Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Geliştirme Süreci Nasıl İlerliyor?

Sıfırdan oyun nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını merak eden kişiler için oyun yapma sürecini oldukça ayrıntılı bir rehber hazırladık. İşte yapılması gerekenler!

Oyun nasıl yapılır sorusu, oyun geliştirmek isteyen kişiler tarafından sık sık sorulan soruların başında geliyor. Oyun yapımı için insanların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Bu yazıda sıfırdan oyun yapma işlemine dair merak edilen soruları cevaplayacağız.

Kaliteli bir oyun dendiğinde aklımıza gelen şirketleri Rockstar Games, Ubisoft, Electronics Arts, Crytek ve Bungie gibi sıralamamız mümkün. Bu şirketler dünya genelinde binlerce çalışana sahipler ancak bu, az sayıda kişinin oyun yapamayacağı anlamına gelmiyor.

İnsanların uzun saatler boyunca keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyan video oyunlarını geliştirebilmek için bazı konularda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Peki, oyun geliştirme işlemi için nereden başlanmalı ve hangi adımlar izlenmelidir?

Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır?

  • Bir konsept belirleyin.
  • Araştırma yapın.
  • Oyun yapma programı indirin.
  • Grafik tasarım programı indirin.
  • Oyun geliştirme işlemine başlayın.
  • Oyununuzu test edin.
  • Oyununuzu pazarlayın.

Yazılım Öğrenmek İçin İngilizce Şart mı?
YAZILIM

Yazılım Öğrenmek İçin İngilizce Şart mı?

Yazılım hakkında daha önce birçok içerik yazdık. Bunlardan kimileri hangi progamlama dilini öğrenmelisiniz, kimileri

Eğer kararınız bir mobil oyun yapıp gelir elde etmek ise önünüzde aşmanız gereken uzun bir yol bulunuyor ancak ilk etapta programlama dili ve oyun motoru kullanmayı öğrenmelisiniz. Yazılım öğrenme platformları, programlama dillerinin öğrenilmesine yardımcı oluyor.

Hangi programlama dilini öğrenip, hangi oyun motorunu kullanacağınızı da uzun süre düşünmeniz gerekiyor. Bu aşamaları atlattıktan sonra oyunda kullanacağınız grafikler için biraz destek almanız gerekecek. Ancak ben yetenekliyim çizerim diyorsanız da Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi grafik programlarına hâkim olmalısınız.

Eğer grafikleri oluşturmakta sıkıntı çekerseniz de yanınıza bir ortak bulabilir ya da bazı internet sitelerinden ücretli ve ücretsiz olarak grafikler edinebilirsiniz. Bundan sonrası ise artık oyunu kodlayıp son haline getirmek, hemen ardından da markete yüklemek.

Başarılı bir oyun programcısı olmak için uzun süreler tecrübe edinmeniz gerekiyor. Özel kurslara gidebilir veya internet üzerinden eğitim videoları izleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra yazılım öğrenme ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.

Gelişiminize Katkı Sağlayacak En İyi Yazılım Kitapları
YAZILIM

Gelişiminize Katkı Sağlayacak En İyi Yazılım Kitapları

Günümüzde yazılım öğrenmek için pek çok yöntem kullanılabilir. Görsel ve işitsel pek çok araç sayesinde artık

1. Bir Konsept Belirleyin

Oyun yapımı için ilk olarak bir konsept belirlemeniz gerekiyor. Dolayısıyla birkaç oyun konsepti oluşturun. Konseptin yanı sıra oyununuzun mobil cihazlarda mı yoksa PC ve konsollar da mı oynanabilir olacağına karar vermelisiniz.

Şu anda RPG, macera, FPS, TPS, bulmaca, MMORPG, RTS dahil olmak üzere çok sayıda oyun türü bulunuyor. Bu türlerin bazıları oldukça popülerken bazıları ise yalnızca sınırlı oyuncu kitlesi tarafından oynanıyor. Dolayısıyla oyununuzun daha geniş bir kitleye hitap edebilmesi için oyuncular arasında popüler olan türü seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

Söz konusu aşamaları belirledikten sonra aklınıza gelen oyun fikirlerini not alın. Beyin fırtınası yaptıktan sonra listenizdeki fikirlerin potansiyel özelliklerini ya da mekaniklerini düşünün. En iyi potansiyele sahip olduğunu düşündüğünüz bir projeyi seçin.

2. Araştırma Yapın

Oyun oluşturmak için kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir. Oluşturacağınız oyunun türünü iyi öğrenin. Basit bir oyun olsa bile tüm projeyi özetleyen bir doküman hazırlayın. Bu dokümanda yapacağınız oyunun mekaniğinden türüne dünyasından hikâyesine kadar tüm önemli detaylara yer verin.

Hazırladığınız doküman, proje ile ilgili tüm soruları yanıtlamalıdır. Buna kullanılacak programlama dili ve ihtiyaç duyulacak programlar da dahildir.

3. Oyun Yapma Programı İndirin

Araştırma sürecini tamamladıktan sonra artık geliştirme aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için oyun oluşturma programı indirmeniz gerekiyor. Bu noktada konseptinize en uygun oyun motorunu seçmeniz gerekiyor.

