USB Type-C Nedir? Avantajları Nelerdir?

USB Type-C nedir? USB Type-C avantajları nelerdir? Son dönemlerde popüler hale gelen yeni nesil konnektör hakkında merak ettikleriniz bu yazıda!

USB Type-C Nedir? Avantajları Nelerdir?

USB Type-C Nedir? USB Type-C Avantajları Nelerdir? - Son zamanlarda pek çok akıllı telefon üreticisi kablo karmaşasına son vermek adına yeni nesil bir konnektöre doğru yönelmeye başladı: USB Type-C ya da halk arasındaki adı ile USB-C.

USB Bellek Şifreleme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

USB Bellek Şifreleme Nasıl Yapılır?

Geldiğimiz noktada harici bellekler yalnızca taşınabilir olmaları ile değil, aynı zamanda geniş depolama kapasiteleri ile de öne çıkıyor.

Nitekim bu dönüşüm yalnızca akıllı telefonlarla kısıtlı kalmadı ve bilgisayarlar, tabletler, monitörler ve aklınıza gelebilecek tüm cihazlarda bir standart olmaya başladı. Bu yazımızda yeni nesil bağlantı birimi hakkında merak ettiklerinizi sizler için bir araya getirdik.

USB Type-C Nedir?

USB Type-C son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan ve aygıtınızı şarj etmekten güç çıkışı sağlamaya, cihazlar arasında hızlı veri aktarım imkanından video çıkış desteğine kadar yeni nesil USB standartıdır. Nitekim bu konnektörü son zamanlarda akıllı telefonlarda, tabletlerde, giyilebilir aksesuarlarda, bilgisayarlarda ve diğer pek çok elektronik üründe görmeye başladık.

USB-C konnektörünün ardında evrensel uyumluluk üzerine yüklenen bir hedef var. Bu sayede yalnızca tek bir kablo ile bilgisayarınızı, akıllı telefonunuzu, tabletinizi, kablosuz kulaklığınızı ya da diğer elektronik cihazlarınızı şarj edebilmeniz veya çalıştırabilmeniz isteniyor.

Peki ama evrensel bir konnektör hedefi için neden USB-C seçildi? Diğer konnektör tiplerine nazaran ne gibi farklılıklar sunuyor ve avantajları ya da dezavantajları neler? Şimdi, merak ettiğiniz tüm bu detaylara daha ayrıntılı bir şekilde yakından göz atalım.

USB Type-C Avantajları

  • Hızlı Veri Aktarımı
  • Hızlı Şarj
  • Tek Port ile Çoklu Bağlantı
  • İnce ve Hafif Cihazlar

USB4 Nedir? USB 4 Özellikleri ve USB 3 ile Farkı
TEKNOLOJİ

USB4 Nedir? USB 4 Özellikleri ve USB 3 ile Farkı

Yeni nesil USB’ye hazır olun. USB Promoter Group tarafından 2019’un Mart ayında duyurusu gerçekleştirilen USB4’ün ilk olarak Intel cihazlarında yer alması bekleniyor.

1- Hızlı Veri Aktarımı

Bilgisayarda sık sık yaptığımız işlemlerden biri olan harici bir cihazdan bilgisayarımıza fotoğraf, video, belge aktarırken şikayet ettiğimiz dosyanın yavaş iletilmesi sorunu USB Type-C ile çözülüyor. Şu anda evimizde, iş yerinde kullandığımız çoğu bilgisayarın köşe noktalarını süsleyen USB portlarına kıyasla 2 katlık bir hızdan bahsediyorum.

Boyutu GB’lara varan filmleriniz, müzik arşiviniz, videolarınız, belgelerinizi birkaç dakika içerisinde yedekleme şansına sahipsiniz. Tabii ki harici cihazın USB Type-C girişine sahip olması ek bir yarar sağlayacaktır.

2- Hızlı Şarj

USB Type-C sadece hızlı veri aktarımına izin vermiyor; cihazlarınızı hızlı şarj etmenizi de sağlıyor. Şu anda oldukça pahalı olan USB Type-C bağlantısına sahip aygıtlardan birine sahip değilseniz bile telefonunuzu USB portu üzerinden şarj ediyorsanız farkı hissedeceksiniz. USB Type-C’nin yüksek güç değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek olduğundan artık prize daha az ihtiyaç duyacaksınız.

