2015'te Kullanmanız Gereken 10 Başarılı Chrome Eklentisi

Chrome, dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından sevilerek kullanılan tarayıcılardan bir tanesi. Belki de şu anda en popüleri bile diyebilirim, çünkü sunduğu özellikler açısından en kullanışlısı Chrome.

2015'te Kullanmanız Gereken 10 Başarılı Chrome Eklentisi

Chrome, dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından sevilerek kullanılan tarayıcılardan bir tanesi. Belki de şu anda en popüleri bile diyebilirim, çünkü sunduğu özellikler açısından en kullanışlısı Chrome.

Chrome'u hızlı ve güvenilir olmasının yanında bu kadar popüler yapan özelliklerinden bir diğeri de sunduğu eklentiler olabilir. Şu anda eklenti mağazasında kullanabileceğiniz on binlerce farklı eklenti bulunuyor. Ve bu eklentilerin hepsi farklı ihtiyaçlarınıza hitap ediyor. İster bilgisayarı yalnızca oyun oynamak için kullanın ister profesyonel bir çalışan olarak, ister öğrenci olun ister emekli bir öğretmen, eminim sizin de işinize yarayacak bir eklenti vardır.

Bu eklentiler hayatımızı kolaylaştırırken aynı zamanda da bize vakitten tasarruf ettirebiliyorlar. Örneğin ben şu anda kullandığım bazı eklentiler olmasaydı ne yapardım doğrusu bilemiyorum. İnternette gezinmeyi gerçekten çok daha kolay hale getirdiklerini söyleyebilirim. Siz de eklenti dünyasına giriş yapmak istiyorsanız fakat nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, sizler için hazırladığımız listemize göz atmalısınız.

Better Search

Listemizdeki ilk eklentimiz olan Better Search, internet üzerindeki aramalarınızı çok daha verimli bir hale getirmek için tasarlanmış. Hepimiz güne internette bir şeyler arayarak başlamıyor muyuz? Bunu daha fonksiyonel bir hale getirmeye ne dersiniz?

Google arama sonuçlarını daha size özel ve daha başarılı yapmak istiyorsanız Better Search gerçekten çok işinize yarayacaktır diye düşünüyorum. Eklentinin en güzel özelliği arama sonuçlarını yeni tab'da açmak zorunda kalmadan inceleme şansı tanıması.

Bununla birlikte daha önceki aramalarınızı ve yer imlerine eklediğiniz sitelerden çıkan sonuçları da bir bakışta ekranda görebiliyorsunuz. Ayrıca arama sonuçlarını vurgulayabiliyor, etiketlerle düzenleyebiliyorsunuz.

DF YouTube

DF YouTube gerçekten çok faydalı ve kullanışlı bir YouTube eklentisi. İsmindeki DF'in ne anlama geldiğini merak ediyorsanız; Distraction Free anlamına geliyor. Bu da Türkçe'ye "dikkat dağıtıcı şeyler olmaksızın" şeklinde çevrilebilir.

Yani eklentinin yaptığı şey, siz YouTube'da bir video izlerken sizin için dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulması. Biliyorsunuz ki YouTube tıklamalardan para kazanıyor bu yüzden de her yerden size öneriler çıkartıyor.

DF YouTube'un yaptığı şey ise siz bir video izlerken etraftaki her şeyi karartması.  Örneğin eğitici bir video izliyorsanız ve dikkatinizin dağılmasını istemiyorsanız DF YouTube tam size göre bir eklenti.

Discoverly

Discoverly, daha çok profesyonellere yönelik bir eklenti diyebilirim. Özellikle iş arıyorsanız veya çalıştığınız şirkete eleman arıyorsanız, Discoverly çok işinize yarayacak eklentilerden bir tanesi.

Discoverly, kişilerinizin diğer sosyal hesaplarını da görmenizi sağlayan bir eklenti. Örneğin Gmail üzerindeyken kişilerinizin sosyal profillerini ve tweet'lerini görebiliyorsunuz. Facebook üzerindeyken de Linkedin kişilerini görebiliyorsunuz.

Linkedin üzerinde ise Facebook bilgilerini ve ortak tanıdığınız olup olmadığını görebiliyorsunuz. Böylece kişilerle aranızdaki ortak noktaları çok daha rahat bir şekilde bulabiliyorsunuz.

DocuSign

Biliyorsunuz artık dijital bir çağda yaşıyoruz ve her işimizi internet üzerinden görebiliyoruz. Peki öyleyse neden imza atmak için kağıtlarla ve kalemlerle uğraşalım? Eğer profesyonel bir çalışansanız bu dertten muzdarip olduğunuza eminim.

Fakat artık DocuSign ile kağıt kalemle uğraşmadan, hatta Gmail hesabınızdan ayrılmak durumunda kalmadan kolayca belgeleri imzalayabiliyorsunuz. Hem kullanımı kolay hem de size inanılmaz zaman kazandıracak bir eklenti olduğunu söyleyebilirim.

Bu eklenti ile sadece kendi imzalamanız gereken belgeleri değil, diğer insanların imzalaması gereken belgeleri de imzalatabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken Gmail üzerinde bir dökümanı "DocuSign ile aç" demek.

Dropbox for Gmail

Dropbox bildiğiniz gibi son yılların en çok kullanılan bulut depolama servislerinden bir tanesi. Gmail ile koordine bir şekilde kullanabilseydiniz çok güzel olmaz mıydı? Dropbox da bunu düşünmüş ve bir eklenti geliştirmiş.

Daha çok yeni ve beta aşamasında olan eklenti ile Dropbox dosyalarını kolayca Gmail üzerinden paylaşma şansına sahipsiniz. Eklentiyi ekledikten sonra mail yazarken Dropbox simgesine tıklamanız yeterli.

Şu anda beta aşamasında olduğu için sade ve tek bir özelliğe sahip olan Dropbox for Gmail eminim ileride çok daha kapsamlı özelliklere de sahip olacaktır.

Flashtabs

İster öğrenci olun ister öğrenmenin hayat boyu devam etmesi gerektiğine inanan birisi, Flashtabs gibi bir eklenti çok işinize yarayacaktır. Flash cards terimini Türkçe'ye bilgi kartları olarak çevirebiliriz sanıyorum.

Bilgi kartları, öğrenmek veya ezberlemek istediğiniz bir şeyi çok daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenmenizi sağlayan bir metod. Flashtabs da işte bu metoddan ilham alınarak geliştirilmiş bir eklenti.

Flashtabs eklentisini ekledikten sonra yeni tab açtığınızda karşınıza Flashtabs ekranı çıkıyor. Buradan istediğiniz kadar bilgi kartı ekleyebiliyorsunuz. Bundan sonra her yeni tab açtığınızda karşınıza bu bilgi kartları rastgele biçimde çıkıyor. Siz de yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorsunuz.

Google Calendar

Google Calendar, Chrome tarayıcınızla birlikte kullanabileceğiniz resmi eklentisidir. Google tarafından geliştirilmiş olan takvim servisine çok daha kısa sürede ulaşmanızı sağladığını söyleyebilirim.

Google Calendar eklentisi sayesinde bulunduğunuz sayfadan ayrılmak zorunda olmadan yeni bir etkinliği tek bir tıkla ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca yaklaşan etkinlikleri de görebiliyorsunuz.

Bir etkinlik eklemek için tek yapmanız gereken sağ üst köşedeki Calendar logosuna tıklayarak turuncu artı işaretine tıklamak.

Pullquote

Pullquote bence listedeki en iyi Chrome eklentisi diyebilirim. Sık sık alıntı yaparak tweet atıyorsanız ve bunu daha şık ve hoş görünümlü bir şekilde yapmak istiyorsanız Pullquote tam size göre.

Pullquote'un en önemli özelliği  tweet atmak istediğiniz bir cümleyi ya da paragrafı sizin için alıntı halinde linkleyerek Twitter'a göndermesi. Bunu da çok şık görünümlü bir şekilde yaptığını söylemeliyim.

Sadece tweet atmaya değil, beğendiğiniz cümleleri kendiniz için saklamanıza da yardımcı olan bu eklenti, sık sık makale okuyan ve not almak isteyenlere yönelik diyebilirim.

Sortd

Sortd Chrome ile kullanabileceğiniz çok kullanışlı ve hoş bir mail eklentisi. Kanban adlı metodu duyduysanız bu eklenti de mail kutunuzu Kanban stili bir tahtaya dönüştürerek ekranı bölüyor diyebilirim.

Bu metodu çok özetle "yapmanız gereken, yapıyor olduğunuz ve yapacağınız işler" şeklinde veya "çok önemli, önemli, az önemli" şeklinde üç farklı tahtaya sahip olan bir ekranda çalışmak şeklinde düşünebilirsiniz. Bu eklenti de mailinizi bu tarz bir çalışma ekranına dönüştürüyor.

Bu sayede Gmail'inizi çok daha verimli bir şekilde kullanabiliyor ve işlerinizi önem sırasına düzenleyebiliyorsunuz.

UpTo

UpTo da yine bir takvim eklentisi fakat bildiğiniz klasik takvimler gibi düşünmeyin. Zira bu takvimde bütün önemli olaylar ve etkinlikler bulunuyor ve istediğinizi seçip Google Calendar'ınıza kolayca ekleyebiliyorsunuz.

Mobil uygulamaları da olan bu eklentiyi kullanmak için Google Calendar hesabınızı açıyorsunuz ve sağ taraftan istediğiniz olayları seçip takviminize ekleyebiliyorsunuz.

Şu anda ne yazık ki Türkiye için çok fazla etkinlik bulamıyorsunuz fakat örneğin futbol maçlarını sıklıkla takip ediyorsanız bütün futbol takımlarının etkinliklerinin bulunduğunu söyleyebilirim. tarihleri, resmi tatiller, finans olayları, burçlar gibi olayları da takip edebiliyor ve isterseniz takviminize ekleyebiliyorsunuz.

YORUMLAR