Facebook ve Instagram Ücretli mi Oluyor?

Facebook ve Instagram'da ücretli abonelik dönemi mi başlıyor? Sosyal medya devi Meta'nın aldığı yeni kararda birtakım ipuçlarına yer verildi. İşte detaylar!

Facebook ve Instagram'ın ücretli abonelik sistemine geçeceğiyle ilgili daha önce de birçok kez haber yapıldı. Ancak o haberler böyle bir karar alınmadığı için şimdiye kadar bir sonuca varamadı.

Yeni gelen habere göre ücretli abonelik ihtimali artık çok yüksek. New York Times'ın haberine göre Facebook ve Instagram, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde reklamsız ücretli abonelik hizmetini sunmaya hazırlanıyor. Peki neden?

Avrupa Birliği'nin Katı Kuralları

Meta, ücretli abonelik hizmetini durduk yere kullanıma sunmaya kalkışmıyor. Bunun önemli bir sebebi var; Avrupa Birliği'nin katı kuralları. Şimdilik yalnızca bir iddia olan ücretli abonelik hizmeti, sadece Avrupa Birliği ülkelerine özel olacak.

Avrupa Birliği, kişiselleştirilmiş reklamların kullanıcılara zorla gösterilmesini engelleyecek birtakım düzenlemelerde bulunuyor. Hatta zorla reklam uygulayan ülkeler arasında olan İrlanda, 413 milyar dolarlık cezaya çarptırılmıştı.

Instagram ise veri kullanımı ve hedefli reklamlar düzenlemesinden en az zararla kurtulmak için, Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcılarına reklamsız ücretli abonelik hizmetini getirebilir.

Bu hizmet kapsamında kullanıcılar artık reklam görmeden uygulamaları ücretli bir şekilde kullanabilecek.

Şimdilik masaüstünde Instagram ve Facebook'ta reklamsız abonelik bedelinin aylık 10 dolar, mobilde ise Apple ile Google komisyon kesintileri nedeniyle aylık 14 dolar olacağı söyleniyor.

Ancak bu, Instagram ve Facebook'un tamamen ücretli olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü şirket, AB kapsamına girmeyen diğer ülkelerde reklamlı ücretsiz hizmetini sunmaya devam edecek.

Meta, gelirinin büyük bir bölümünü rekamlar üzerinden kazanıyor. Avrupa Birliği de şirketin reklam gelirini elde ettiği %10’luk kısımda yer alıyordu ve Kuzey Amerika’dan sonraki en kazançlı ikinci bölgesiydi.

Cezalardan kurtulmak isterken gelirinin azalmasını göze alan Meta'nın ücretli abonelik deneyimini kaç dolardan hizmete sunacağı henüz bilinmiyor.

Instagram'ın Tablet ve Katlanabilir Telefonlar İçin Arayüzü Hazır!
İNTERNET

Instagram'ın Tablet ve Katlanabilir Telefonlar İçin Arayüzü Hazır!

Instagram, nihayet tablet görünümüne kavuşuyor. Uzun zamandır uygulamanın tabletler için daha büyük bir arayüze ihtiyacı vardı.

Peki sizce bu karar yakında diğer ülkeler için de geçerli olabilir mi? Düşüncelerinizi bizimle aşağıdaki kutucuktan paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR