Laptop Fanı Çok Ses Çıkarıyorsa Ne Yapmalısınız?
Laptop fanı çok ses çıkarıyor ise ne yapmalısınız? Bu rehberimizde pek çok kullanıcının yaşadığı çok yüksek fan sesi sorununu nasıl çözebileceğinizi anlattık.

Laptop fanı çok ses çıkarıyor sorunu nasıl çözülür? Çoğu dizüstü bilgisayar kullanıcısının yaşadığı yüksek fan sesi problemini düzeltmek için uygulanması gereken birçok yöntem bulunuyor. Bu yazıda söz konusu sorunu nasıl çözebileceğinizi öğreneceksiniz.
Günümüzde dizüstü bilgisayarların hala önemli bir pazar payına sahip olduğunu görüyoruz. Nitekim masaüstü bilgisayarların taşınamaması, tabletlerinse hala bilgisayar seviyesine gelememesi bu durumun en büyük sebepleri arasında yer alır.
Dizüstü bilgisayarlarında yer alan fanlar, yüksek ses ile çalışabilmektedir. Bu sorunun meydana gelmesinde birçok faktör yer almaktadır. Peki, laptop fan sesi sorunu nasıl düzeltilir? Hazırladığımız rehberdeki adımlar, karşı karşıya kaldığınız sorunun çözülmesine yardım edebilir.
Temel açıdan baktığımızda bilgisayarın fanları çalıştırması, ortam sıcaklığının düşmesi gerektiğine işaret eder. Eğer cihazınız fazla ısınıyor ise yapmanız gereken şey ısıyı düşürmek. Elbette ısının yanı sıra fanın tozlanması da bu soruna neden olabilir.
Laptop Fanı Çok Ses Çıkarıyor Sorunu Nasıl Düzeltilir?
- Kullanılmayan uygulamaları kapatma
- Bilgisayarı doğru yüzeyde kullanma
- Yazılımsal temizlik yapma
- Fiziksel temizlik yapma
- Üçüncü taraf yazılım kullanma
- Laptop soğutucusu satın alma
- Teknik servis ile iletişime geçme
Yukarıda yer alan yöntemler, dizüstü bilgisayarınızda yaşadığınız problemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemleri nasıl uygulayabileceğinizi aşağıdan öğrenebilirsiniz.
1. Kullanmadığınız Uygulamaları Kapatın
- "Ctrl + Shift + Esc" kısayolu ile Görev Yöneticisi’ni açın.
- "İşlemler" sekmesindeki gereksiz uygulamaların üzerine tıklayın.
- "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.
- "Başlangıç" sekmesine tıklayın.
- Kullanmadığınız uygulamaların üzerine tıklayın.
- "Devre dışı bırak" butonuna tıklayın.
Bilgisayarınızda açık olan programlar sürekli olarak çalışır. Bu, daha fazla işlem gücü gerektiği anlamına gelir ve daha fazla gücün yaratılması sırasında bir miktar ısı ile karşılaşırsınız. Yapmanız gereken ilk şey kullanmadığınız uygulamaları ve programları kapatmak olacak.
"Ctrl + Shift + Esc" klavye kısayolunu kullanarak ya da Başlat Menüsü’ne sağ tıklayarak Görev Yöneticisi’ni açın. "İşlemler" sekmesinde arka planda işlemlerine devam eden gereksiz uygulamaları tespit edin. Söz konusu uygulamaların üzerine tıklayın. Uygulamayı devre dışı bırakmak için "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.
Gereksiz uygulamaları sonlandırdıktan sonra "Başlangıç" sekmesine tıklayın. Bu sekmede bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak açılan programları yönetebilirsiniz. Başlangıç sekmesi üzerinden ihtiyacınız olmayan programları devre dışı bırakın. Böylece bilgisayarın bir sonraki açılışında daha az işlem gücü harcanacak.
2. Bilgisayarı Doğru Yüzeyde Kullanın
Bilgisayarların konumlandırıldığı yüzeyler, havalandırma deliklerini kapatabilir. Bu durum bilgisayarın ısınmasına ve fanların daha yüksek ses ile çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınızı düz ve sert bir yüzeyde kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi yaptıktan sonra fan sesini kontrol edin.
3. Yazılımsal Temizlik Yapın
Özellikle Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar, sık sık kötü amaçlı yazılımlara maruz kalabilir. Bu yazılımların bir kısmı arka planda çalışır ve bilgisayarı yorar. Bu durumu bir üstteki madde ile benzer bir şekilde düşünebilirsiniz ancak çözüm yolu daha farklı.
Bu noktada bir anti virüs programından yardım almanız gerekecek. Anti virüs programı ile düzenli olarak tarama yapın. Böylece bilgisayarınızda yer alan kötü amaçlı yazılımlar temizlenecek.
4. Fiziksel Temizlik Yapın
Bilgisayarınızı en son ne zaman temizlediniz? Yüksek fan sesi probleminin yaşanmasının nedeni yazılımsal değil ise fiziksel olabilir. Bilgisayarınızda yer alan havalandırma kanalları toz ve benzeri maddelerle dolmuş olabilir.
Kullandığınız dizüstü bilgisayar yeterli hava akışını sağlayamazsa ısınır ve bu da fanın olması gerekenden çok ama çok daha fazla dönmesine neden olur. Temel noktada bunların hepsi, aşırı sesli çalışan bir fan demektir ve bu nedenle fiziksel temizlik önemli.
Bilgisayarınızı temizlerken çok dikkatli olmalısınız çünkü yaptığınız yanlış bir işlem, donanım bileşenlerinin bozulmasına neden olabilir. Bunun sonucunda çok daha büyük bir problem ile karşı karşıya kalırsınız. Bu sebepten ötürü bilgisayarın kapağını tornavida yardımı ile açtıktan sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde temizlik işlemini yapabilirsiniz.
5. Üçüncü Taraf Yazılım Kullanma
Dizüstü bilgisayar modellerinin çoğu, Fan Speed gibi üçüncü taraf yazılım aracılığı ile fan hızını kontrol etmenize olanak tanır. Bu yazılımlar aracılığı ile fan hızını düşürerek sesin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemin dizüstü bilgisayarın sıcaklık değerlerinin yükselmesine ve uzun vadede ömrünün kısalacağını unutmayın.
Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerine sahip olan dizüstü bilgisayarlar için üçüncü taraf fan yönetim programları mevcut.
6. Laptop Soğutucusu Satın Alın
Yüksek sıcaklık, donanım performansının azalması dahil birçok probleme yol açabilir. Bu problemler arasında fan sesi de yer alır. Fan sesi, yüksek sıcaklıktan dolayı meydana geliyor olabilir. Bunun için uygulayabileceğiniz bir yöntem mevcut.
Eğer bu yöntemler yeterli olmadıysa ya da eski bir bilgisayara sahipseniz, harici soğutucu kullanmayı düşünebilirsiniz. Böylece fanın üstesinden gelemediği ısı sorununu harici soğutucu çözecektir.
7. Teknik Servis ile İletişime Geçme
Yukarıda yer alan yöntemler işe yaramadıysa donanımsal bir sıkıntı olabilir. Zaman içerisinde bilgisayarınızın fanı bozulabilir. Bu nedenden dolayı teknik servis ile iletişime geçin. Teknik serviste yer alan yetkililer, dizüstü bilgisayarınızda meydana gelen sorunu tespit edip çözer.
Peki siz bu rehberimizde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada yer alan bilgilerle birlikte ısı sorununun üstesinden gelmeyi başarabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.
YORUMLAR