Laptop Fanı Çok Ses Çıkarıyorsa Ne Yapmalısınız?

Laptop fanı çok ses çıkarıyor ise ne yapmalısınız? Bu rehberimizde pek çok kullanıcının yaşadığı çok yüksek fan sesi sorununu nasıl çözebileceğinizi anlattık.

Laptop fanı çok ses çıkarıyor sorunu nasıl çözülür? Çoğu dizüstü bilgisayar kullanıcısının yaşadığı yüksek fan sesi problemini düzeltmek için uygulanması gereken birçok yöntem bulunuyor. Bu yazıda söz konusu sorunu nasıl çözebileceğinizi öğreneceksiniz.

Günümüzde dizüstü bilgisayarların hala önemli bir pazar payına sahip olduğunu görüyoruz. Nitekim masaüstü bilgisayarların taşınamaması, tabletlerinse hala bilgisayar seviyesine gelememesi bu durumun en büyük sebepleri arasında yer alır.

Dizüstü bilgisayarlarında yer alan fanlar, yüksek ses ile çalışabilmektedir. Bu sorunun meydana gelmesinde birçok faktör yer almaktadır. Peki, laptop fan sesi sorunu nasıl düzeltilir? Hazırladığımız rehberdeki adımlar, karşı karşıya kaldığınız sorunun çözülmesine yardım edebilir.

Temel açıdan baktığımızda bilgisayarın fanları çalıştırması, ortam sıcaklığının düşmesi gerektiğine işaret eder. Eğer cihazınız fazla ısınıyor ise yapmanız gereken şey ısıyı düşürmek. Elbette ısının yanı sıra fanın tozlanması da bu soruna neden olabilir.

En İyi Sistem Temizleme Programları
YAZILIM

En İyi Sistem Temizleme Programları

Sistem temizleme programları, gereksiz dosyaları temizleyerek ve bazı ince ayarlar yaparak bilgisayar performansının artmasına yardımcı olur.

Laptop Fanı Çok Ses Çıkarıyor, Çözüm Yolları Neler?

  • Kullanılmayan uygulamaları kapatma
  • Bilgisayarı doğru yüzeyde kullanma
  • Yazılımsal temizlik yapma
  • Fiziksel temizlik yapma
  • Üçüncü taraf yazılım kullanma
  • Laptop soğutucusu satın alma
  • Teknik servis ile iletişime geçme

Laptop fanı çok ses çıkarıyor sorunu ile karşılaşan kişiler için çözüm yöntemleri sıraladık. Yukarıda yer alan yöntemler, dizüstü bilgisayarınızda yaşadığınız problemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemleri nasıl uygulayabileceğinizi aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Kullanmadığınız Uygulamaları Kapatın

  • "Ctrl + Shift + Esc" kısayolu ile Görev Yöneticisi’ni açın.
  • "İşlemler" sekmesindeki gereksiz uygulamaların üzerine tıklayın.
  • "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.
  • "Başlangıç" sekmesine tıklayın.
  • Kullanmadığınız uygulamaların üzerine tıklayın.
  • "Devre dışı bırak" butonuna tıklayın.

Bilgisayarınızda açık olan programlar sürekli olarak çalışır. Bu, daha fazla işlem gücü gerektiği anlamına gelir ve daha fazla gücün yaratılması sırasında bir miktar ısı ile karşılaşırsınız. Yapmanız gereken ilk şey kullanmadığınız uygulamaları ve programları kapatmak olacak.

"Ctrl + Shift + Esc" klavye kısayolunu kullanarak ya da Başlat Menüsü’ne sağ tıklayarak Görev Yöneticisi’ni açın. "İşlemler" sekmesinde arka planda işlemlerine devam eden gereksiz uygulamaları tespit edin. Söz konusu uygulamaların üzerine tıklayın. Uygulamayı devre dışı bırakmak için "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.

Gereksiz uygulamaları sonlandırdıktan sonra "Başlangıç" sekmesine tıklayın. Bu sekmede bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak açılan programları yönetebilirsiniz. Başlangıç sekmesi üzerinden ihtiyacınız olmayan programları devre dışı bırakın. Böylece bilgisayarın bir sonraki açılışında daha az işlem gücü harcanacak.

Bilgisayarı Doğru Yüzeyde Kullanın

Bilgisayarların konumlandırıldığı yüzeyler, havalandırma deliklerini kapatabilir. Bu durum bilgisayarın ısınmasına ve fanların daha yüksek ses ile çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınızı düz ve sert bir yüzeyde kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi yaptıktan sonra fan sesini kontrol edin.

Yazılımsal Temizlik Yapın

Özellikle Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar, sık sık kötü amaçlı yazılımlara maruz kalabilir. Bu yazılımların bir kısmı arka planda çalışır ve bilgisayarı yorar. Bu durumu bir üstteki madde ile benzer bir şekilde düşünebilirsiniz ancak çözüm yolu daha farklı.

