Birden Çok Dosyada Kelime Bulma ve Değiştirme Nasıl Yapılır?

Yüzlerce dosya içerisinde herhangi bir kelime arayacaksanız, bu rehberimizde birden çok dosyada kelime bulma ve değiştirme nasıl yapılır? konusunu anlatıyoruz.

Birden Çok Dosyada Kelime Bulma ve Değiştirme Nasıl Yapılır?

Onlarca, yüzlerce hatta binlerce metin dosyası arasından tek bir kelime aramak ya da değiştirmek zorunda kalsaydınız ne yapardınız? Endişelenmenize hiç gerek yok. Oldukça basit bir yöntemle, birden çok dosyada kelime bulma ve değiştirme nasıl yapılır? Sizlere anlatacağız.

Birden Çok Dosya Toplu Olarak Nasıl Düzenlenir?

Dosyalarınızı toplu olarak düzenlemek için ihtiyacınız olan tek şey, Notepad++ uygulaması. Öncelikle aşağıdaki bağlantıyı kullanarak uygulamayı indirip, kurulum işlemlerini tamamlıyoruz.

Notepad++ uygulamasını başlattıktan sonra Ara > Dosyalarda bul seçeneğine gidiyoruz. Bu bölüme Ctrl + Shift + F tuşlarına basarak da ulaşabilirsiniz.

Açılan pencerede öncelikle Dizin bölümünü ayarlamamız gerekiyor. Burada, kelime aramak istediğiniz metin dosyalarının bulunduğu bölümü seçmelisiniz. Bunun ardından, Aranan ve Değiştir bölümlerini de değiştirmek istediğiniz kelimelere göre düzenlemeniz gerekiyor.

Değiştirmek istediğiniz kelimenin geçtiği tüm dosyaları görmek istiyorsanız Tümünü Bul butonuna tıklayabilirsiniz. Bunları seçip DELETE tuşunu kullanarak, düzenlemek istemediğiniz dosyaları çıkarın ve kalan dosyalara sağ tıkladıktan sonra Tümünü Aç işlemini uygulayın.

Şimdi ise Ctrl + H komutunu uygulayarak Değiştir menüsüne gidiyoruz ve burada Tüm Açık Belgelerde Değiştir butonuna tıklıyoruz.

Notepad++ Gelişmiş Arama ve Değiştirme Ayarları

Notepad++ uygulamasında Filtreleme seçeneklerini kullanarak sadece belirli dosya türlerinde arama yapabilirsiniz. Örneğin, sadece DOC dosyalarını aramak için *.doc ekleyebilir, herhangi bir dosya adı veya türünü aramak için *.* terimini kullanabilirsiniz.

Aradığınız dosyayı, seçtiğiniz dizindeki tüm alt klasörler ve gizli klasörlerde aramak için de filtreleme seçenekleri sunan Notepad++, sadece aradığınız dosyaya ulaşmanız için yalnızca tüm kelimeyi eşleştir seçeneğini de sizlere sunuyor.

PC'nizde Yer Açmak için Silebileceğiniz 5 Windows Dosyası ve Klasörü

Dosya Boyutlarını Küçültmek İçin Kullanılan 5 Çevrimiçi Ücretsiz Araç

YORUMLAR