Windows 10'u Hızlandırmak için 12 Kolay Adım!

Windows 10 işletim sistemi hızlandırma için kullanabileceğiniz 12 kolay kolay adımı sizler için sıraladık.

Windows 10'u Hızlandırmak için 12 Kolay Adım!

Windows 10 işletim sistemi oldukça hızlı çalışıyor fakat birkaç ipucu ve püf noktasını uygulayarak daha hızlı hale getirebilirsiniz. Bu listemizde Windows 10’u hızlandırmak için 12 kolay adımı sizlerle paylaşıyoruz.

Hız ve performans için üç temel kategori bulunuyor. Bunlar; işletim sistemi ince ayarları, yazılım geliştirmeleri ve donanım yükseltmeleri. Son madde biraz maliyetli olacağından bu adımı atlıyoruz.

1. Oyun Modu’nu Açın

Windows 10’un en son sürümünde Oyun Modu olarak bilinen yeni bir özellik eklendi. Oyun Modu’nda kalıcı olarak çalışmanın bir yolu yok, ancak Windows tuşu + G kombinasyonunu kullanarak Oyun Modu’nu etkinleştirebilirsiniz.

Oyun Modu cihazınızda etkin değilse Ayarlar > Oyun > Oyun Modu adımlarını izleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bu özelliğin yalnızca oyunlarda kullanılması gerekiyor fakat biraz hıza ihtiyaç duyduğunuzda etkinleştirebilirsiniz.

2. Görsel Efektleri Kapatın

Windows, tüm görsel iyileştirmeleri kapatmanın kolay bir yolunu sunuyor. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş adımlarını izledikten sonra Performans bölümündeki Ayarlar butonuna tıklayın ve açılan pencerede En iyi performans için ayarla seçeneğini işaretleyin.

Özellikle eski bilgisayarlarda etkili olan bu ayar sayesinde biraz daha hız kazanabilmeniz mümkün.

3. İşlemcinizi Hızlandırın

Windows, işlemcinizi çeşitli frekanslarda çalıştırmanız için önceden tanımlı üç ayar sunuyor. Dengeli, Yüksek Performans ve Güç Tasarrufu şeklindeki ayarlar, adından da anlaşılacağı üzere Windows’u daha hızlı hale getirebilmenizi sağlıyor. Eğer, yüksek işlemci hızına ihtiyaç duyuyorsanız Denetim Masası > Güç Seçenekleri adımlarını izleyerek Yüksek Performans seçeneğini çalıştırabilirsiniz. Bazı cihaz üreticileri, bu üç ayar dışında özel planlar da sunuyorlar.

4. Başlangıç Uygulamalarını Kapatın

Yüklediğiniz programların neredeyse yarısı arka planda sessizce çalışıyor ve cihazınızın performansını olumsuz yönde etkiliyorlar. Bilgisayarınızda başlangıçta çalışacak kadar önemli uygulamalar dışında diğer tüm uygulamaları devre dışı bırakarak daha hızlı bir sistem açılışına sahip olabilirsiniz.

Ctrl + Alt + Delete tuşlarını kullanarak Görev Yöneticisi’ni başlattıktan sonra Başlangıç sekmesinden, başlangıçta işinize yaramayan tüm uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.

5. İnternet Bağlantısını Optimize Edin

İnternet bağlantınızın yavaş olması her zaman internet sağlayıcınızdan kaynaklı olmayabiliyor. Bu nedenle doğrudan kablolu bağlantı ya da yönlendiricinin kanalını değiştirme adımlarından birini kullanabilirsiniz.

Kablolu bir bağlantı için ihtiyacınız olan bir Ethernet kablosu. Yönlendiricinin kanalını değiştirmek için de yardımcı bir uygulama kullanarak en doğru kanalı tespit edebilirsiniz.

6. Performans için Windows Update’i Yönetme

Etkin Saatleri Değiştirin

Cihazınızı belirli saatlerde çalıştırmak üzere yapılandırabilmeniz mümkün. Bu saatleri değiştirerek Windows Update’in güncellemeleri otomatik yükleyeceği süreleri sınırlayabilirsiniz. Bu ayarı değiştirmek için; Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update adımlarını izliyoruz ve sağ taraftaki menüden Etkin saatleri değiştir seçeneğine tıklıyoruz. Buradan, başlangıç ve bitiş zamanlarını cihazınızı kullanmadığınız aralığa ayarladıktan sonra Kaydet butonuna tıklayabilirsiniz.

Tarifeli Bağlantı

Sınırlı bir bant genişliğine sahip bağlantınız varsa, Windows Update arka planda güncellemeleri indirerek internet performansınızı önemli ölçüde etkileyecektir. Tarifeli bağlantı özelliğini kullanarak bunun önüne geçebilmeniz mümkün.

Windows Ayarları (Windows tuşu + I) > Ağ ve İnternet > Wi-Fi adımlarını izliyoruz ve bağlı olduğunuz ağı seçtikten sonra Tarifeli bağlantı seçeneğini Açık konuma getiriyoruz.