Bu noktada bir anti virüs programından yardım almanız gerekecek. Güvenlik programı ile düzenli olarak tarama yapın. Antivirüs programları, bilgisayarınızda yer alan kötü amaçlı yazılımları tespit eder ve temizler.

En İyi Antivirüs Programları
GÜVENLİK

En İyi Antivirüs Programları

En İyi Antivirüs Programları - İnternet gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da, bu devasa ağın içerisinde her zaman iyi niyetli içerikler ile karşılaşmıyoruz.

Fiziksel Temizlik Yapın

Bilgisayarınızı en son ne zaman temizlediniz? Yüksek fan sesi probleminin yaşanmasının nedeni yazılımsal değil ise fiziksel olabilir. Bilgisayarınızda yer alan havalandırma kanalları toz ve benzeri maddelerle dolmuş olabilir.

Kullandığınız dizüstü bilgisayar yeterli hava akışını sağlayamazsa ısınır ve bu da fanın olması gerekenden çok ama çok daha fazla dönmesine neden olur. Temel noktada bunların hepsi, aşırı sesli çalışan bir fan demektir ve bu nedenle fiziksel temizlik önemli.

Bilgisayarınızı temizlerken çok dikkatli olmalısınız çünkü yaptığınız yanlış bir işlem, donanım bileşenlerinin bozulmasına neden olabilir. Bunun sonucunda çok daha büyük bir problem ile karşı karşıya kalırsınız. Bu sebepten ötürü bilgisayarın kapağını tornavida yardımı ile açtıktan sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde temizlik işlemini yapabilirsiniz.

Üçüncü Taraf Yazılım Kullanma

Dizüstü bilgisayar modellerinin çoğu, SpeedFan gibi üçüncü taraf yazılım aracılığı ile fan hızını kontrol etmenize olanak tanır. Bu yazılımlar aracılığı ile fan hızını düşürerek sesin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemin dizüstü bilgisayarın sıcaklık değerlerinin yükselmesine ve uzun vadede ömrünün kısalacağını unutmayın.

Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerine sahip olan dizüstü bilgisayarlar için üçüncü taraf fan yönetim programları mevcut.

Laptop Soğutucusu Satın Alın

Yüksek sıcaklık, donanım performansının azalması dahil birçok probleme yol açabilir. Bu problemler arasında fan sesi de yer alır. Fan sesi, yüksek sıcaklıktan dolayı meydana geliyor olabilir. Bunun için uygulayabileceğiniz bir yöntem mevcut.

Eğer bu yöntemler yeterli olmadıysa ya da eski bir bilgisayara sahipseniz, harici soğutucu kullanmayı düşünebilirsiniz. Böylece fanın üstesinden gelemediği ısı sorununu harici soğutucu çözecektir.

Teknik Servis ile İletişime Geçme

Yukarıda yer alan yöntemler işe yaramadıysa donanımsal bir sıkıntı olabilir. Zaman içerisinde bilgisayarınızın fanı bozulabilir. Bu nedenden dolayı teknik servis ile iletişime geçin. Teknik serviste yer alan yetkililer, dizüstü bilgisayarınızda meydana gelen sorunu tespit edip çözer.

Sıkça Sorulan Sorular

Dizüstü bilgisayarın fanları ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayacağız.

Laptop Fanı Neden Ses Çıkarır?

Laptop fanının ses çıkarmasının birden fazla nedeni vardır. Örneğin tozlarla kaplanan fanlar ses çıkarmaya başlar. Dolayısıyla böyle bir sorunla karşılaştıysanız öncelikle fanlarda toz birikiminin olup olmadığını kontrol edin. Eğer tozlanmışsa dikkatli şekilde temizleyin. Bir diğer neden ise bilgisayarın çok ısınmasıdır.

Laptop Neden Gürültülü Çalışır?

Laptop, fanlarda toz birikmesi sonucunda gürültülü çalışır. Bu nedenle bilgisayarı düzenli olarak temizlemek büyük bir öneme sahiptir. Temizleme esnasında dikkatli olmanız gerekiyor çünkü bu süreçte fanlara veya donanım bileşenlerine zarar verebilirsiniz.

Laptop Cızırtı Sesi Normal mi?

Laptopta sürekli olarak cızırtı sesi geliyorsa normal değildir. Bilgisayarda meydana gelen donanımsa problem, cızırtı sesine yol açıyor olabilir. Bu sebepten ötürü fanlarda bir sorun olup olmadığını kontrol edebilir veya yetkili teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz.

Öğrenciler İçin En İyi Dizüstü Bilgisayarlar
TEKNOLOJİ

Öğrenciler İçin En İyi Dizüstü Bilgisayarlar

Masaüstü bilgisayarlara kıyasla en çok tercih edilen cihazlardan biri de laptop'lardır. Bu sayede insanlar birçok yerde bilgisayar kullanabilmektedir.

Bu rehberde laptop fanı çok ses çıkarıyor, çözümü nedir sorusunu yanıtladık.  Burada yer alan bilgilerle birlikte ısı sorununun üstesinden gelmeyi başarabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR