Yatay Geçiş Sisteminde Değişiklik Yapıldı: İşte Değerlendirilecek Noktalar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında yapılacak kurum transferi ile ilgili sistem değişikliğine gitti. İşte detaylar!

Geçtiğimiz günlerde üniversiteye göre yatay geçiş tarihleri açıklanmıştı. Hemen arkasına Yükseköğretim Kurulu (YÖK), önlisans ve lisans düzeyindeki programlar başta olmak üzere, çift anadal ve yan dal ile kurum arası tranfer işlemlerinde değişiklik yapılmasına yönelik bir yönetmelik yayımlandı.

Yatay Geçiş Sisteminde Değişen Noktalar

Yükseköğretim Kurulu, üniversite öğrencilerinin diploma programları arasında yatay geçiş başvurularını farklı bir şekilde değerlendirme kararı aldı. Genel not ortalamaları ile kayıt oldukları senenin YKS puanlarının en az %40'ının hesaplanıp dahil edilerek senatoların belirlediği kriterler doğrultusunda değerlendirilmesine karar verildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, önlisans ve lisans düzeyindeki programlarda okuyanlar haricinde çift anadal ve yan dal programdaki kişilerin de farklı kurumlara transfer olmasına dair yeni yönetmelikler açıklandı. 

Yayımlanan rapora göre yatay geçiş başvuruları, adayların hem genel not ortalaması hem de programın puan türünde yükseköğretime kayıt olunan YKS puanının %40'ı hesaplanarak belirlenecek. Ardından senatonun belirlediği kriterlere göre ayrılan kontenjanlara göre geçiş işlemi yapılabilecek.

Hükümün 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra başarı şartı taşıyan adaylar, başarı sırasına göre yedek aday olarak değerlendirilecek.

Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?
Yaşam

Yatay Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?

Üniversite hayatının dönüm noktalarından biri olan yatay geçiş, hemen hemen herkesin bir kez olsun aklına gelmiştir. Pek çok kişi yatay geçiş nedir, yatay geçiş nasıl yapılır bilmiyor ve potansiyel fırsatları kaçırabiliyor.

YORUMLAR