Cache Nedir, Cache Ne Demek?

Cache nedir cümlesini sıkça duymaktayız. Bu içeriğimizde sizlere Cache ne demek, Cache temizleme nasıl yapılır onu anlatacağız.

Cache kelimesinin Türkçe karşılığı: ön bellektir. Ön bellek, Web üzerinden yapılan işlemlerin kısa bir süreliğine bilgisayarınızdaki RAM belleğin içinde kalmasını sağlayan bir yapıdır. Cache ne demek sorusunun kısa cevabı bu şekilde açıklanabilir. Bu yapı sayesinde daha önce gittiğiniz bir internet sitesine hızlı bir şekilde tekrar girebilirsiniz. Böylelikle zamandan ve işlem gücünden kazanmış olursunuz.

Cache Nedir?

Bir örnekle anlatmak gerekirse, yeni bir internet sayfasına gittiğinizde siteye yavaş girdiğinizi ama sürekli ziyaret ettiğiniz Web sitelerine çok daha hızlı girdiğinizi fark etmiş olabilirsiniz. İşte bu ön bellek ile mümkün olmakta. Cache, bilgisayarınızın belleğindeki önbellekleme işlemi sayesinde, daha önce ziyaret ettiğiniz web sitelerinin bazı verilerini depolar.

Bu sayede, aynı siteye tekrar erişmek istediğinizde tarayıcınız daha hızlı bir şekilde bu bilgilere erişir ve siteyi yeniden yüklemek yerine bellekteki bilgileri kullanarak sizi hızlı bir şekilde yönlendirir. Bu durum, internet gezintisi sırasında daha hızlı ve verimli bir deneyim sunar.

cache-temizleme

Ön bellek modeli tüm tarayıcılarda kullanılmaktadır. Cache sistemi sizlerin daha önceden ziyaret ettiğiniz sitelerin dökümanlarını bilgisayar belleğine kayıt ederek sayfanın daha hızlı açılmasını sağlamaktadır. 

Cache Temizleme Nasıl Yapılır?

Cache ne demek, nedir? gibi soruları cevapladık peki ya Cache temizleme nasıl yapılır? bunu sizlere adım adım gelin aşağıda anlatalım. Örnek olarak Google Chrome tarayıcını kullanacağız, siz benzer işlemleri Opera tarayıcısına geçiş yaparak uygulayabilirsiniz.

  • Öncelikle Chrome programını açınız.
  • Sağ üst köşede bulunan “üç nokta” simgesine tıklayınız
  • Açılan pencereden aşağıda “Diğer araçlar” butonu olacaktır.
  • Diğer araçlar butonuna geldiğinizde yeni bir pencere açılacaktır.
  • Burada Tarama verilerini temizle’ye tıklayın.
  • Yeni bir sayfa açılacaktır.
  • Bu sayfada silmek istediğiniz tarih aralığını veya tüm zamanları seçiniz.
  • Tüm kutucukları işaretleyiniz.
  • Verileri temizle butonuna tıklayınız.
  • İşlem tamamlamış olacaktır.

Hatırlatmakta fayda var, bu ön bellek yapısını sildiğiniz zaman tarayıcınız ilk günkü gibi olacaktır. Yani herhangi bir sitede oturum açmışsanız çıkış yapmış olacaksınız. Bu nedenle seçmek istediğiniz tarih aralığını iyi ayarlamanızda fayda var. İnternette gezinme keyfinizin olumsuz etkilenmemesi için ön bellek temizleme işlemini yaparken bu durumu aklınızda bulundurun.

En İyi 5 Android Önbellek Temizleme Uygulaması
MOBİL

En İyi 5 Android Önbellek Temizleme Uygulaması

Android telefon ya da tablet için önbellek temizleme uygulaması kullanarak mobil cihazınızda meydana gelen donma ve kasma gibi sorunların düzelmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere cache nedir, cache ne demek ve cache temizleme nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını paylaştık. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR