Çanak Antenle İnternete Bağlanacağımız Günler Yakın Mı?

Bir türlü fiyatı ucuzlamayan ve kotaları kalkmayan kablolu internetin sonu mu geliyor? Yazımızda alternatif internet erişim yollarına değindik.

2018 yılını geride bırakmaya hazırlanırken ne yazık ki hala internet fiyatlarını ve adil kullanım kotasını konuşmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda ülkemizde internet hızı ve fiyatının neden arzu edilesi seviyede olmadığını irdelemeye çalışalım.

Ülkemizde İnternet Erişimi Neden Pahalı?

Son dönemlerde Fibernet, Hipernet gibi ifadeleri sıkça duymaya başlasak da "Hızlı internet kullanıyoruz." diyebilecek durumda kesinlikle değiliz. Nitekim dünya üç haneli erişim hızlarını deneyimlerken bizde ki durum maalesef pek iç açıcı değil.

Üstelik düşük hızlarda faydalanabildiğimiz internet hizmeti için ise hatrı sayılır ücretleri her ay ödemek durumundayız. KDV ve Özel İletişim Vergisi olmak üzere iki farklı verginin alındığı internet erişimi fiyatı bütçeleri zorluyor. Öyle ki mamur bir hızda internet alabilmek pek çok vatandaşın bütçesini aşacak düzeyde. Hal böyleyken "Neden internet bizde pahalı?" sorusunu sormadan edemiyoruz. Cevabı aslında çok basit. Nitekim global olarak da değişmez bir kuraldır ki alternatifin ve rekabetin olmadığı yerde ekonomik fiyatlar olmaz. Nitekim ülkemiz coğrafyasını baştan başa kablolayan tek bir kurum var, o da Türk Telekom.

Her ne kadar piyasada X, Y, Z gibi onlarca internet erişim firması görsek de aslında hepsi "toptan hat kiralama" usulü ile Türk Telekom altyapısı kullanmakta. Tüm firmaların aynı alt yapıyı kullandığı bir piyasada ekonomik fiyat ve yüksek hız gibi kelimeleri aynı cümlede kurmak ne derece mantıklıca olabilir? Öte yandan dünyanın en zengin şirketi de olsa yerli veya yabancı hiçbir yatırımcı çetin coğrafyamızı baştan sona kablolamak gibi bir yatırımı aklının ucundan geçirmez! Nitekim takribi 80 milyonluk ülkemizin 80 milyonu da abonelik oluştursa dahi alt yapıya yapılan yatırımları amorti etmesi mümkün değildir.

Öte yandan kablolu internet erişimi çetin coğrafyalar için de elverişli bir alternatif değildir. Ayrıca dilediğiniz kadar para ödeseniz de hiçbir firma yüzlerce rakım yükselikteki dağ evinize hat çekmez, çekemez. Çoğu zaman ses iletişiminin bile zor sağlandığı mobil iletişimde sarp coğrafyalarda 3G, 4.5G hızına ulaşmanız pek mümkün değildir. Hal böyle iken kablolu internet sağlayıcılarına dair beklenti içinde olmamak gerekiyor. Zira AKN'yi kaldırıp fiyat artıran sonra da fiyatı düşürüp AKN koyan kısır döngüden çıkışımız zor görünüyor.

Bu yüzdendir ki farklı internet erişim yollarına dikkati çekmekte fayda görüyorum. Mesela Skynet, Türkçe adıyla Uydu üzeri internet. Nasıl bir şeydir uydu üzeri internet, geleceği parlak mıdır? Biraz üzerine düşünelim.

Çanak Antenle İnternete Bağlanacağımız Günler Yakın Mıdır?

Uydu üzeri internet deyince aklınıza hemen Türksat uydunet gelecektir diye tahmin ediyorum. Türksat uydunet çok iyidir veya sakın bulaşmayın diye farklı görüşlerinde olacağını sanıyorum. Evet doğrudur, Türksat uydunet esasen uydu üzeri internet hizmeti sunar fakat istediğimiz gibi değildir. Nitekim uydu teknolojisinin mekandan bağımsız sunduğu nimetleri Türksat uydunet'de göremeyiz. Zira Türksat, uydu üzerinden aldığı internet datasını yine kablolarla abonelerine ulaştırır. Yazımızda da ele aldığımız üzere işin içine yine kablolar ve altyapı girer. Kaldı ki Türksat bu hizmetini sadece belirli illere sunabilmiştir.

Oysa ki milyonlarca verinin dolaştığı uydu dünyasında bir yandan TV izlerken, bir yandan da internet erişimi sağlasak güzel olmaz mıydı?

Olur mu öyle şey demeyin. Böyle bir teknoloji var ve de kullanılıyorda. İster dağda, ister bayırda nerede olursak olalım çanak antenimiz ve uydu modemle internete yüksek hızlarda bağlanmak mümkün. Toowaysat diye de anılan bu teknolojinin ülkemizde de kısmen faaliyet gösteriyor olması ise umut verici. Seçkin bir kamu bankası olan İş Bankası'na bağlı bir teknoloji şirketi olan İŞNET'in web sitesinde uydu üzeri internet paketlerinin var olduğunu görüyoruz.

Şu an için fiyatlar ve donanımlar pahalı olsa da yakın gelecekte çanak anten ile internete bağlanmaya hazır olun diyorum.

Turkcell Koşulsuz Şartsız AKN'yi Kaldıracak
İNTERNET

Turkcell Koşulsuz Şartsız AKN'yi Kaldıracak

1 Ocak 2019 itibarıyla tamamıyla kaldırılması planlanan Adil Kullanım Kotası ya da kısaltılmış haliyle AKN uygulaması hakkında Turkcell’den önemli bir açıklama geldi.

Türksat 5A ve Türksat 5B'nin Fırlatılma Tarihleri Belli Oldu
TEKNOLOJİ

Türksat 5A ve Türksat 5B'nin Fırlatılma Tarihleri Belli Oldu

Uydu üreticilerinin buluştuğu en büyük toplantılardan bir tanesi olan Global Satellite Show, önemli üreticilere ev sahipliği yaptı.

Ulusal Model Uydu Yarışması'nın Kazananı Akdeniz Üniversitesi Oldu
TEKNOLOJİ

Ulusal Model Uydu Yarışması'nın Kazananı Akdeniz Üniversitesi Oldu

{mediaId=456849} 5 elektrik elektronik mühendisi ve 1 öğretim görevlisinden oluşan ekip, 6.5 ayda ürettikleri uydu modeliyle Türksat 2.

YORUMLAR