Web Kamerası Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Web kamerası nasıl devre dışı bırakılır? Bu rehberimizde webcam devre dışı bırakma işleminin nasıl yapılabileceğine daha yakından göz atacağız.

Web Kamerası Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Günümüzde çevrim içi riskler hiç olmadığı kadar artış gösterdi ve almamız gereken önlemler, her zamankinden daha büyük önem arz ediyor. Bu noktada işe, dahili bileşenlerin bazılarını kullanmadığınız zamanlarda kapatarak başlayabilirsiniz. Peki ama web kamerası nasıl devre dışı bırakılır ve bu neden önemli?

Web Kamerası Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Bundan birkaç sene öncesine dönersek bilgisayarınızdaki kameranın izlendiği ya da mikrofonun dinlendiği görüşleri bir miktar paranoyakça gelebilirdi. Öte taraftan geldiğimiz noktada tehditler gerçekten hiç olmadığı kadar artış gösterdi ve tüm bu riskler, ciddi bir olasılık dahilinde.

Web Kameranızı Hangi Uygulamaların Kullandığı Nasıl Öğrenilir?
NASIL YAPILIR

Web Kameranızı Hangi Uygulamaların Kullandığı Nasıl Öğrenilir?

Günümüzde gizlilik ihlalleri dehşet verici bir şekilde artış gösterdi ve alacağınız küçük ya da büyük her türlü önlemin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

1- Aygıt Yöneticisi ile Webcam Devre Dışı Bırakma

Bu adım her zaman o kadar güvenli ve kusursuz olmasa da yeni başlayanlar için en pratik çözüm yollarından birisidir. 

  1. Windows + S tuşlarına basın.
  2. Arama kutucuğuna Aygıt Yöneticisi yazın ve uygulamayı açın.
  3. Kameralar menüsünü genişletin.
  4. Kullandığınız kamerayı bulup üzerine sağ tık yapın.
  5. Cihazı Devre Dışı Bırak butonuna tıklayın.

Hemen yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu mükemmel bir çözüm değil çünkü bilgisayarınıza tam erişimi bulunan bir kişi istediği zaman az ya da çok uğraşarak sürücüleri yeniden yükleyebilir ya da aygıtınızı yeniden kullanıma sokabilir. Bu nedenle daha kesin çözümler için diğer adımlara göz atın.

Akıllı Telefonu Webcam Olarak Kullanma

2- BIOS ile Webcam Devre Dışı Bırakma

Eğer kullandığınız bilgisayarın BIOS'u web kamerasını devre dışı bırakma özelliğine sahipse, bu daha güvenilir bir yöntem olacaktır. 

  1. Bilgisayarınızı BIOS Modu üzerinde tekrar açın.
  2. Entegre Kamera sekmesine girin.
  3. Devre Dışı Bırak seçeneğini aktif hale getirin.

Ne yazık ki BIOS üzerinden web kamera kontrolü sınırlı sayıda markanın yer verdiği bir özelliktir. Bu nedenle onu her cihazda bulmak mümkün olmayacaktır. Kullandığınız bilgisayarın BIOS'una girip etrafı kurcalamak kesin bir yanıt almanız için en ideal çözümdür.

3- Webcam'i Örtün

Şu sıralar internette pek çok kamera aksesuarına rastlıyoruz. Bunlardan bazıları kameranın üstüne yapıştırılıyor ve ihtiyaç duyulduğu zaman yana çekilerek açılıyor. Bazıları bir kılıf gibi kameranın üstündeki alana takılıyor ve istenildiği zaman geri çıkartılabiliyor.

Bu noktada internette satışta olan hazır çözümlerden faydalanabilir ya da kendi imkanlarınızla kameranız için bir kılıf hazırlayabilirsiniz. Bu, üstteki diğer iki maddenin aksine en güvenilir çözümdür çünkü birisinin gelip bu kılıfı çıkartması mümkün olmayacak.

En İyi Antivirüs Programları
GÜVENLİK

En İyi Antivirüs Programları

En İyi Antivirüs Programları - İnternet gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da, bu devasa ağın içerisinde her zaman iyi niyetli içerikler ile karşılaşmıyoruz.

Olası tehditlerden uzak kalabilmenin en önemli yolu, güvenilir bir antivirüs kullanmaktan geçer. Her antivirüs genellikle haftalık periyotlarda güncellenir ve yeni risklere dair çözümleri bünyesine ekler. Bu nedenle antivirüsünüzü her zaman güncel tutmayı unutmayın.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz bilgisayarınızın kamerasını hangi yollarla devre dışı bıraktınız? Bu konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR