Windows 11 Yenilikleri, Çıkış Tarihi, Fiyatı ve Sistem Gereksinimleri

Windows 11 Yenilikleri, Çıkış Tarihi, Fiyatı ve Sistem Gereksinimleri içeriğimizde yeni nesil işletim sistemi hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.

Windows 11 Kapsamlı Rehber: A'dan Z'ye Her Şey!

Microsoft tarafından 2021 yılının sonlarına doğru tanıtılan ve kullanıma sunulan Windows 11, kullanıcıların deneyimini yeni bir seviyeye taşımayı hedefliyor. Windows 11 Yenilikleri, Çıkış Tarihi, Fiyatı ve Sistem Gereksinimleri içeriğimizde yeni nesil işletim sistemi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik. 

Windows 11 Nedir?

Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilen ve kullanıma sunulan yeni nesil işletim sistemidir.

Lansman sırasında "bugüne kadarki en güvenilir sürüm" olarak tanımlanan Windows 11; yenilenmiş tasarımdan özel olarak yapılandırılmış oyun modlarına, mobil uygulama desteğinden araç takımlarına yönelik desteğe kadar pek çok yenilikle birlikte geliyor.

Windows 11 Yenilikleri Neler?

Windows 11 Yenilikleri Neler?

  • Yenilenen Arayüz
  • Gelişmiş Masaüstü Deneyimi
  • Android Uygulama Desteği
  • Oyun Modları
  • Güvenlik Özellikleri

Windows 11, Windows 10 ile aynı temel üzerine kurulmuştur. Eğer Windows 10 kullanıyorsanız, Windows 11’e geçtiğinizde çoğu detaya aşina olduğunuzu fark edeceksiniz. Yine de bu, farklılıkların ve yeniliklerin olmadığı anlamına gelmiyor.

1- Yenilenen Arayüz

Windows 11 için yapılandırılan yeni tasarım Fluent Design olarak adlandırılıyor. Bu yenilenmiş tasarım yapısında kullanılan yuvarlak pencereler ve yumuşak geçişler, kullanıcı arabiriminin çok daha modern bir hale ulaşmasına yardımcı oluyor.

Kullanıcılar açısından belki de en belirgin değişiklik, başlat menüsünün ortaya konumlandırılması olabilir. Ufak bir bilgilendirme olması adına başlat menüsü varsayılan olarak ortada konumlansa da, dileyen kullanıcılar sola ya da sağa doğru yaslayabiliyor.

Buna ek olarak Windows 10 ile ilk adımları atılan karanlık mod, yeni sürümde çok daha kapsamlı ve stabil hale ulaşıyor. Artık ayarlardan uygulamalara kadar pek çok alanda karanlık modu daha etkin ve aktif bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Bir diğer önemli gelişme de Widgetlar ile ilgili. Widgetler, Windows 11 ile birlikte yeniden kullanıma sunuldu. Burada hava durumu, güncel haberler ve dahası gibi pek çok araç takımını konumlandırabiliyorsunuz. Tabii ki tasarım tarafındaki değişiklikler yalnızca bunlarla kısıtlı değil: Sistem genelinde pek çok menüde, ekranda ve panelde farklılıklar söz konusu. Ayrıca Microsoft Store gibi pek çok sistem uygulaması da yenilenmiş durumda.

2- Gelişmiş Masaüstü Deneyimi

Windows 11 tüm kullanıcıların deneyimini daha iyi hale getirmek için geliştirildi. Bu kapsamda kullanıcılara, daha gelişmiş masaüstü deneyimi sunuluyor. Yani bilgisayarınızı hangi amaçla kullanıyorsanız kullanın (eğitim, iş, oyun), daha verimli hale gelebiliyorsunuz.

Örneğin tek bir ekranda birden fazla programı aynı anda kullanabilmek istiyorsanız, süreci Windows 10’dan çok daha kolay bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Ayrıca tasarım tarafındaki yeniliklerin temeli de kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmekle ilgili.

3- Android Uygulama Desteği

Windows 11 ile ilgili belki de en heyecan verici yeniliklerden birisi, Android uygulamalarına yönelik destek olabilir. Kullanıcılar Microsoft Store üzerinden indirdikleri Amazon AppStore ile bilgisayarlarında Android uygulamalarını çalıştırabiliyorlar.

Buna ek olarak vurgulamak isterim ki Windows 10 ile kullandığınız neredeyse tüm uygulamalar Windows 11 ile de kullanılabiliyor. Eğer çok nadir bir şekilde desteklenmeyen uygulama olursa App Assure kullanılarak sorun çözüme kavuşturulabiliyor.

4- Oyun Modları

Windows 11 ile oyun oynamak her zamankinden daha keyifli! Microsoft tarafından “oyun için en iyi Windows” sloganı ile duyurulan Windows 11, kullanıcılar için sunulan yeni özellikler sayesinde oyunlardaki performans ve deneyimi bir üst noktaya çıkıyor.

Atılan ilk adım, Xbox ve Game Pass uygulamalarını aynı çatı altında toplamakla ilgili. Bu sayede kullanıcılar tek bir uygulama üzerinden yeni oyun satın alabiliyor, mevcut oyunlarını yönetebiliyor, oyun indirebiliyor, kaldırabiliyor ve daha fazlasını kontrol altında tutabiliyor.

Bir diğer dikkat çekici özellik ise Auto HDR olarak öne çıkıyor: Windows 11, DirectX 11 veya daha yeni bileşen kümesi üzerine kurulu olan oyunlara Auto HDR desteği ekleyecek. Bu sayede performanstan ödün vermeden, HDR desteğine sahip olmayan oyunları HDR olarak oynayabileceksiniz.

Bu alanda bahsetmek istediğimiz son detay ise Xbox Series modellerinden de aşina olduğumuz Direct Storage. Bu, oyunlardaki uzun yükleme sürelerini çözmek için tasarlanmış bir özellik. Temelde çalışma prensibi oldukça karmaşık ancak SSD ile GPU arasındaki veri transferi sayesinde CPU’nun üzerindeki yükün bir kısmını aldığını söyleyebiliriz.

5- Güvenlik Özellikleri

Windows 11 ile sunulan güvenlik ve gizlilik özellikleri temelde Windows 10 ile benzer bir altyapıda oturuyor gibi gözükebilir. Cihazlarınızın güvenliği donanımla başlıyor ve işletim sistemi, uygulama, kullanıcı ve kimlik güvenliği ile devam eder.

Yeni sürüm hem yeni yazılımsal destekler hem de donanımsal gereksinimler ile bu süreci bir adım daha ileriye taşıyor.

Windows 11 yüklü tüm bilgisayarlar, VBS, HVCI ve Güvenli Ön Yükleme gibi güvenlik önlemlerinin bir kombinasyonunu sağlar. Bu sayede yeni nesil işletim sistemi, kötü amaçlı yazılımlara karşı %60 oranında daha güvenli bir yapıya sahiptir. Bu prensibi sağlayabilmek adına Windows 11 yüklü tüm bilgisayar TPM, Güvenli Ön Yükleme ve VBS desteğini barındırmak zorundadır.

Windows 11 yüklü cihazlar, daha güvenilir bir yapıya sahip olacak. Örneğin işletim sisteminin çökmesiz deneyim oranı %99,8 gibi yüksek seviyelerde yer alacak ancak bunun için belirlenen işlemcilerin kullanımı zorunlu hale gelecek.

Windows 11 yüklü bir bilgisayar, Windows 11 işletim sisteminde çalıştırabileceğiniz çeşitli uygulamalar ile benzer sistem gereksinimlerine sahip olmalıdır. Bu nedenle minimum gereksinimler 4 GB RAM ve 64 GB depolama olarak güncellendi.

Windows 11 Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Windows 11 Çıkış Tarihi Ne Zaman?

Windows 11, 5 Ekim 2021 tarihi itibarıyla resmi olarak kullanıma sunuldu.

Kullanıcılar, sistem gereksinimlerinin uyumlulukları ve kademeli dağıtım politikasının gereği olarak takip eden dönemde güncellemeleri görmeye başlayacak. Güncellemeleri elle kontrol edebilmek için Ayarlar -> Windows Update -> Güncelleştirmeleri Denetle adımlarını izleyebilirsiniz.

Windows 11 Fiyatı Ne Kadar?

  • Windows 11 Home Edition Fiyatı: 1.299 TL
  • Windows 11 Pro Fiyatı: 1.899 TL

Yeni bir Windows 11 lisansı satın almak istediğinizde Home Edition için 1.299 TL, Pro için 1.899 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer halihazırda sahip olduğunuz bir Windows 10 lisansı bulunuyorsa, Windows 11 için ücretsiz yükseltme teklifinden faydalanabilirsiniz.

