Veraset İlamı Nedir? E-Devlet Üzerinden Veraset İlamı Nasıl Alınır?

ir yakınımızın hayatını kaybetmesi sonrası mal varlıkları üzerinde hak sahipliği olan kişileri listeleyen veraset ilamı hakkında merak ettiklerinizi e-Devlet'in 'mirasçılık belgesi sorgulama' hizmeti çerçevesinde izah etmeye çalıştık.

e-Devlet Miras Sorgulama

Her ne kadar kendimize uzak görsek de ölüm maalesef kainatın yegane gerçeklerinden biri. Bir yakınımızın hayatını kaybetmesi sonrası mal varlıkları üzerinde hak sahipliği olan kişileri listeleyen veraset ilamı hakkında merak ettiklerinizi e-Devlet kapısının 'mirasçılık belgesi sorgulama' hizmeti çerçevesinde izah etmeye çalışacağız.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?

Taşınır veya taşınmaz mal varlığı bulunan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hayatını kaybetmesinden sonra mal varlığının kimlere dağıtılacağını gösteren belgeye veraset ilamı adı verilmektedir. Bu bağlamda muris (miras bırakan) ve varis (mirasçı) karşımıza çıkacak en temel kavramlar arasında yer alıyor.

Kimler Mirasçı Olabilir, Veraset İlamında (Mirasçılık Belgesi) Kimlerin Adı Yer Alır?

Taşınır veya taşınmaz mal varlığı olan bir kişinin ölümü sonrasında mal varlığı üzerinde eşi ve çocukları hak sahibidir. Hak sahibi olan bir birey miras kalan mal varlığını namına tescil etmeden hayatını kaybederse, onun da eşi ve çocukları hak sahibi olabilmektedir. Haliyle veraset ilamı oldukça karmaşık bir kavram olup, hangi bireyin ne oranda hak sahibi olduğu miras hukuku üzerine çalışan hukukçuların izah edebileceği geniş bir alandır. Özetle veraset ilamında hayatını kaybeden kişinin mal varlıklarında mirasçılık hakkı olan akrabaları yer alır.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) e-Devlet Kapısından Nasıl Alınır?

e-Devlet kapısına entegre edilen yeni hizmetle izah etmeye çalıştığımız veraset ilamı (mirasçılık belgesi) da internet ortamından alınabiliyor. 

e-Devlet kapısından veraseti ilamı (mirasçılık belgesi) alabilmek için öncelikle e-devlet kapısına giriş yapmamız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra arama alanına "veraset" anahtar kelimesini yazalım ve işaretli bağlantıya gidelim.

Karşımıza çıkan ekranda murisin (hayatını kaybeden kişinin) kimlik numarasını yazıp Sorgula ifadesine tıklayarak veraset ilamı belgesini edinebiliriz. Murisin mal varlığı üzerinde hak sahibi iseniz veraset ilamı belgesinde isminiz yer alacaktır.

Hizmet ekranında yer alan şerh metninde de görüldüğü üzere bu yolla sadece ölüm tarihi 1990 yılı ve sonrası olan kişiler için sorgulama yapılabilecektir.

e-Devlet Soyağacı Sorgulama Açıldı!
İNTERNET

e-Devlet Soyağacı Sorgulama Açıldı!

e-Devlet'in ortalığı karıştıran soy sop sorgulama sistemi yeniden açıldı! e-Devlet Alt-Üst Soy Sorgulama Hizmeti'nden tekrar yararlanabilirsiniz.

Telif Hakkında e-Devlet Dönemi
İNTERNET

Telif Hakkında e-Devlet Dönemi

Geçtiğimiz haftalarda 10. yılını kutlayan ve 35 milyona aşkın kullanıcıya 2500'e yakın hizmet veren e-Devlet, yepyeni bir özellik daha kazandı.

Devlete Borcunuz Var mı? e-Devlet Kapısından Tüm Borçlarınızı Nasıl Öğrenirsiniz?
NASIL YAPILIR

Devlete Borcunuz Var mı? e-Devlet Kapısından Tüm Borçlarınızı Nasıl Öğrenirsiniz?

Çoğu zaman unuttuğumuz ihmal ettiğimiz için, çoğu zamanda tebligatların geç ulaşması veya hiç ulaşmaması durumundan dolayı kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarımızdan haberdar olmayabiliyoruz.

YORUMLAR