini de sizlere sunan Opera, bu özelliğini de ücretsiz olarak sunuyor.

Brave

Opera ve Brave, güvenlik konusunda aynı seviyede görünse de, Brave’in öne çıktığını söyleyebiliriz. En iyi izleyici engelleme özelliği sunan Brave, bu sayede kötü amaçlı yazılımları  da durduruyor.

Brave tarayıcısında ayrıca, dokunmatik ekran kullanıcıları için parmak izi koruması da bulunuyor.

Vivaldi

Vivaldi tarayıcısı Do Not Track, pop-up’ları engelle, çerezleri engelle gibi olağan tarayıcı güvenlik özelliklerine sahip. Şüpheli sitelere karşı koruma sağlamak için üçüncü taraf Google Kimlik Avı ve Kötü Amaçlı Yazılım Koruma hizmetleri de sunan tarayıcıda, tarayıcı geçmişini otomatik olarak temizlemek için bir gizlilik ayarı da bulunuyor.

Benzersiz Özellikler

Opera

Opera’da, kaç kullanıcının memnun olduğundan emin olamadığımız bir para birimi dönüştürücüsü bulunuyor. VPN’in yanı sıra, Opera’nın sahip olduğu bir diğer kullanışlı araç ise kişisel haber özet akışıdır. Haber özet akışı, eklediğiniz web siteleri tarafından yayınlanan en son içeriği size güncel olarak sunuyor.

Brave

Brave’de henüz beta aşamasında olan isimsiz bir Bitcoin ödeme sistemi bulunuyor. Bu özellik ile sevdiğiniz web sitelerini desteklemek için ödeme yapabiliyorsunuz.

Vivaldi

Notlar, geri ve ileri sarma, sekme yığınları, kontrast ayarı ve daha fazlasını sunan Vivaldi tarayıcısında Philips Hue entegrasyonunu da sizlere sunuyor.

Geliştirici Araçları

Opera

Opera’nın geliştirici araçları Chrome’dakilerle aynı fakat Firefox’taki kadar iyi değil diyebiliriz. Chrome’un devtools ürününü kullandıysanız, fazla yabancılık çekmeyeceğinizi düşünüyorum

Brave

Brave’in devtool entegrasyonu, özellikle yalnızca sitenin bulunduğu sekmenin değil, yeni bir pencere olarak görülebileceği için pek iyi sayılmaz.

Vivaldi

Vivaldi, geliştirici araçları sahnesinde de yer almıyor. Brave ile aynı kaderi yaşayan Vivaldi, zaman zaman donma sorunları da yaşıyor.

Gördüğünüz gibi tarayıcılar hız, destek, kişiselleştirme, güvenlik, benzersiz özellikler ve geliştirici araçları konularında karşılaştırıldığında birbirlerinden farklı üstünlükler gösteriyorlar. Peki sizin tercihiniz hangi tarayıcı olurdu? Sebebiyle birlikte bizlerle yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.









Vivaldi İnternet Tarayıcısının En Önemli 7 Özelliği

Web Tarayıcınıza Nefes Aldıracak 3 Uygulama!

YORUMLAR