Windows 11 ISO İndir / Windows 11 İndir

Windows 11, ISO dosyası ile kurulabilen bir işletim sistemidir. Öte taraftan bu dosyanın güvenilir yerlerden indirilmesi büyük bir önem teşkil ediyor. Hemen aşağıdaki bağlantı aracılığı ile Windows 11 İndirme işlemine devam edebilirsiniz.

Windows 11 Nasıl Kurulur?

  • Windows 11 ISO dosyasını indirin.
  • ISO to USB programını indirin ve kurun.
  • ISO dosyasını ISO to USB ile harici belleğe yazdırın.
  • Belleği bilgisayarınıza takın ve bilgisayarınızı kapatarak boot modunda başlatın.
  • Kurulum adımlarını takip edin.
  • Tebrikler, Windows 11 kullanmaya hazırsınız!

Windows 11’i bilgisayarınıza kurabilmek için öncelikli olarak Windows 11 ISO dosyasını bilgisayarınıza indirmelisiniz. Bu dosyayı harici belleğe yazdırabilmek için ISO to USB programını da indirmeniz ve yüklemeniz gerekiyor. Sonrasında, indirdiğiniz ISO dosyasını ISO to USB ile harici belleğe yazdırmalısınız. İşlem tamamlandığında, kurulum için gereken dosyalar hazır olacak. Ardından bilgisayarınızı kapatın ve harici belleğe takarak boot modunda başlatın.

Windows 11 Kurulum ekranı ile karşılaştığınızda, ilgili adımları takip ederek kurulum adımlarını tamamlayın. İşlemin tamamlanması donanımınıza bağlı olarak on dakika ila bir saat arasında sürebilir. Süreç tamamlandığında Windows 11 kullanıma hazır şekilde kurulmuş olacak.

Windows 11 Yenilikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı -4

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Neler?

  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, 64-bit işlemci ya da SoC
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Depolama: 64 GB
  • Sistem Üretici Yazılımı: UEFI, Güvenli Önyükleme Özellikli
  • TPM: TPM 2.0
  • Grafik Kartı: WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu
  • Ekran: 9 inç boyut, 720p çözünürlük

İşlemci tarafındaki değişikliklere baktığımızda, mevcut sürüme nazaran iki önemli farklılık görüyoruz: Öncelikli olarak Windows 11 ile birlikte 32-bit işlemci desteği ortadan kalkıyor ve 64-bit işlemci zorunlu hale geliyor. Benzer şekilde tek çekirdekli işlemci de artık desteklenmiyor ve bilgisayarınızdaki işlemcinin en az çift çekirdekli olması isteniyor.

Aslında bu iki değişim, pek çoğumuz için önemli değil: Nitekim çok eski bir bilgisayar kullanmadığınız sürece bu gereksinimleri rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Tabii ki Microsoft, bu oyunu bozmak için elinden geleni yapmış. Şirket geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir duyuruda, Windows 11 ile uyumlu işlemcilerin listesini kullanıcılarla paylaştı.

Windows 11, Windows 10'un bellek ve depolama gereksinimlerini ikiye katladı ancak bu, yine pek çok kişi için sorun olmayacak derecede önemsiz bir fark: 2 GB RAM sınırı 4 GB RAM, 32 GB depolama sınırı ise 64 GB depolama olarak güncellendi.

Windows 11 Sistem Gereksinimleri
YAZILIM

Windows 11 Sistem Gereksinimleri

Microsoft tarafından kısa bir süre önce tanıtılan ve kullanıma sunulan Windows 11, kullanıcılara önemli ölçüde yenilenmiş bir deneyim vaat ediyor.

Bilgisayarım Windows 11 Destekliyor mu?

Kullandığınız bilgisayarın Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını anlamanın en kolay yolu PC Health Check uygulamasını indirmek ve cihazınıza kurmak olacaktır. Microsoft tarafından yenilenen uygulama, şu andan itibaren bilgisayarınızın Windows 11 uyumluluğuna dair analiz yapabiliyor ve sonucu size bildiriyor.

Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz Hatası ve Çözümü

Yukarıdaki gereksinimleri karşılıyorsanız ve görece yeni bir bilgisayara sahipseniz, aldığınız hatanın TPM 2.0 ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. BIOS üzerinden düzenlenen TPM ayarları, bazı bilgisayarlarda varsayılan olarak kapalı geliyor. Nitekim dünya genelindeki on binlerce kullanıcı, TPM ayarlarından ötürü hatalar almaya devam ediyor. Peki ama bu sorunu nasıl düzeltebilirsiniz?

Windows 11 SSD Yavaşlatma Sorunu Çözüme Kavuştu

BIOS TPM Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

  • Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatın.
  • Üstteki menüden Security sekmesine giriş yapın.
  • Change TPM (TCM) State ayarını Enabled olarak düzenleyin.
  • Exit sekmesinden ayarları kaydederek çıkış yapın.

BIOS modunda yaptığınız bu düzenlemelerin ardından TPM'i aktif etmiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS moduna nasıl alacağınız markadan markaya ve modelden modele farklılık göstereceği için, bu bilgilere burada yer vermiyoruz. Detaylı bilgi için üreticinizden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

BIOS UEFI Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

  • Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatın.
  • Üstteki menüden Boot sekmesine giriş yapın.
  • Boot Mode ayarını UEFI olarak düzenleyin.
  • Exit sekmesinden ayarları kaydederek çıkış yapın.

BIOS modunda yaptığınız bu düzenleme ile, Boot Mode ayarını UEFI olarak düzenlemiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatmak için gereken ayarları ve kombinasyonları öğrenmek için üreticiden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

BIOS Güvenli Ön Yükleme Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

  • Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatın.
  • Üstteki menüden Boot sekmesine giriş yapın.
  • Secure Boot ayarını Enabled olarak düzenleyin.
  • Exit sekmesinden ayarları kaydederek çıkış yapın.

BIOS modunda yaptığınız bu düzenleme ile, Secure Boot (Güvenli Önyükleme) ayarını aktif etmiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatmak için gereken ayarları ve kombinasyonları öğrenmek için üreticiden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

Yaptığınız bu ayarların ardından PC Health Check uygulamasını yeniden başlatın. Artık, her şeyin yolunda olduğunu görmelisiniz. Eğer hata almaya devam ediyorsanız, BIOS'ta yaptığınız düzenlemeleri kaydettiğinizden emin olun. Pek çok kullanıcı değişikliklerden sonra kayıt adımlarını takip etmeyi unutuyor.

Windows 11 için Android Uygulama Desteği Kullanıma Sunuldu: Bazı Kısıtlamalar Var

Windows 11 Nasıl Güncellenir?

  • Ayarlar uygulamasına girin.
  • Soldaki menüden Windows Update sekmesine tıklayın.
  • Açılan ekrandan Güncelleştirmeleri Denetle butonuna basın.

Windows 11 için yayınlanan yeni güncellemeleri kontrol etmek ve yüklemek için Ayarlar uygulamasını açın ve soldaki menüden Windows Update sekmesine tıklayın. Ardından, Güncelleştirmeleri Denetle butonuna basarak yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol edin.

Windows 11 Beta Nedir?

Windows 11 Beta ya da Windows 11 Ön İzleme Sürümü, işletim sisteminin herkese açık bir şekilde yayınlamasından önce sunulan erken test sürümleridir. Bu sayede isteyen kullanıcılar yenilikleri herkesten önce deneyimleyebilirken, Microsoft da bu kullanıcılardan gelen geri bildirimler sonucunda nihai sürüme yönelik düzenlemelerde bulunur.

Unutmayın ki beta yazılımlar, kararlı sürümler gibi performanslı çalışmayabilirler. Bu nedenle Microsoft, ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize bağlı olarak birden fazla sayıda ayar sunuyor.

Windows 11 Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

  • Ayarlar uygulamasına girin.
  • Soldaki menüden Sistem sekmesine tıklayın ve Hakkında kutucuğuna basın.
  • Ardından Ürün Anahtarı ve Etkinleştirme seçeneğine tıklayın.
  • Windows’u Etkinleştir seçeneğine basın.
  • Elinizdeki lisans anahtarını girin ve etkinleştirme adımlarını tamamlayın!

Windows 11 işletim sistemini etkinleştirmek için Ayarlar uygulamasına girin ve soldaki menüden Sistem sekmesine tıklayın. Ardından açılan ekrandan Hakkında kutucuğuna tıklayın. Bu ekranda ise Ürün Anahtarı ve Etkinleştirme seçeneğine basın.

Açılan kutucuğa elinizdeki lisans anahtarını girin. Bu adımları tamamladıktan sonra işletim sisteminiz etkinleştirilmiş olacak. Potansiyel tehditlerden korunabilmek adına yalnızca güvenilir yerlerden satın alınmış orijinal lisans anahtarlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

 

 

 

YORUMLAR