Windows 10'da Büyük Boyutlu Dosyalar Nasıl Bulunur?

Windows 10 bilgisayarlarda büyük boyutlu dosya bulma işlemi için uygulanabilecek iki farklı yöntem bulunuyor. Hazırladığımız rehberde bu yöntemleri açıkladık.

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda büyük boyutlu dosya bulma işlemi nasıl yapılır? Bu işlemi gerçekleştirebilmek için uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yazıda büyük boyuta sahip dosyaları tespit edebilmenize imkân tanıyan yöntemleri açıkladık. 

Bilgisayarınızın depolama alanında yer kalmadıysa büyük boyutlu dosyaları silerek boş alanı arttırabilirsiniz. Büyük boyutlu dosyaları tek tek aramak çok zamanınızı alabilir ancak zamandan tasarruf edebilmeniz için çeşitli yöntemler bulunuyor.

Bir disk temizleme aracı kullanarak sabit diskinizde yer açabilir veya manuel olarak büyük boyutlu dosyaları bulabilir ve silebilirsiniz. Bu yazıda, Windows 10 işletim sistemine sahip olan bilgisayarınızda büyük boyutlu dosyaları nasıl bulabileceğinizi ve silebileceğinizi öğreneceksiniz.

Windows 10'da Büyük Boyutlu Dosya Bulma Yöntemleri

  • Dosya Gezgini ile büyük boyutlu dosyaları bulma
  • Üçüncü taraf yazılım kullanma

Yukarıda bilgisayarlarda büyük boyuta sahip dosyaları bulabilmenize imkân tanıyan yöntemler bulunuyor. Listede yer alan yöntemlere dair detaylara aşağıdan göz atabilirsiniz. Ayrıca yüksek boyuta sahip videoların nasıl gönderildiğini öğrenmek istiyorsanız yüksek boyutlu videolar nasıl gönderilir sorusunu yanıtladığımız yazıyı inceleyebilirsiniz. 

Dosya Gezgini ile Büyük Boyutlu Dosyaları Bulma

  • Dosya Gezgini’nin simgesine tıklayın.
  • "Bu Bilgisayar" seçeneğini seçin.
  • Dosya Gezgini’nin sağ üst köşesindeki arama kutucuğuna tıklayın.
  • Kutucuğa * yazın.
  • Enter tuşuna basın.
  • "Arama Araçları" bölümündeki "Ara" butonuna basın.
  • Boyut aracına tıklayın.
  • İstediğiniz boyutu seçin.

Windows işletim sisteminde kapsamlı arama seçeneklerini içeren dosya yöneticisi olan Dosya Gezgini, bilgisayarınızda yer alan büyük boyutlu dosyaları pratik bir şekilde görüntüleyebilmenize olanak tanıyor. Dosya Gezgini’nde yer alan arama seçeneğini kullanarak büyük boyutlu dosyaları bulabilir ve silebilirsiniz.

İlk olarak Windows 10 görev çubuğunda yer alan Dosya Gezgini’nin simgesine tıklayın. Büyük boyutlu dosya aramak istediğiniz sürücüyü seçin. Alternatif olarak, belirli bir klasör de seçebilirsiniz. Arama seçeneklerinin yer aldığı sekmeye erişmek için Dosya Gezgini’nin sağ üst kısmında bulunan arama kutucuğuna tıklayın.

Arama kutucuğuna * yazıp Enter tuşuna basın. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde bilgisayarınızdaki tüm dosyalar listelenecektir. Söz konusu işlemin ardından üst kısımdaki sekmeden "Arama Araçları" seçeneğine tıklayın. Arama araçlarında tür, boyut, diğer özellikler, son aramalar, değiştirme tarihi gibi pek çok araç bulunuyor.

Boyut aracına tıklayın ve açılan pencere üzerinden "Aşırı büyük" seçeneğini seçin. Aşırı büyük seçeneğini seçtiğiniz takdirde Dosya Gezgini, boyutu 4 GB’tan büyük olan dosyaları arayacaktır. Son olarak sonuçlarda görüntülenen büyük boyutlu dosyaları silebilirsiniz.

Not: Windows klasörü içindeki alt klasörlerde sistem dosyaları olduğunu görebilirsiniz. Asla sistem dosyası olabilecek büyük dosyaları silmeyin. Bir dosyanın bir sistem olup olmadığından emin değilseniz, silmeyin.

Üçüncü Taraf Yazılım Kullanma

Large Files And Folders Finder, bilgisayarınızda yer alan büyük boyutlu dosyaları bulabilen üçüncü taraf bir yazılımdır. Large Files And Folders Finder’ı indirdikten sonra programı çalıştırın. Daha sonra yazılım üzerinden bir tarama başlattığınızda C sürücünüzde yer alan büyük boyutlu dosyaları otomatik olarak aramaya başlayacaktır.

Taramayı erken durdurmak için "Stop" butonuna, bir klasör seçmek için "Browse" butonuna tıklayabilirsiniz. Böylece, Dosya Gezgini ve Large Files And Folders Finder ile bilgisayarınızda yer alan en büyük dosyaları bulabilir ve silebilirsiniz. Büyük dosyaları silmek kesinlikle sabit sürücünüzde oldukça fazla yer açılmasına yardımcı olacaktır.

Windows bilgisayarınızda yer alan büyük boyutlu dosyaları bulabilmenizi sağlayan TreeSize isimli programı da tercih edebilirsiniz. Sade bir arayüze sahip olan programı çalıştırdıktan sonra bilgisayarınızdaki dosyaları kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Windows 10 İçin En İyi Veri Kurtarma Programları
YAZILIM

Windows 10 İçin En İyi Veri Kurtarma Programları

Değerli ve çok önemli olan dosyaları yanlışlıkla silme veya kaybetme durumlarına karşı bazen çözümsüz kalındığı hissedilebilir.

Bu yazıda Windows 10'da büyük boyutlu dosya bulma işleminin nasıl gerçekleştirileceğini açıkladık. Rehberimizde yer alan iki yöntemden birini uygulayarak bilgisayarınızdaki büyük boyutlu dosyaları tespit edebilirsiniz.

Ayrıca Windows işletim sistemindeki otomatik güncellemeleri kapatmak istiyorsanız Windows 10 otomatik güncellemeleri nasıl kapatılır sorusunu yanıtladığımız yazıya göz atabilirsiniz.

YORUMLAR