Dünya'ya Benzer Bir Ötegezegen Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'ya çap olarak benzerliği oldukça yüksek olan yeni bir ötegezegen keşfetti. İşte detaylar!

Dünya'ya Benzer Bir Ötegezegen Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu bugün ilk ötegezegenini keşfetti. Webb'in yeni ötegezegeni Dünya'nın çapının %99'u büyüklükte. Keşfi Çarşamba günü web sitesinde duyuran NASA, gezegenin artık LHS 475 b olarak sınıflandırıldığını ve yıldızına Güneş sistemimizdeki herhangi bir gezegenden daha yakın bulunduğunu belirtti. Sonuç olarak bu gezegen bir yörüngeyi sadece iki günde tamamlıyor.

Hepsi bununla da sınırlı değil. James Webb ayrıca gezegenin bizimkinden birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu ve Dünya'dan çok Venüs'e benzediğini gözlemledi. Hepimizin bildiği gibi Dünya yaşanabilir bir gezegen ve yaşamın var olması için uygun bir atmosfere sahip. Venüs ise kalın bulutlarla kaplı ve atmosferi karbondioksitle dolu.

Şu anda Webb'in ilk ötegezegeninin atmosferinin tam olarak nelerden oluştuğu ya da bir atmosfere sahip olup olmadığı belli değil ancak ileride bu bilgiyi daha derinlemesine araştırmak için planlar var. NASA, araştırmacıların gezegen üzerinde bir iletim spektrumu çalıştırdıklarını ancak orada bir atmosferin var olup olmadığının net olmadığını söylüyor.

LHS 475 b Adındaki Ötegezegenin Atmosferi Araştırılıyor

Dünya'ya Benzer Bir Ötegezegen Keşfedildi

Ötegezegenin tam olarak ne tür bir atmosfere sahip olduğunu belirlemekte bu kadar zorlandıkları için ötegezegenin bir atmosfere sahip olmaması veya çok daha kompakt ve tespit edilmesi daha zor bir karbondioksit atmosferi olması mümkün.

Webb'in ilk ötegezegeni yıldızına Güneş sistemimizdeki tüm gezegenlerden daha yakın olsa da sistemin merkezindeki kırmızı cüce de Güneş'imizden çok daha soğuk. Bu nedenle gezegenin hâlâ bir atmosfere sahip olacak kadar soğuk olması muhtemel.

Ayrıca Webb'in ötegezegen keşfi, kırmızı cüce yıldızların yörüngelerinde Dünya benzeri gezegenler olabileceğini gösteriyor. Bu da LHS 475'te bulunan gibi kırmızı cüce yıldızların etrafına bakmaya başlarsak Dünya benzeri gezegenleri tespit etmemiz ileride daha kolay olacak. Webb daha önce de ötegezegenlerin atmosferlerini tespit etmişti, dolayısıyla gelecekte bu konuda daha fazla gelişme görebiliriz.

James Webb Uzay Teleskobu, Galaksimize Benzer Bir Galaksi Keşfetti
Bilim

James Webb Uzay Teleskobu, Galaksimize Benzer Bir Galaksi Keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu en eski galaksilerden bazılarına bakarken, sadece bizimkinden çok farklı galaksiler hakkında değil, aynı zamanda Samanyolu'na benzer galaksilerin nasıl oluştuğu hakkında da bilgi edinmemize yardımcı oluyor.

2023'te Hangi Uzay Görevleri Gerçekleşecek?
İNTERNET

2023'te Hangi Uzay Görevleri Gerçekleşecek?

2023 yılı gökbilimciler için şimdiden heyecan verici bir yıl olmaya başladı. Bu ayın sonlarına doğru Dünya'nın yakınından geçecek olan ve hayatta bir kez görülebilecek bir kuyruklu yıldız yılın ilk önemli anlarından biri olacak ancak dört gözle beklememiz gereken sadece bu değil.

YORUMLAR