3- Tek Port ile Çoklu Bağlantı

USB Type-C nedir? sorusunu yanıtlarken “şarj etme, veri aktarımı, video özelliklerinin tümü için tek bir konnektör” dedik. Bunun anlamı; İlk görüşte anlam veremediğiniz, “Elimdeki cihazları nasıl bağlayacağım?” sorusunu soracağınızı düşündüğüm bu bağlantı standardının avantajlarından en önemlisi ek bir adaptörle tüm cihazlarınızı bağlayabilmeniz.

Yani görünüşte bir porta sahipsiniz ancak cihazınızı şarj etmek, monitör bağlamak, televizyona görüntü aktarmak, sd veya usb flaş bellekteki dosyaları atmak kısacası tüm işleriniz için bu portu kullanabiliyorsunuz. Ancak bu noktada şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor. HDMI, VGA, USB Type-A, microUSB, Ethernet kısacası bildiğiniz tüm bağlantı noktalarını doğrudan kullanamıyorsunuz.

USB Type-C bağlantılı özel ve de pahalı bir cihaza sahip değilseniz eski aygıtlarınızı bağlamak için ya ayrı ayrı (USB Type-C to USB, USB Type-C to HDMI, USB Type-C to Micro USB, USB Type-C to Lightning gibi) ya da tüm bağlantıları tek bir yerde birleştiren adaptör, dönüştürücülerden satın almanız gerekiyor.

Akıllı Telefonlarda Silinen Numaralar Nasıl Geri Getirilir?
NASIL YAPILIR

Akıllı Telefonlarda Silinen Numaralar Nasıl Geri Getirilir?

iPhone (iOS) ve Android telefondan silinen numaraları geri getirme işleminin aslında çok basit olduğunu biliyor muydunuz? Hazırladığımız rehber sayesinde yanlışlıkla ya da bir hata sonucunda silinmiş olan numaraları çok pratik bir şekidle geri getirebilirsiniz.

İnce ve hafif bilgisayarlar

USB Type-C’nin günlük hayatta zaman kazandırma, kablolardan kurtarma dışında sağladığı bir fayda da cihazların tasarımlarına dikkat ettiğimizde ortaya çıkıyor. Tüm portları USB Type-C olan 2016 MacBook Pro’nun yüksekliği sadece 1.49 cm ve ağırlığı 1.37 kg. İki yanında farklı güç değerleri sunan USB Type-C portlarına sahip MacBook Pro 2016 gibi ince birçok dizüstü bilgisayar modeli var ve çıkmaya devam ediyor.

Daha ince, daha hafif bilgisayar hem çalışma masasında daha az yer kaplama, hem de çantada taşırken veya başka bir odaya geçildiğinde hissedilebilir bir ağırlık yapmaması açısından önemli ancak beraberinde gelen bir sorunu da görmezden gelemeyiz.

Bunun en büyük örneğini MacBook Pro 2016 modelinde gördük. Gayet ince ve şık bir çizgide karşımıza çıkan bilgisayarda sadece USB Type-C portları var, bir de kulaklık girişi. Bu da beraberinde adaptörleri getiriyor. Nerede kaldı incelik, şık tasarım? sormadan edemiyor insan.

Xiaomi Mi 10T Fiyatı ile Kullanıcıları Tatmin Edecek!

 

USB Type-C Adaptör / Hub / Dönüştürücü

USB Type-C, USB Type A kadar yaygın olmadığından aygıtlarınızı bağlamak için ek bir adaptör, dönüştürücü kullanmanız gerekiyor. Telefon, monitör, hafıza kartı, flaş bellekler kısacası ne kadar cihaz kullanıyorsanız Apple, Samsung gibi büyük üreticilerin kendi mağazalarından veya AliExpress, Amazon gibi farklı e-ticaret sitelerinden çok daha uygun fiyata satın alabileceğiniz, cihazın inceliğinden eser bırakmayan adaptörlere ihtiyacınız olacak.

USB Type-C OTG, USB Type-C HDMI, USB Type-C to USB, USB Type-C to Micro USB, USB Type-C to Lightning ve daha pek çok adaptörü tek tek alma veya tümünü birleştiren hepsi bir arada “hub adapter” olarak geçen ürünleri alma şansına sahipsiniz.

YORUMLAR