SpaceX'e İzin Çıkmayınca Musk İsyan Etti: Asla Mars'a Gidemeyeceğiz

SpaceX, Starship roketinin test uçuşuna hazırdı, ancak FAA'dan izin alamadı. Elon Musk asla Mars'a gidemeyeceğimizi söylüyor.

Geçtiğimiz gün FAA tarafından fırlatma izni verilmeyen Starship roketi sonrası Elon Musk'tan asla Mars'a gidemeyeceğiz açıklaması geldi. SpaceX roket fırlatması için her şeyi ayarlamıştı, ancak Federal Havacılık İdaresi (FAA) izni almayı başaramadı.

SpaceX, Perşembe günü Starship roketinin en son prototipini yaklaşık altı mil yüksekliğe fırlatmaya hazırdı, ta ki Federal Havacılık İdaresi devreye girene kadar.

En yeni Starship roketi SN9, şirketin Boca Chica'daki tesislerindeki fırlatma rampasına oturdu ve yakıt tanklarına uzaktan itici yakıt yüklenmesine hazırlanıyordu. Yerel yollar da herhangi bir patlamaya yol açmaması için kapatıldı, hatta şirket web sitesinde uçuşla ilgili duyuru bile yayınladı. SpaceX'in ihtiyacı olan tek şey FAA'nın onayıydı.

Ancak FAA SpaceX roketinin fırlatılmasına izin vermedi. Şirket CEO'su Elon Musk'ın düzenleyici kurum aleyhine kamuoyuna şikayette bulunmasına ve hava sahasının resmi izin olmadan kapatılmasına dikkat çekildi.

FAA, Teksas'ın güneydoğu ucunda roketin fırlatılmasına yer açmak amacıyla fırlatış lisansını iptal etti. Yaklaşık bir saat sonra ise uçuş girişiminin resmi olarak ortadan kaldırıldığına dair bir belge yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elon Musk ile Görüştü!
İNTERNET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elon Musk ile Görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ile telefonda görüşme yaptı. Erdoğan ile Musk telefonda neler konuştu? İşte detaylar.

Elon Musk'tan "Asla Mars'a gidemeyeceğiz" açıklaması

Bu karar sonrasında şaşkınlığını dile getiren Musk, düşüncelerini Twitter'dan paylaşarak, "Bu kurallarla asla Mars'a gidemeyiz" ifadelerini kullandı.

Twitter'da paylaştığı yazıda, "İyi olan uçak bölümünün aksine, FAA uzay bölümünün temelde sorunlu bir düzenleyici yapısı var" şeklinde bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Onların kuralları, birkaç devlet tesisinden yılda bir avuç harcanabilir fırlatma anlamına geliyor. Bu kurallar altında, insanlık asla Mars'a ulaşamayacak."

FAA onayını aniden geri çekmesine rağmen, SpaceX fırlatma için hazırlıklarına devam etti. Starship prototipini fırlatma provasına hazırlar gibi sıvı yakıtla yüklemeye başladı. Ars Technica editörü Eric Berger'e göre Musk, FAA'nın fırlatmayı onaylamasını sağlamak için telefon trafiği içerisindeydi.

Roket itici gazla doldurulduktan sonra hala federal bir onay belirtisi yoktu. Bundan dolayı da tüm hazırlıkları yapılan Starship SN9 roketinin yakıtı tekrardan boşaltıldı ve uçuş iptali doğrulandı.

Bir FAA sözcüsü yayınladığı açıklamada, "Bir sonraki test uçuşunu onaylamadan önce önemli güvenlik sorunlarını çözmek için SpaceX ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

SpaceX'ten Dünya Rekoru: Tek Seferde Yüzden Fazla Uydu Fırlattı
TEKNOLOJİ

SpaceX'ten Dünya Rekoru: Tek Seferde Yüzden Fazla Uydu Fırlattı

SpaceX yüzden fazla uydu fırlatarak dünya rekoru kırmayı başardı. Tek seferde Flacon 9 roketini kullanarak 143 uyduyu yörüngeye fırlatan SpaceX, uzay ticaretini bir hayli kolay hale getiriyor.

YORUMLAR