Dijital Detoks Nedir, Uygularsanız Hayatınız Nasıl Değişir? İşte 5 Mükemmel Sebep

Teknolojik bağımlılıklarımıza bir süre ara vermek, gerçek sosyal yaşama ve etkinliklere yönelmek için Dijital Detoks yapmak gerekiyor.

Dijital Detoks Nedir, Uygularsanız Hayatınız Nasıl Değişir? İşte 5 Mükemmel Sebep

Modern yaşam içerisinde farkında olarak ya da olmayarak bedenimize aşırı yükleniyoruz. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz işlenmiş gıdalar, yaşadığımız stres vücudumuzda pek kolay atamayacağımız toksik birikimler oluşturuyorlar. Bu toksinlerden en etkili biçimde arınabilmek adına düzenli bir şekilde detoks yapmak gerekiyor, yani doğal gıdalara ve temiz su havaya ihtiyaç duyuyoruz. İşte bunun aynısını dijital olarak da yapmak mümkün. Kısaca teknolojik bağımlılıklarımıza bir süre ara vermeye, gerçek sosyal yaşama ve etkinliklere yönelmeye Dijital Detoks adı veriliyor.

Eğer teknolojik bağımlığınız varsa bundan bir süre sıyrılmak zihinsel ve bedensel olarak arınmamıza yol açıyor. Siz de her gün her dakika e-postalarınızı kontrol etme dürtüsü taşıyor, sosyal medyada saatlerinizi geçiriyor, oyunların başından kalkamıyor ve sürekli anında mesajlaşma servislerini kullanıyorsanız, bu alışkanlıklarınız Dijital Detoksa ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor. Peki, Dijital Detoks bize ne kazandırıyor? Neden bunu ara sıra uygulamak zorundayız?

Gerçek dünyayla senkronize olabilmek

Elektronik cihazlarına yapışmış bir şekilde yaşayan insanları izleyin. Yüzlerinde durgunluk, ifadesizlik sezeceksiniz. Bu durum dünyadan kopmuş olmakla ilgili. Etraflarındaki yaşamın farkına bile varamıyor olmalarından dolayı son derece mutsuzlar. Oysa hayat farklı bir şekilde akıyor ve bunu göremiyorlar. Dünyaları bağlı oldukları cihazlardan takip edebildikleriyle sınırlı. Dijital Detoks yapanlar dış dünyanın gerçek temposuyla senkronize olabiliyorlar. 

Daha yaratıcı diyaloglar

Sosyal yaşantımızı o kadar minimum düzeye indiriyoruz ki, yüzlerce kanalı sosyal mecralardan takip etmek günlük diyaloglarımızı da sınırlıyor. Yüz yüze yapılan konuşmaların yerini alan kısa ve donuk ifadelerle iletişim kurmaya çalışıyoruz. Gündem oluşturmaktan ve yeni konular yaratmaktansa bize dayatılan konulara saplanıp kaldığımızın farkına varmıyoruz. Bu daralan çemberden uzaklaşmak için de Dijital Detoks yöntemi kullanılıyor. Böylece daha açık fikirli ve çeşitlilik içeren konulara yönelebiliyoruz. Kendi fikirlerimizin sınırlarını zorlayabiliyoruz. Yeni fikirler üretebiliyoruz. Klişe olmuyoruz.

Yeni bir akıl yeni bir mantık

Etkilenmek, klişe söylemleri tekrarlamak yerine özgür irademizle konuşabiliyor, farklı bakış açıları ve olasılıklar değerlendirebiliyoruz. Zihnimiz daha çok olasılık üretebiliyor ve bu çeşitlilik bizi bambaşka bir bilinç düzeyine ulaştırabiliyor. Sosyal mecralarda önemli olan empoze edilen durumların dışına çıkabiliyor günlük yaşamın Facebook, Instagram ya da benzeri kaynaklardan daha bambaşka renkleri olduğunu görebiliyoruz. Kısaca Dijital Detoks farklı ve aydınlık bir akıl yürütme şansı veriyor. 

Hafızamız gelişiyor

Dijital Amnezi yazımı hatırlayanlar ve oradaki testi yapanlar aslında gerçekten uzun süreli hafıza sorunları yaşadıklarının farkına varmışlardı. Dijital Detoks bu noktada hafızamızın daha güçlenmesine yol açıyor. Hatırlamak durumunda olduğumuz önemli şeyleri akıllı cihazlarımızdan değil kendi hafızamızdan bulmamıza olanak tanıyor. Önemli telefon numaralarını, tarihleri ve yerleri öğrenme yeteneğimiz geri geliyor. 

Daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam

Teknolojik cihazları gerekli olduğu zamanlar kullanarak hayatımızın geri kalanını kendi bilincimizle ve gerçek dünyayla entegre etmek oldukça sağlıklı bir tutum. Gece yatarken telefonları elimizden bırakmak, sağlıklı uyku uyuyabilmek için elzem bir durum. Özellikle PC başında ve akıllı telefon kullanırken yemek yeme alışkanlıklarımız bile değişiyor. Acele ediyor ve düzensiz besleniyoruz. Her iki durumda sağlımızı etkileyebiliyor. Dijital Detoks bu ve benzeri bir çok konuda bize sağlımızı düzene koymak için bir fırsat veriyor.

Son söz

Dijital Detoks yapmak için teknolojiyi bir kenara fırlatın demiyorum. Ancak düzenli olarak teknolojiden uzaklaşarak biraz dinlemekte fayda var. Bunun düzenini kendiniz belirleyebilirsiniz. Belki haftada 2 gün teknolojiden uzak durabilirseniz bünyenizin nasıl değiştiğini fark edebilir ve daha düzenli olarak Dijital Detoks yapmaya devam edebilirsiniz. Kenidinizi buna ikna etmeye çalışın.

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri

Akıllı Telefon Kullanmak Beynimizi Değiştirdi

YORUMLAR