Türkiye'nin İlk Cep Uydusu 'İstanbul' Fırlatıldı!

Türkiye'nin ilk ticari cep uydusu olan 'İstanbul' SpaceX Transporter-8 görevi ile fırlatıldı. İşte fırlatmanın önemi ve fırlatmaya dair detaylar!

Türkiye'nin İlk Cep Uydusu 'İstanbul' Fırlatıldı!

Türkiye'nin ilk ticari cep uydusu girişimi Hello Space, SpaceX Transporter-8 görevi kapsamında 'İstanbul' adlı ilk test uydusunu başarıyla uzaya fırlattı.

5cm x 5cm x 5cm boyutlarında kompakt bir cep uydusu olan İstanbul, dünyanın en küçük ve en yeni uydu standardı ve Türkiye'nin bir avuca sığabilen ilk uydusu olma özelliğini taşıyor. Tamamen Türkiye'de geliştirilen uydunun yazılım ve donanımı bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı.

İstanbul, Hello Space'in Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde bulunan yer istasyonundan izlenecek.

Fırlatma Ne Önem Taşıyor?

Türkiye'nin İlk Cep Uydusu 'İstanbul' Fırlatıldı!

Hello Space, lojistik, tarım ve üretim gibi çeşitli sektörlere hitap eden cep uydu ağı aracılığıyla küresel çapta kesintisiz IoT veri hizmetleri sunmayı hedefliyor. Girişimin gelişmiş dar bant veri iletişim teknolojisi, insan yoğunluğunun düşük olduğu uzak bölgelerde ve okyanuslarda güvenilir kapsama alanı sağlayarak mevcut teknolojilerin bıraktığı boşlukları dolduruyor.

Uydu teknolojilerinden yararlanan Hello Space, okyanuslardaki konteyner konumu ve örtüsüz tarım arazilerinden sıcaklık ve nem ölçümleri de dâhil olmak üzere doğru ve tutarlı veriler sağlayarak iş ortaklarının verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

Hello Space ekibi, sektör ortalaması olan 2-2,5 yıla kıyasla uydu üretim ve fırlatma süresini önemli ölçüde azaltarak sadece bir yıla indirmeyi başardıkları için uydunun fırlatılmasından duydukları heyecanı dile getirdi. Bir takım-uydu ağı kurmayı planlayan şirket, İstanbul'dan sonra dört test uydusu daha fırlatmayı hedefliyor. Bu ilave uyduların Ekim ayında fırlatılması planlanıyor.

Jüpiter'in Uydusuna Adınızı Göndermek İster Miydiniz? Elinizi Çabuk Tutun!
Bilim

Jüpiter'in Uydusuna Adınızı Göndermek İster Miydiniz? Elinizi Çabuk Tutun!

Uzaya seyahat etmek çoğu insan için hayalden öteye gidemeyebilir ancak adınızı göndermek çeşitli imkânlarla mümkün.

ABD'de Kritik Toplantı: NASA, UFO Görüntüleri Paylaştı
Bilim

ABD'de Kritik Toplantı: NASA, UFO Görüntüleri Paylaştı

NASA, yakın zamanda yaptığı paylaşımla yine dünya gündemine bomba gibi oturdu. Washington'da düzenlenen yaklaşık 4 saatlik halka açık toplantıda şimdiye kadar kaydedilen bazı UFO görüntüleri paylaşıldı.

YORUMLAR