Fotoğraf ve Görseller, Web Sitesi İçin Nasıl Optimize Edilir?

Çektiğimiz fotoğrafları ve diğer görselleri web sitesinde yayınlamak için nasıl optimize etmeliyiz? İşinize yarayacak pratik resim düzenleme araçları bu yazımızda.

Fotoğraf ve Görseller Web Sitesi İçin Nasıl Optimize Edilir?

Binlerce kelime ile anlatmaya çalıştığımız şeyi, bazen sadece bir görsel tanımlayabilir. Web sitemizin içeriğine ekleyeceğimiz fotoğraflar ve diğer görseller de bu yüzden çok önemlidir. Sitemize ekleyeceğimiz görseller hem yüksek kaliteli hem de düşük boyutlu olabilir mi? Neden olmasın? Tek tıkla fotoğraf arka planı silme işlemi yapılabilir mi? Yapılır efendim, hem de online! Bir fotoğrafın arka planını silmek için Photoshop ile saatlerce uğraşıp kör olmaya artık gerek kalmadı. Bu yazımızda web yayıncılığı yaparken "bir ihtiyacın var mı gardaşım?" nidasıyla yardımınıza yetişen, işinize yarayabilecek en pratik yazılımlardan bahsedeceğiz.

Öncelikle web sitemize ekleyeceğimiz fotoğrafların ve resimlerin boyutunu düşürmenin anlam ve öneminden bahsedelim.

Fotoğraf ve Diğer Görsellerin Dosya Boyutunu Düşürme

Bildiğiniz üzere görselin kalitesi ne kadar iyiyse bunun bedeli olarak dosya boyutu yükselir. Yüksek dosya boyutlu görseller sitemizdeki kullanıcıların gezinti deneyimini yavaşlatıp, sitemizden ayrılmalarına sebep olur. Kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemek ve kullanıcıların sitemizi terk etmemesini sağlamak için; görsellerimizin dosya boyutunu olabildiğince düşürmemiz gerekiyor. Bu yazımızda bahsedeceğimiz resim sıkıştırma ve fotoğraf boyutu küçültme yazılımları hem çok basit kullanımlı hem de görsel kalitesini bozmadan sıkıştırma işinini başarıyla yapıyorlar.

Color Quantizer

Color Quantizer yazılımı kurulum gerektirmeden çalışabilen (taşınabilir), resim sıkıştırma işlemlerinizi kolaylıkla yapabileceğiniz ücretsiz bir program. Renk optimizasyonu gibi detaylı özellikleri de mevcut. JPG, JPEG, PNG, GIF, WebP vb. uzantılardaki görsellerinizin boyutunu Color Quantizer ile ufaltabilirsiniz.

Color quantizer ile fotoğraf boyutunu düşürme

Bir deneme yapıp, JPG uzantılı fotoğraflarımdan birisinin boyutunu bu programla düşürmeye çalıştım. Sonuç oldukça olumlu, 6,52 MB boyutundaki fotoğrafı 738 KB boyutuna düşürmeyi başardı:

Color quantizer ile fotoğraf boyutunu düşürme

Sıkıştırdığım fotoğrafın kalitesinde gözle görülür bir düşme olmadı.

Sqoosh APP

Fotoğraf boyutu küçültme işlemini programsız yapmak istiyorum diyenlerdenseniz; bu online uygulama tam size göre! Online ve ücretsiz bir servis olan Sqoosh APP sayesinde boyutunu düşürmek istediğiniz görseli bu web sitesine upload etmeniz yeterli.

Sqoosh APP ile programsız fotoğraf küçültme

Sqoosh APP ile yaptığım denemede 6,52 MB boyutundaki fotoğrafımı 739 KB boyutuna düşürdü! Programsız fotoğraf boyutu düşürme aracı olan Sqoosh APP gerçekten iyi bir sıkıştırma oranı sunuyor.

Sqoosh APP ile programsız fotoğraf küçültme denemesi

Fotoğraf kalitesinde gözle görülür bir fark olmadı.

JPEGmini

JPEGmini programı sayesinde JPG ve JPEG uzantılı fotoğraflarınızın dosya boyutunu düşürebilirsiniz. JPEGmini'nin tek kullanım amacı fotoğraf boyutu düşürme olduğu için sonuç odaklı arayüzü sayesinde sürükle bırak yaparak fotoğraflarınızın boyutunu azaltabilirsiniz.

JPEGmini programı ile fotoğraf boyutu azaltma

JPEGmini ile de bir deneme yaptım. 6,52 MB boyutundan 1,58 MB boyutuna ufaltmayı başardı. Color Quantizer'ın sıkıştırdığı kadar sıkıştırmasa da boyutta ciddi bir sıkıştırma oranı var ve kullanım açısından daha basit gelebilir:

JPEGmini programı ile fotoğraf boyutu azaltma denemesi

Aynı şekilde bu programla sıkıştırdığım fotoğrafın kalitesinde gözle görülür bir düşüş görmedim.

Bu üç görsel boyutu düşürme aracının gerçekten işinize yarayacağını düşünüyorum. Gelelim programsız arka plan silme servisine.

Programsız Arka Plan Silme

Remove.bg web sitesi programsız fotoğraf arka planı silme işlemini tek tıkla yapmanızı sağlayan, çok faydalı bir hizmeti barındırıyor. Siteye yükleyeceğiniz fotoğrafın arka planını; tek tıkla ve saniyeler içerisinde silme işlemini yapıyor. İşinizi epey kolaylaştıracağını düşünüyorum. Ben şahsen bu aracı kullanırken çok büyük bir beklenti içerisinde değildim, çıkan sonucu görünce, geliştiricileri gerçekten takdir ettim:

Remove.bg ile programsız arka plan silme

Şu sonucun mükkemmelliğine bakın! Bazen ufak tefek müdahaleler gerekebiliyor fakat genel olarak çok doğru sonuçlar veriyor:

Remove.bg ile programsız arka plan silme

En İyi 6 Online Fotoğraf Düzenleme Uygulaması
YAZILIM

En İyi 6 Online Fotoğraf Düzenleme Uygulaması

Online fotoğraf düzenleme siteleri sayesinde herhangi bir program indirmeden düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu hizmetler, özellikle bilgisayarına program yüklemekten kullanıcılar için harika bir seçenek.

Android için En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
MOBİL

Android için En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Fotoğraf çekmek kimisi için bir tutkuyken kimisi için anıları ve güzel anları kaydetmek için kullanılan bir araç.

En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
MOBİL

En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Fotoğraf çekmek kimisi için bir tutku iken, kimisi için anıları saklamanın harika bir yoludur. Bu noktada amatör ya da profesyonel olup olmadığınız fark etmeksizin, en iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları ile çektiğiniz fotoğrafları çok daha iyi hale getirebilirsiniz.

YORUMLAR