Dünyanın En Korkunç Bilgisayar Toplama Hikayeleri

PC toplamakla ilgili sağlam bilginiz yoksa ve sadece teorik olarak bir şeyler biliyorsanız bir felakete davetiye çıkarmanız işten bile değil.

Dünyanın En Korkunç Bilgisayar Toplama Hikayeleri

Bilgisayar toplamak oldukça zevkli olabildiği kadar bazen bir kabusa dönüşmesi de söz konusu olabiliyor. Bu konuyla alakalı sağlam bilginiz yoksa ve sadece teorik olarak bir şeyler biliyorsanız aslında bu kabusu kendiniz yaratmış oluyorsunuz.

Sonu tamamen hüsran olan ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan “kabusla sonuçlanan” bazı bilgisayar toplama ve kurma tecrübelerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Kanadalının kabusu

Biriktirdiği parayla (ki bu süreç 6 ay kadar sürmüş) iyi bir bilgisayar toplamaya karar veren Connor Ciecko sonunda tam takım bir kasayı satın almayı başarmış. 2013 senesinde en son nesil bir Intel CPU’yu da kutusuyla satın alabildiğinde artık hayalindeki bilgisayarı kurmak için önünde hiçbir engel kalmamış. Ciecko bilgisayarını kurarken bunu yalnız başına yapmanın riskli olabileceğini düşündüğünden daha önce bu tecrübeye sahip bir arkadaşını aramış. Arkadaşı gerçekten son derece profesyonel bir ekipmanla dikkatlice her parçayı kutusundan çıkararak kurma işin başlamış. Ciecko’nun ifadesine göre arkadaşının kendinden emin ve uzman duruşu onu son derece etkilemiş. Ancak her parça yerleştirilip kasayı prize takıp elektrik verene kadar her şey son derece normal gözüküyormuş. Kasaya elektrik bağlanıp “power” butonunu basıldığında bilgisayarın tüm ışıkları yansa da başka hiçbir tepki alamadıklarını gördüklerinde arkadaşı soğukkanlılığını kaybetmeyerek “geriye doğru kontrol edelim” demiş. Başlamışlar kasayı sondan başa doğru sökmeye.

Ciecko şok anını şöyle anlatıyor, “tüm parçaları düzgün ve dikkatli bir şekilde söktük. Hiçbir sorun görünmüyordu. Son olarak CPU fanını da söktüğümüzde başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Arkadaşım CPU’yu ters yerleştirmiş ve fanı CPU bacaklarının üzerine gelecek şekilde yerleştirerek klipslerini sıkıştırmıştı. CPU’nun iğnelerinin dümdüz olduğunu gördüğümde cebimden uçan yüzlerce dolara mı, yoksa arkadaşımın aptallığına mı küfür edeceğime karar veremedim”. Bu kabustan çıkarılacak ders asla gerçekten bir bilene danışmanın ne kadar önemli olduğu ve her "ben iyiyim bu konuda" diyene güvenmemek gerektiği değil de nedir?

Acılar içindeki anakart

Fransa’da yaşanan bir başka tecrübe de benzeri bir dikkatsizliğe işaret ediyor. Rumuzu Halifax olan bir kullanıcı yine aylarca para biriktirdikten sonra tüm bilgisayar parçalarını topluyor. Kuruluma heyecanla başlayan bu arkadaşımız her şeyi dikkatlice yaptığını sanıyor ancak atladığı detayı öğrenmek yine yüzlerce Euro’ya mal oluyor. Kullanıcı anakartı kasadan ayıran “spacer” adı verilen ve anakartla kasanın birbirine değmesini önleyen somunları kullanmayı unutarak kartı doğrudan kasaya monte ediyor. Böylece anakartın baskılı devresi kasaya bütünüyle temas ettiğinden ilk elektrik verildiğinde şase yapıyor ve PC kullanılmaz hale geliyor. Halifax kullanmayı unuttuğu “spacer” somunlarının yedek olduğunu düşünerek monte etmeye gerek duymadığını bizlere ağlayarak anlatıyor.

Her yer kan içinde

Buna benzer on binlerce vaka var. Türkiye’de yaşanan bir örnek ise oldukça ürkütücü. Henüz lise sona giden bir geç uzun süredir hayalini kurduğu bilgisayar kasasını sonunda satın alıyor. Tamamı metal olan bu kasa üstün özelliklere sahip. Yani hemen herkesin hayalindeki kasalardan biri. Ancak arkadaşımız odasında henüz kasayı açmak ve montaja başlamak üzereyken kasanın üzerine düşüyor ve kasa sol kolunu bıçak gibi kesiyor. İlk anda yarasının ciddiyetini kavramayan arkadaşımız montaja devam ediyor ancak anakart, CPU, ekran kartının kan içinde olduğunu gördüğünde duruma uyanıyor. Uyanıyor ama maalesef bayılıyor. Kan kaybının çok ciddi olduğu bu durum üzerine ailesi hemen harekete geçiyor. Hastaneye kaldırılan heyecanlı gence 18 dikiş atılıyor ve bir süre kan veriliyor. Demek ki, PC kurarken sadece bilgi yetmiyor. Biraz daha dikkatli olmak da lazım gibi görünüyor. 

Sakın Burada Sayacaklarımızı Kullandığınız PC'lere Yapmayın

Bilgisayar Toplama Rehberi ile Kendi Bilgisayarlarınızı Oluşturun!

Hazır PC Satın Almak Yerine Kendi PC'mizi Hazırlamak İçin 6 Önemli Sebep

YORUMLAR