7. RAM Disk

RAM Disk uygulaması aracılığıyla, fiziksel RAM kullanarak bir sürücü oluşturabilir ve cihazınızı daha da hızlandırabilirsiniz. Yani, RAM’in bir kısmını sabit disk gibi kullanarak saniyedeki okuma/yazma oranını yükselterek uygulamaları daha hızlı çalıştırabileceksiniz. Tek bir uygulamanın performansını artırmak isteyenlerin kullanabileceği RAM Disk ayarlarını yapılandırmak için Dataram RAMDisk uygulamasının seçeneklerini aşağıdaki ekran görüntüsünden inceleyebilirsiniz.

Start RAMDisk butonuna tıkladıktan sonra tarayıcı kısayoluna sağ tıklayın ve Özellikler seçeneğine tıklayın. Kısayol sekmesinde Hedef bölümünün sonuna RAMDisk sürücünüzün harfini eklemeniz gerekiyor. Yani Hedef bölümünde yazanlar şu şekilde olmalıdır:

"C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --disk-cache-dir=R:\

8. Malware Tarayıcı

Çoğu performans sorununun nedeni, kötü amaçlı yazılımların etkisinden kaynaklanabiliyor. Bu nedenle iyi ve ücretsiz bir malware tarayıcısını kullanmakta fayda var. Malwarebytes, SuperAntiSpyware ve ClamWin yazılımlarını deneyebilirsiniz.



9. Kayıt Defteri Temizleyicisi

Windows Kayıt Defteri, Windows ve diğer programlar için bir ayar listesinin tutulmasını sağlıyor. Çoğu zaman, programlar yüklendiğinde kayıt defterinde değişiklik yapılır, fakat kaldırıldığında bu değişiklikler kaldırılamaz. Zaman geçtikte biriken binlerce kayıt defteri değişikliği sistem performansını önemli ölçüde yavaşlatabiliyor. Bunu temizleyerek sistem performansınızı artırabilmeniz mümkün.

Bu noktada kayıt defterini temizlemek için en ideal program CCleaner. Oldukça basit adımlarla Kayıt Defteri’ni temizleyebilirsiniz.

10. Windows 10 Uygulamalarını Değiştirme veya Kaldırma

Birçok kullanıcı, ihtiyaç duyduklarını düşünerek korkunç yazılımlar yükleyebiliyorlar. Bunlardan en bilinenleri ise PDF okuyucuları, medya oynatıcıları, tarayıcılar olarak biliniyor. Neyse ki, birçok harika alternatif mevcut.

Adobe PDF Reader yerine Sumatra PDF

Kullanıcıların büyük bir bölümü Adobe Acrobat PDF Reader’ın PDF dosyalarını okuyabilen tek program olduğuna inanıyor. Elbette bu bir efsaneden ibaret. Sumatra PDF uygulaması bu iş için kullanabileceğiniz oldukça iyi bir alternatif. Bunun dışında, birçok internet tarayıcısı PDF dosyalarını okuyabildiğinden ek bir yazılıma ihtiyaç bile duymayabilirsiniz.

Müzik ve Video Oynatıcı için: VLC Player

VLC Player, en iyi medya oynatıcılarından biri olarak hala zirvedeki yerini koruyor. Açık kaynak kodlu, klavye kısayolları desteği, tüm video ve müzik dosyalarını oynatma gibi özellikler sunan VLC Player’ı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Tarayıcı Değiştirme: Google Chrome

Hem 32-bit hem de 64-bit versiyonları bulunan Google Chrome tarayıcısı, şu an piyasadaki internet tarayıcıları arasında en çok kullanılan tarayıcısı konumunda. Bunun yanında, Firefox tarayıcısı da aynı şekilde kullanabileceğiniz, Microsoft Edge veya Internet Explorer tarayıcılarından çok daha üstün özellikler sunan alternatif bir internet tarayıcısı.

11. Windows 10’u Yerinde Yükseltme

Windows’un en yeni sürümü, önceden yüklenmiş uygulamalarla birlikte geliyor. Bunların çoğu belki işinize yarıyordur, fakat kaldırmak isteyenler de olabilir. Bunun için yerinde yükseltmeyi kullanarak, normal yollardan silemediğiniz bu uygulamaları silebilirsiniz. Yerinde yükseltme ile tüm uygulamalarınızı yeniden yüklemeden bilgisayarınızı yenileyebilirsiniz.

Yerinde yükseltmeyi gerçekleştirmek için Windows 10 Medya Oluşturma Aracı’nı indirdikten sonra Bu bilgisayarı yükselt seçeneğini kullanmanız gerekiyor. Bu adımdan sonra sadece işletim sisteminin dosyaları yenilenecek ve uygulamalar yeniden yüklenmeyecektir.

12. Windows 10 Uygulamalarını Silin

Windows’a önceden yüklenmiş uygulamaları silmek istiyorsanız, 10AppsManager uygulamasını kurulum gerektirmeden kullanabilir ve tek bir tıkla Windows uygulamalarını kaldırabilirsiniz.

Peki siz, Windows 10’u hızlandırmak için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Bizlerle yorum bölümünden paylaşmayı unutmayın!

Windows 10 Veri Kullanımı Nasıl Sıfırlanır?

Windows 10'da Aile Hesabı Ayarları Nasıl Yapılır?

YORUMLAR