Akıllı Telefon Güvenliği İçin İpuçları

Mobil kullanıcıların güvenliği için derlediğimiz bu önerilere göz atarak siz de dijital güvenliğinizi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.

Akıllı Telefon Güvenliği İçin İpuçları

iCloud’un hacklenmesi sonucunda pek çok ünlünün özel fotoğraflarının ifşa olması, dijital ortamdaki güvenliğimizin ne derece iyi olduğunu bir kez daha sorgulamamıza sebep oldu. Özellikle akıllı telefonların teknik özelliklerinin giderek artması ve yapabilecekleri görevlerin çoğalması ile birlikte kullanıcılar daha fazla kişisel bilgiyi bu cihazlarda saklamaya başladı.

Akıllı telefonlar elbette sadece kişisel bilgileri, fotoğrafları ve videoları depolamak için kullanılmıyor. Kredi kartınızın borcunu ödemek için bankanızın uygulamasını kullanıyorsanız, finansal işlemlerinizi cihazınızdan yönetiyorsanız ve kullandığınız servislere yine akıllı telefonunuz üzerinden erişiyorsanız güvenlik seviyenizi daima yüksek tutmalısınız.

Tamindir ekibi olarak akıllı telefon kullanımınızı daha güvenli kılmak için başvurabileceğiniz bir takım tavisyeleri sizler için derledik.

1- Parola Kullanın

Parola kullanmak kullanıcılara her ne kadar cihaza ilk erişim esnasında birkaç saniye kaybettiriyor olsa da hala en iyi güvenlik önlemlerinden bir tanesi. Elbette iyi bir şifreden bahsediyoruz; doğum yılınız, „12345“, veya „QWERTY“ gibi kolay tahmin edilebilecek şifreler seçmek güvenlik namına pek bir şey sunmayacaktır.

Güvenli bir şifre seçmek istiyorsanız sizler için hazırladığımız rehbere göz atabilirsiniz.

2- İşletim sisteminizi daima güncel tutun

iOS, Android veya Windows Phone fark etmez, hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun, mutlaka en güncel versiyona sahip olmaya özen gösterin. Bu yüzden cihazınızın sürüm güncellemesi bölümünden sık sık güncelleme olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bildiğiniz gibi üreticiler her güncellemeyle birlikte güvenlik açıklarını ve kullanım problemlerini gidermeye özen gösteriyorlar. Bu yüzden ufak güncellemeler yayınlansa bile bunları es geçmeyin ve cihazınızda daima en son sürümü kullanmaya çalışın.

3- Antivirüs kullanın

„iOS’lara virüs bulaşmıyor“ demeyin! Kötü amaçlı kişiler mutlaka bir yolunu bulup her türlü işletim sistemine sızabilecek potansiyele sahipler. Hem iOS hem de Android cihazlar üzerinde AVG, Lookout ve McAfee gibi güvenlik alanında isim yapmış firmaların uygulamalarını kullanarak güvenlik seviyenizi artırabilirsiniz.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Uygulama marketlerde çok sayıda güvenlik uygulaması yer almakta. Bunların bazıları kullanıcıları kandırmak amacıyla yapılmış zararlı yazılımlardan oluşuyor. Bu yüzden isim yapmış firmalar haricinde hiçbir üreticinin uygulamasını kullanmamanızı öneriyorum.

4- Kaynağını bilmediğiniz ve güven vermeyen uygulamaları kullanmayın

Google Play Store ve App Store’da bulamayacağınız uygulamaları yüklemek cezbedici bir fikir gibi görünse de aslında son derece güvensiz.

Uygulama marketler haricinde üçüncü parti kaynaklarda bulacağınız uygulamalar cihazınıza ve kişisel güvenliğinize zarar verebilir. Bu yüzden indireceğiniz içeriklerin daima ilgili işletim sistemlerinin yasal marketleri olmasına özen göstermelisiniz.


5- Şifreleme ve kasa uygulamaları kullanın

Telefonunuzu şifreyle koruyor olsanız bile fazladan birkaç güvenlik basamağı eklemek akıllıca bir tercih olacaktır. Neyse ki bu konuda yardımına başvurabileceğiniz çok sayıda alternatif mevcut.

Farklı platformlar için geliştirilen şifreleme ve güvenlik kasası uyuglamaları sayesinde özel içeriklerinizi daha güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Bu tür uyuglamalar kullanıcılara cihazları içerisinde güvenli bir ortam oluşturarak gizli kalmasını istedikleri içeriklerini saklama imkanı sunuyor.

6- Konum servislerini açık tutun

Batarya ömründen biraz feragat etmeniz gerekecek fakat emin olun ki buna değer. Lookout gibi birçok servis, kullanıcılara cihazlarını kaybetmeleri durumunda yardımı dokunabilecek özellikler sunmakta.

Find my iPhone isimli uygulama da bu konuda başvurabileceğiniz öne çıkan seçenekler arasında yer alıyor. Bu tür uygulamalar aracılığı ile kaybettiğiniz cihazınızı başka bir cihaz veya bilgisayar kullanarak bulabilirsiniz.


7- Mevcutsa giyilebilir cihazlar kullanın

Bu tarz teknoloji ürünleri her platform için mevcut olmayabilir. Aslında önde gelen firmalar kendi akıllı saatlerini üretme konusunda büyük maliyetli çalışmalar yürütüyor. Fakat bazı firmalar bu konuda öncü hareket etmekte.

Sony SmartWatch 2 ve Galaxy Gear 2 bu cihazlara verebileceğimiz örnekler arasında yer alıyor. Pek çok kullanıcı tarafından gereksiz olarak görülseler de aslında bu saat görünümlü bilgisayarlar kullanışlı oldukları kadar güvenlik konusunda da epey etkililer.

Bu tarz cihazları kullananlar akıllı telefonlarını çoğu zaman ceplerinden bile çıkarmıyor. Bu sayede akıllı telefonun kaybolması veya çalınması riski de en aza iniyor.

Bulut Verilerinizi Güvende Tutmak için İpuçları

YORUMLAR