Paralısından ücretsizine kadar birçok oyun motoru ise şu an oyun geliştiricilerine hizmet etmektedir. Mevcut oyun yapma programları aracılığıyla çeşitli türlerde etkileyici oyunlar yapılabiliyor. Bazı büyük firmalar ise kendi oyun motorlarını geliştirmeyi tercih ediyor.

Böylece oyunlarında daha esnek bir yapıyla kaliteli işler ortaya koyabilmektedirler. Örneğin, GTA'nın yapımcısı olan Rockstar Games kendi oyun motorunu kullanmaktadır. Oyun motorlarıyla grafik, animasyon, ses ve modellerin birbiriyle ilişkisi kodlanır.

Oyun motorlarının yapısına göre farklı programlama dillerini kullanarak oyun yapabilirsiniz. Örneğin Unity 3D ile C# ve JavaScript dillerini kullanabilirken CryEngine ile C++ dilini kullanabiliyorsunuz. Ancak açık konuşmak gerekirse Java, C# ve C++ en çok kullanılan oyun programlama dilleri arasında yer alıyor.

Bu dillerin donanım seviyesine daha yakın olması nedeniyle cihazları yormayacak ve daha fazla performans sağlayacak oyunlar yazılabiliyor. Mobil platformlarda ise şu an en çok kullanılan dilleri Java ve C# olarak söyleyebilirim. Oyun programlamaya başlayacakların bu programlama dillerinden en az bir tanesine adapte olması gerektiğini de belirtmeliyim.

Geliştirme aşamasında kod yazmaya başlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir programlama dilini bilmiyorsanız, aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. Böylelikle kod yazmaya nereden başlayacağınız ve kodlamayı nasıl öğrenebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kod Yazmayı Öğrenmek için Yapmanız Gerekenler
İNTERNET

Kod Yazmayı Öğrenmek için Yapmanız Gerekenler

Artık teknoloji çağındayız ve hayatımızın her alanını teknolojik aletler işgal etmiş durumda. Biz onlara son kullanıcı gözüyle bakıyor olsak da, kullandığımız en küçük teknolojik aletin bile arkasında binlerce satır kod yer alıyor.

4. Grafik Tasarım Programı İndirin

Oyununuzda yer alacak karakterler, binalar ve yollar dahil olmak üzere tüm ögeleri tasarlayabilmek için bir grafik tasarım programına ihtiyacınız vardır. Grafik tasarım konusunda Photoshop oldukça başarılı bir programdır ancak kullanabilmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekir.

Günümüzde Photoshop alternatifi ücretsiz programlar da bulunuyor. Eğer söz konusu işlem için ücret ödemek istemiyorsanız ücretsiz alternatiflere göz atabilirsiniz.

5. Oyun Geliştirme işlemine Başlayın

Geliştirme aşamasında ihtiyaç duyacağınız programları indirip yükledikten sonra artık oyununuzu yapmaya başlayabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere söz konusu iki program hakkında bilgi sahibi olmalı ve bir programlama dilini bilmelisiniz.

Oyununuzu ister tek başınıza ister bir ekip ile geliştirebilirsiniz. Eğer bu süreçte tekseniz ve kısıtlı bir bütçeniz varsa mobil oyun oluşturmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle basit bir yapım ile çok sayıda oyuncuya ulaşabilirsiniz.

6. Oyununuzu Test Edin

Diğer oyuncular, oyununuzu oynarken çeşitli bug olarak isimlendirilen çeşitli hatalar ile karşı karşıya kalabilir. Böyle bir olayın yaşanmaması için oyununuzu test etmelisiniz. Test kapsamında oyununuzu belirli bir süre boyunca tekrar tekrar oynayın. Karşılaştığınız hataları not alın. Aldığınız notlarda bulunan hataları çözün.

Oyunu ne kadar test etseniz de ufak da olsa bazı sorunlar yine yaşanabilir. Bu sorunları da geri bildirimleri göz önünde bulundurarak çeşitli güncellemeler ile düzeltebilirsiniz. Oyuncuların ücretsiz olsa bile hatalarla dolu bir oyunu oynamayacağını unutmayın.

7. Oyununuzu Pazarlayın

Oyun yapımı sürecini tamamladıktan sonra pazarlama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Geliştirdiğiniz yapım için bir internet sitesi oluşturabilir ve sosyal medya hesapları açabilirsiniz. Sosyal medya platformları üzerinden oyununuzun reklamını yapabilirsiniz.

Oyuncuların video oyununuz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilmek için internet siteniz üzerinden bir demo yayımlayabilirsiniz. Böylelikle demoyu beğenen oyuncular, oyununuzu satın alabilir.

Yazılım İçin Laptop Tavsiyeleri
Yaşam

Yazılım İçin Laptop Tavsiyeleri

Son dönemlerin en popüler hobi ve mesleklerinden biri olan yazılım, birçok kişi tarafından geleceğin mesleği olarak görülüyor.

Bu yazıda oyun yapma sürecini detaylı bir şekilde açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR