Prof. Dr. Unutmaz, Koronavirüs İlacı İçin Tarih Verdi!

Koronavirüs ilacı ne zaman çıkacak? Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19 ilacı için tarih verdi. İşte yapılan açıklama!

Prof Dr. Derya Unutmaz, koronavirüs ilacı için tarih paylaştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak immünoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kanser tedavisi konularında oldukça önemli çalışmalar yürüten Prof. Dr. Unutmaz, COVID-19 ilacının en geç sonbaharda piyasaya sürüleceğini belirtti.

Koronavirüs İlacı Ne Zaman Çıkacak?

Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19 ilacına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Unutmaz, DHA'ya yaptığı açıklamada, COVID-19 ilacının yaz ortasında veya en geç sonbahar mevsiminde çıkabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Unutmaz, aslında grip için geliştirilen fakat yeni tip koronavirüs tedavisindeki etkinliği denenen molnupiravir isimli ilaca ilişkin faz 3 çalışmalarının bitmek üzere olduğunu açıkladı.Merck şirketinin faz 3 çalışmalarını mayıs ayında bitireceğini ancak biraz gecikmenin yaşandığını belirten Prof. Dr. Unutmaz, çok kısa süre içerisinde sonuçların açıklanacağını düşündüğünü ifade etti.

Hayvan deneylerinin faz 1 ve faz 2 aşamalarında çok iyi sonuçlar çıktığını söyleyen Prof. Dr. Unutmaz, ilacın virüsü çok hızlı bir şekilde durdurduğunu belirtti ve açıklamasına şu sözler ile devam etti:

"Diğer büyük firmaların da böyle faz çalışmaları var. Maalesef uzun sürüyor bu çalışmalar ve bir de yanlış bir strateji yürüttük COVID pandemisinde. Çok büyük bir aciliyet vardı, var olan ilaçları test etmekle müthiş bir enerji harcadık. Örneğin hidroksiklorokin, hiç çalışmadığı belli olan bir ilacı defalarca test ettik vakit kaybettik. Ben çok etkili ilaçlar çıkacağından eminim. Belki bu yaz, belki sonbahara doğru."

İlaç Denemelerinde Yapay Organ Dönemi

Üç boyutlu basım ile laboratuvarda organlar ürettiklerini belirten Prof. Dr. Unutmaz, bunun çok önemli olduğunun altını çizdi ve şu ifadelere yer verdi:

"Örneğin bir ilacı test edeceksiniz, bunu bir organ düzeyinde yapmanız lazım. Akciğerde ya da kalpte, tabii ki insanda yapamıyorsunuz bu deneyleri bazen. Yine Amerika'da bir Türk doktor arkadaşımla birlikte çalışıyoruz bu proje üzerinde."

"Günümüzde bir ilacın geliştirilmesi için fare deneyleri yapılıyor. Önce hayvanlarda deneniyor yani. Ama maalesef ilacın etkinliği ya da yan etkileri, insanda her zaman hayvanlarda olduğu gibi olmayabiliyor. Onun için faz 1 çalışmaları yapılıyor. Hatta birçok ilaç da bu sebeple faz 1 veya faz 2 aşamasında başarısız oluyor. Çünkü insanda farklı bir sonuç çıkıyor. Eğer biz bunları organ düzeyinde test edebilirsek, çok çok daha hızlı ilerlemiş olacağız."

Tam Açılma İçin Yeni Hedef: Bilim Kurulu Üyeleri Açıkladı!
Bilim

Tam Açılma İçin Yeni Hedef: Bilim Kurulu Üyeleri Açıkladı!

Tam açılma ne zaman olacak? Bu soru, çok sayıda vatandaş tarafından oldukça uzun bir süredir merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri tam normalleşme ile ilgili oldukça önemli bilgiler paylaştı.

YORUMLAR